Rafaël D'Haene

Categorie:componist, hedendaagse componist
Gullegem, 29.09.1943
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw

Korte beschrijving

Rafaël D'Haene wil met zijn werk een rem zetten op de snelle evolutie van deze eeuw die de kunst volgens hem regelrecht naar een toren van Babel leidt waar niemand elkaar nog begrijpt. Hij sluit zich daarbij niet af voor deze eeuw, maar neemt zijn verantwoordelijkheid op: om een wereld van onverschilligheid en agressie te veranderen is een andere ethiek en esthetiek nodig. Die vindt hij niet in het experiment dat volgens hem enkel een gemakkelijkheidsoplossing is. De adequate tegenoplossing ligt voor D'Haene in het respecteren van de traditie.

Biografie

Rafaël D'Haene studeerde tussen 1962 en 1967 aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel piano (klas van E. del Pueyo), harmonie (J. Louël), contrapunt (V. Legley) en fuga (M. Quinet). Aan de Ecole Normale de Musique de Paris behaalde hij onder supervisie van H. Dutilleux een "licence de Composition" in 1968. Daarna studeerde hij 3 jaar compositie in de klas van Victor Legley aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth waar hij in 1971 het diploma "Gegradueerde van de Muziekkapel voor Compositie" behaalde.


Sinds 1970 was Rafaël D'Haene leraar harmonie en vervolgens contrapunt, fuga en compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waarna hij er directeur werd tot 2008.Hij doceerde sinds 1985 ook muziekanalyse aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth en van 1986 tot 2003 compositie.

 

Als componist vielen Rafaël D'Haene reeds verschillende nationale en internationale onderscheidingen te beurt. Na de compositiewedstrijd van de Provincie West-Vlaanderen (1969) en de prijs Tenuto (1972, met het orkestwerk Capriccio), verwierf hij de eerste prijs op de internationale compositiewedstrijd in Alicante met zijn cantate Klage der Ariadne (1972). In 1977 werd hij te Parijs bekroond met de prijs Lili Boulanger voor zijn volledige oeuvre. In 1980 en 1981 volgden de Eugène Baie-prijs (Antwerpen) en de Koopal-prijs (voor orkestmuziek). Tenslotte werd hem in 1985 de prijs "Gebroeders Darche" voor het volledig werk toegekend door het Patrimonium Koninklijk Conservatorium Brussel en in 1989 de prijs SABAM voor serieuze muziek. In 1999 was Rafaël D'Haene jurylid voor compositie voor de Koningin Elisabeth-wedstrijd.
In 2002 en 2004 won hij La Bourse de Perfectionnement Emile Bernheim van de Muziekkapel Koningin Elisabeth.

Hij ging met pensioen in 2008. 

Selectieve discografie als componist

Serenade for strings op.48 / Waar Coenraerts is TurnerSerenade for strings op.48 / Waar Coenraerts is Turner (2015)
21ste eeuw / hedendaags
Het Kamerorkest Brugge, Pyotr Il'yich Tchaikovsky, Ning Kam, Rafaël D'Haene
Anneleen LenaertsAnneleen Lenaerts (2012)
20ste eeuw, barok
Anneleen Lenaerts, Johann Sebastian Bach, Rafaël D'Haene, Gabriel Fauré, Pierre Sancan, Henriette Renié, Karol Beffa, Ekaterina Walter-Küne (...)
Henri DutilleuxHenri Dutilleux (2010)
20ste eeuw
Yossif Ivanov, Orchestre De L'opera National De Lyon, Rafaël D'Haene, Henri Dutilleux, Kazushi Ono
175/40 years Koninklijk Conservatorium Brussel175/40 years Koninklijk Conservatorium Brussel (2008)
20ste eeuw, romantiek
Yossif Ivanov, Luc Devos, Rafaël D'Haene, César Franck, Eugène Ysaye
Sonatas - Franck, Ysaÿe en D'haeneSonatas - Franck, Ysaÿe en D'haene (2006)
20ste eeuw
Daniel Blumenthal, Yossif Ivanov, Rafaël D'Haene, César Franck, Eugène Ysaye
Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 2Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 2 (2003)
20ste eeuw
Frank Coppieters, France Springuel, Collegium Instrumentale Brugense, Vlaams Radiokoor (VRK), I Musici Fiamminghi, Symfonieorkest Vlaanderen, BRTN Filharmonisch Orkest, Filip Suys (...)
W. Westerlinck - R. Corijn - R. D'Haene - P. BruylandW. Westerlinck - R. Corijn - R. D'Haene - P. Bruyland (1976)
20ste eeuw
Philharmonie van Antwerpen, Wilfried Westerlinck, Frédéric Devreese, Roland Coryn, Rafaël D'Haene, Peter Bruyland

Verwante items in de databank

Externe links:Componistenfiche Rafaël D'Haene