Koen Dejonghe

Categorie:componist, muziekleraar, hedendaagse componist
Kuurne, 27.06.1957
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags

Biografie

Koen Dejonghe studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij een gecombineerd einddiploma Laureaat Piano/Muziekopvoeding van het Algemeen Onderwijs behaalde. Aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen behaalde hij vervolgens het Hoger Diploma voor Kamermuziek, evenals een eerste prijs Fuga. Hij besloot zijn studies met een eerste prijs Compositie.

Zijn oeuvre omvat meer dan 80 werken in verschillende genres, van orkestwerk tot solo, van koor tot lied, geschreven zowel voor professionelen als voor amateurs. Het valt op dat hij schrijft vanuit de eigen speelervaring. Zijn composities zijn meermaals bekroond zoals de Muizelhuisprijs voor het 'Cello-kwartet', de Jef Van Hoofprijs en Laureaat van de Koninklijke Academie voor zijn '2e Strijkkwartet', en een Award voor de beste orkestratie bij Song Expo voor het orkestwerk 'Jace', een wedstrijd met 1500 inzendingen uit 22 landen.

Naast veel kamermuziekwerken zijn de belangrijkste scènische composities o.a. de 'Drie Sonnetten' op tekst van Hugo Claus voor alt, bas, jongenssopraan, koor en klein orkest dat destijds in aanwezigheid van de auteur met veel succes werd opgevoerd, de opera 'KET' op een eigentijds geëngageerd libretto van Geert Van Istendael en in opdracht van Jeugd en Muziek Brussel, geschreven voor symfonisch orkest, rockband en 8 zangers en 5 maal uitgevoerd in 2003. Ook in 2003 was er de draaiorgeloperette 'Dans voor Lieveke' in opdracht van het Draaiorgelmuseum in Utrecht: een Vlaamse versie van Assepoester, speciaal voor de allerkleinsten gecomponeerd, en geregisseerd door de bekende Nederlander Marcel Sijm.

Vanaf 2004, na zijn opera KET, is Dejonghe stilistisch geëvolueerd naar muziek met meer gebruik van communicatieve harmonieën voor een groter publiek.
In die stijl situeert zich ook zijn muziek voor de musical 'De Sneeuwkoningin' en enkele kleinere werken zoals de '3 Lullabies' geschreven voor zijn eigen kinderen.

Werken op CD zijn o.a. het zeer melodisch klinkende 'Klarinetkwintet', het 'Vioolconcerto' met het Symfonieorkest v. Vlaanderen en 'Jace', een orkestwerk dat werd gedirigeerd door Robert Groslot.

In het dagelijks leven is Koen Dejonghe o.a. leraar Muziektheorie en kamermuziek aan de Muziekacademie's van Antwerpen en Sint-Niklaas waar hij zijn leerlingen stimuleert om te componeren.

 

Voor meer info en werkenlijst:

 http://www.matrix-new-music.be en www.cebedem.be

 

Selectieve discografie als componist

Fingerprints #2Fingerprints #2 (2016)
21ste eeuw / hedendaags
Diverse componisten, Diverse uitvoerders, Bart Verstraeten, Koen Dejonghe, Felix Vermeirsch, Benjamien Lycke, Bart Vanderbeke, Ward De Vleeschhouwer (...)
Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)
Lonque - Dejonghe - Gistelinck - Juon - GlinkaLonque - Dejonghe - Gistelinck - Juon - Glinka (2003)
20ste eeuw
Trio Clarino, John Van Laethem, Barbara Gerarts, Catherine Mertens, Mikhaïl Glinka, Koen Dejonghe, Georges Lonque, Daniel Gistelinck (...)
Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 2Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 2 (2003)
20ste eeuw
Frank Coppieters, France Springuel, Collegium Instrumentale Brugense, Vlaams Radiokoor (VRK), I Musici Fiamminghi, Symfonieorkest Vlaanderen, BRTN Filharmonisch Orkest, Filip Suys (...)
Compositieklas. Willem KerstersCompositieklas. Willem Kersters (2000)
20ste eeuw
Gaby Van Riet, Sophie Hallynck, Noëlle Schepens, Joris Van den Hauwe, Pieter Nuytten, Alain Craens, Koen Dejonghe, Wim Henderickx (...)
Guido Gezelle (1830-1899)Guido Gezelle (1830-1899) (1999)
20ste eeuw, romantiek
Sylvie De Pauw, Rubio Strijkkwartet, Joost vanmaele, Joseph Ryelandt, Frits Celis, Lucien Posman, Marinus de Jong, Koen Dejonghe (...)
Prize-winners of the biennial composition-contest for chamber-musicPrize-winners of the biennial composition-contest for chamber-music (1997)
20ste eeuw
Karel Steylaerts, Gill Masson, Iris de Blaere, Nico Baltussen, Stijn Kolacny, Pianoduo Kolacny, Koen Dejonghe, Lucien Posman (...)
Koen Dejonghe - 2de Strijkkwartet-NotturnoKoen Dejonghe - 2de Strijkkwartet-Notturno
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Quatuor Danel (strijkkwartet), Moscou Chamber Soloists, Koen Dejonghe

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Koen Dejonghe (11.2010)
Koen Dejonghe (09.2010)
Documenten:Contemporary Music in Flanders I (boek)