Jeroen D'hoe

Categorie:componist, muzikant, solist, docent, hedendaagse componist
Leuven, 25.06.1968
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, Pop / Rock
Instrument(en):piano

Korte beschrijving

Jeroen D’hoe won de Nationale Compositiewedstrijd van de Koningin Elisabeth Wedstrijd en de SABAM-prijs voor Compositie. Hij werkt in opdracht van diverse ensembles en festivals en is docent compositie en muziekanalyse aan het Conservatorium te Utrecht en het Lemmensinstituut.

Biografie

Componist en pianist Jeroen D'hoe werkt in opdracht van diverse klassieke ensembles, festivals, cultuurhuizen en musea. Hij studeerde compositie aan het Lemmensinstituut (Leuven) naast musicologie aan de KU Leuven en ging vervolgens bij John Corigliano compositie studeren aan befaamde Juilliard School te New York. Hij won o.a. de Nationale Koningin Elisabeth Compositiewedstrijd (2003), de Sabam-prijs voor Compositie (2003) en de Gouden Klaproos (Sabam) voor zijn oeuvre (2008). Hij werkt als componist en pianist momenteel ook samen met Paul Michiels en Philip Catherine in het crossover-concertproject "It's a Gas" en is pianist in de concertprojecten “Sondheim/Bernstein” (musicalsongs van Stephen Sondheim en Leonard Bernstein, i.s.m. zangeres en actrice Ann Van den Broeck) en “American Songs” (i.s.m. sopraan Annelies Van Gramberen).


Jeroen D'hoe is een veelzijdig componist die vanuit de hedendaags-klassieke muziek zeer uiteenlopende dialogen aangaat met andere muzikale stijlen en andere kunstvormen. Zo componeerde hij de songcyclus “Shadows” voor het oude muziek-ensemble Zefiro Torna en de “Mis voor Ongelovigen” waarin muziektheater en volksinstrumenten geïntegreerd worden (Festival Musica Sacra, Maastricht). Daarnaast schreef hij samen met Paul Michiels, geïnspireerd door de Great American Songbook-traditie, nieuwe eigentijdse songs op het kruispunt tussen musical, jazz en klassieke muziek. In samenwerking met de Amerikaanse text artist en kalligraaf Brody Neuenschwander maakte hij de audiovisuele installaties “Skin” en “Change Ringing” en “Shadows” (een concertproductie met live-kalligrafie) en samen met architect Jo Van Den Berghe creëerde hij een architecturaal-muzikaal concert-event “New Feet for 5 Years a Minute” i.s.m. Concertgebouw Brugge.


Momenteel componeert Jeroen D'hoe “Strijkkwartet Nr. 1” in opdracht van het Cultureel Centrum “De Bogaard” te Sint-Truiden (creatie 2014), “Dickinson Songs” voor Annelies van Gramberen (creatie 2013) als curator van het festival “Puzzling America” in opdracht van Leuven 30CC en “New Stairs Blues” (2012) voor het bluesproject (hedendaags-klassieke composities geïnspireerd door de bluestraditie) van de Nederlandse pianist Marcel Worms. Samen met Brody Neuenschwander werkt hij momenteel aan een nieuwe audiovisuele installatie (creatie 2013) op basis van het Gruuthuse-handschrift (in opdracht van het Gruuthuse-museum, Brugge). Hij componeerde recent het “Gloria II” voor de het internationaal koorproject “European Mass C.H.O.I.R 2012” (Ochsenhausen, Duitsland). Jeroen D'hoe componeerde ook de hART-musical (2012) in opdracht van “herent ARTistiek” (hART), een project dat Herentse amateurverenigingen voor toneel, muziek en dans samenbracht rond dit project.

Selectieve discografie

It's a GasIt's a Gas (2010)
singersongwriter, vocale jazz
Paul Michiels, Jeroen D'hoe
CrosstalkCrosstalk (2008)
singersongwriter, pop
Jeroen D'hoe, Paul Michiels
Frank Agsteribbe - Composities 2Frank Agsteribbe - Composities 2 (1996)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Noordlimburgs Mannenkoor, Frank Agsteribbe, Herman Baeten, Paul Mertens, Vic Nees, Dagmar Feyern, Jos Van Den Borre, Jeroen D'hoe (...)
Jeugdkoor- en jongvolwassenenkoor O.-L.-V. Ten poel, TienenJeugdkoor- en jongvolwassenenkoor O.-L.-V. Ten poel, Tienen (1990)
oude muziek, 21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Jeugd en jongvolwassenkoor O.L.V. Ten Poel Tienen, Johan Hermans, Jeroen D'hoe, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Sergei Rachmaninov, Martin Striebel, Vic Nees, William Boyce (...)

Selectieve discografie als componist

EssenceEssence (2019)
Klassiek
Kugoni Trio, Piet Swerts, Wim Henderickx, Jeroen D'hoe, Pieter Schuermans, Mathias Coppens
Encore!Encore! (2012)
20ste eeuw, romantiek
Vier Op 'n Rij - Flanders Recorder Quartet, Willem Wander Van Nieuwkerk, James V. Monaco, Jeroen D'hoe, Vittorio Monti, Jacob de Haan, Björn Hagvall, Jan Van Landeghem (...)
FrescamenteFrescamente (2008)
20ste eeuw
Frescamente, Jeroen D'hoe, Darius Milhaud, Alec Wilder, Igor Stravinsky, Charles Koechlin
Wij zijn wijWij zijn wij (2006)
20ste eeuw
Catherine Vandevelde, Yves Saelens, Vlaams Radio Orkest, Vlaams Radiokoor (VRK), Jeroen D'hoe, Dirk Vermeulen
Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2003Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2003 (2003)
romantiek, 20ste eeuw
Belgian National Orchestra, Jeroen D'hoe, Gilbert Varga
Live VRO & VRKLive VRO & VRK (2001)
romantiek, 20ste eeuw
Vlaams Radio Orkest, Vlaams Radiokoor (VRK), Otto Derolez, Edgar Tinel, Charles-Marie Widor, Kurt Weill, Sergei Prokofiev, Peter Welffens (...)

Auteur van

Muziekanalyse & uitvoeringspraktijk. Beethoven als bruggenbouwerMuziekanalyse & uitvoeringspraktijk. Beethoven als bruggenbouwer (2008)
Klassiek
Pieter Bergé, Jeroen D'hoe

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
De kleur van de schaduw (05.2011)
'Met piano en stem krijg je iedereen stil' (22.05.2010)
Jeroen d'Hoe en Paul Michiels - Crosstalk (06.2008)
Te gast: componist Jeroen D'hoe (11.2007)
Te Gast (02.2007)
De componisten nv (2006)
Jeroen D'hoe vindt dat de tijd rijp is voor een symfonie (18.11.2005)
'Ik ben altijd al dol geweest op lichte muziek' (17.11.2005)
Muziektijdschrift ,,Contra.'' begint tweede leven (12.09.2003)
Componist tussen twee continenten (19.05.2003)

nog 1 resultaten op het documentatieplatform

Documenten:Contemporary Music in Flanders II (boek)