Jean Lambrechts

Categorie:componist, hedendaagse componist, koor, hedendaagse muziek
Tongeren, 01.07.1936
Genre(s):Klassiek

Biografie

Jean Lambrechts werd geboren in Tongeren. Hij studeerde aan de conservatoria in Brussel en  Parijs, o.a. compositie bij André Jolivet. Hij studeerde ook orkestdirectie bij Hans Swarowsky. Als docent werkte hij zowel aan het Conservatorium in Antwerpen als de Toneelschool in Maastricht. Hij was daarnaast actief als dirigent van meerdere koren, als jurylid bij concoursen, als muziekrecensent en publicist voor dagbladen en tijdschriften en als inleider voor concerten. Lambrechts componeerde een omvangrijk en zeer gevarieerd oeuvre. Hij schreef diverse symfonische werken, waaronder zeven symfonieën, diverse concerten voor instrumenten en orkest, vocale muziek (oratoria, werken voor koor, liederen) en kamermuziek.

In de composities van Jean Lambrechts valt direct de veelzijdigheid van zijn klankwereld op. De componist voelt zich een Europees burger met halteplekken in Tongeren, Luik, Brussel, Berlijn, Londen, Parijs en Maastricht. Als een kameleon trekt de componist telkens een nieuw jasje aan om de juiste muziek voor de juiste gelegenheid te maken. Van lichtvoetige chansonnesque melodieën en jazzy swingende muziek via filmmuziek, blazersmuziek, symfonisch werk, liederen, kamermuziek naar muziek voor koor én muziek voor kroeg en kathedraal.

Hij componeerde bij ca. 200 natuurfilms van de Limburgse cineast Maurice Nijsten passende muziek.  Zijn symfonieën zijn breed opgezette klankschilderingen, waarbij aan de grote orkestbezettingen onvermoede kleuren ontlokt worden. Instrumentatie is voor hem de oneindige kleurendoos waarmee melodie, ritme en samenklank van het juiste coloriet worden voorzien. Ernst en lichtvoetigheid wisselen elkaar met speels gemak af in zijn oeuvre. Naast de instrumentator voor alle mogelijke instrumentencombinaties is hij ook de toondichter, die tonen en gedichten bij elkaar brengt. Hij denkt in zingbare melodieën en in vocale klanken. Taal, tekst, poëzie en muziek komen bij elkaar in, vanuit de menselijke stem gedachte, lijnen. Een rijk oeuvre van originele composities en bewerkingen voor gemengd koor, mannenkoor en vrouwenkoor is hiervan het resultaat . Zijn grote koorwerken hebben de allure van  symphonies chantées, een genre waarin leermeester André Jolivet de weg gebaand heeft.
In 2015 werd Lambrechts 80 jaar. Reden om hem te eren met een plaquette op zijn woonhuis in Maastricht, een plaquette op zijn geboortehuis in Tongeren én een concert met zijn werken. Recent, 10 april 2019, werd zijn Symphony Gaillarde voor het eerst gespeeld in ‘La grande Bouffe’, muziektheatervoorstelling van philharmonie zuidnederland en Toneelgroep Maastricht.

Selectieve discografie als componist

Dit denken aan u ....1936Dit denken aan u ....1936 (2013)
20ste eeuw
Jean Lambrechts, Stefaan Desmet, Kurt Bikkembergs, Raoul De Smet, Capella di voce, Vic Nees, Frans Geysen, Jean Lambrechts (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Tijd in noot - Jean Lambrechts (2007)
Externe links:Componistenfiche Jean Lambrechts