Geert D'hollander

Categorie:componist, muzikant
1965
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):beiaard

Biografie

Geert D'hollander studeerde aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen piano, koordirectie, fuga en compositie en aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen.
Hij won tal van internationale wedstrijden beiaardinterpretatie en/of compositie en concerteert vaak in het buitenland.

In 1997 werd hij aangesteld als universiteitsbeiaardier aan de University of California at Berkeley, waar hij beiaardgeschiedenis en beiaardspel doceerde.

Van 1997 tot 1999 was hij, in opvolging van Ronald Barnes, universiteitsbeiaardier en docent aan de “University of California at Berkeley”. Van deze universiteit ontving hij in 2008 de “Berkeley Medal of Honors” voor “Distinguished Service to the Carillon”. In 2010 verwierf hij, naar aanleiding van “1510-2010: 500 jaar beiaard”, de ANV-Visser Neerlandia-Prijs voor muziek met zijn compositie “Ciacona”.

D’hollander geeft als fulltime stadsbeiaardier van Lier, Antwerpen, Gent en Sint-Niklaas zo’n 400 bespelingen/concerten per jaar en is daarnaast verbonden aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen als leraar beiaardcompositie. Hij krijgt jaarlijks diverse compositieopdrachten, geeft vaak internationale Master Classes en wordt frequent gevraagd als jurylid. Sinds 2006 is hij gastdocent aan de Roosevelt Academy te Middelburg en aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort.

In 2008 ontving hij de "Berkeley Medal", de hoogste onderscheiding uitgereikt door de Universiteit van Berkeley, voor "Distinguished Service to the Carillon".

Sinds 2014 verblijft hij in de winterperiode in Florida; hij heeft er dan de opdracht om meermaals in de week de vermaarde beiaard van de Boktower te bespelen.

De laatste jaren wijdt Geert D'hollander zich meer en meer aan beiaardcompositie.

Selectieve discografie

The carillon of the Sint-Rombouts cathedral at MalinesThe carillon of the Sint-Rombouts cathedral at Malines (1990)
20ste eeuw, romantiek
Carlo Van Ulft, Geert D'hollander, Eddy Mariën, Jos D'hollander, Jef Denyn, Alexander Borodin, Franz Schubert, Nikolai Rimsky-Korsakov (...)

Selectieve discografie als componist

Triptic: Birth, Lament, DeathTriptic: Birth, Lament, Death (2008)
oude muziek, 21ste eeuw / hedendaags
Ensemble Polyfoon, Willem Ceuleers, Lieven Deroo, Geert D'hollander, Thomas Ashewell, Josquin Desprez, Jacobus Vaet, Duarte Lobo (...)
CantabileCantabile (2008)
20ste eeuw
Stéphane Vande Ginste, Tom De Haes, Ludo Claesen, Bert Van Herck, Peter Thys, Geert D'hollander, Bernard Baert, Stefaan De Lange (...)
L'Homme Armé - oorlog als muzeL'Homme Armé - oorlog als muze (2004)
oude muziek
Ensemble Polyfoon, Lieven Deroo, Guillaume Dufay, Warre Borgmans, Johannes Regis, Giacomo Carissimi, Antoine Brumel, Josquin Desprez (...)
The carillon of the Sint-Rombouts cathedral at MalinesThe carillon of the Sint-Rombouts cathedral at Malines (1990)
20ste eeuw, romantiek
Carlo Van Ulft, Geert D'hollander, Eddy Mariën, Jos D'hollander, Jef Denyn, Alexander Borodin, Franz Schubert, Nikolai Rimsky-Korsakov (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Compositiewedstrijd Algemeen Nederlands Verbond (07.2010)
Triptic Birth, Lament, Death (01.11.2009)
Willem Ceuleers, Geert D'hollander e.a. (11.2009)