Raymond Decancq

Categorie:componist, hedendaagse componist, hedendaagse muziek
01.12.1935
Genre(s):Klassiek, 21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw

Biografie

Raymond Decancq werd geboren te Roeselare op 1 december 1935. Hij groeide op als oudste zoon in een gezin van drie kinderen. Hij liep school aan de toenmalige Rijksmiddelbare School te Roeselare. Zijn muzikale opleiding begon hij aan de Roeselaarse Stedelijke Academie voor Muziek en Woord "Adriaan Willaert" waar hij in 1955, een eerste prijs voor piano behaalde en 5 jaar later een eerste prijs voor harmonie. Hij zette de stap naar het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent en behaalde daar zijn eerste prijs voor notenleer in 1968. Hiernaast verwierf hij in 1969 het regentaatsdiploma muzikale opvoeding via de Centrale Examencommissie te Brussel.
In navolging van zijn overgrootvader, grootvader en vader oefende Raymond het beroep van kleermaker uit van 1950 tot en met 1968. Tijdens deze periode was hij eveneens semi-professioneel pianist in diverse amusementsorkesten. In die hoedanigheid maakte hij onder andere een rondreis in het voormalige Belgisch-Congo voor Sabena. In de periode van 1960 tot 1983 dirigeerde hij de Roeselaarse socialistische harmonie 'Door Strijd naar Kunst'. Van 1968 tot 1995 was hij ambtshalve leerkracht muzikale opvoeding aan de Rijksmiddenscholen van Tielt, Kortrijk, Poperinge, Diksmuide en Roeselare. Tijdens diezelfde periode was hij tevens leerkracht en pedagogisch coördinator algemene muzikale vorming aan de Roeselaarse Stedelijke Academie voor Muziek en Woord "Adriaan Willaert". In 1996 ging hij op rust.

Als componist en vennoot is hij verbonden met SABAM. Hij is penningmeester van Jeugd en Muziek Vlaanderen, afdeling Roeselare en is ook actief in het koor Sint-Germanus van Beveren bij Roeselare. Reeds op jonge leeftijd componeerde hij zijn eerste werkjes, maar pas nadat hij op rust ging heeft Decancq zich er volledig kunnen op toeleggen. De laatste 20 jaar zijn er nog weinig grote veranderingen aanwezig in zijn muzikale taal. Eén belangrijke constante is dat hij de muziek zo beknopt mogelijk houdt, zonder overtollige franjes, terugbrengend tot de essentie. In zijn vocale composities is de tekst de belangrijkste inspiratiebron maar hiernaast kenmerkt zijn werk zich ook nog door algemene muzikale stijlinvloeden van buitenaf zoals Igor Stravinsky in zijn 'Capriccio' voor blazers en slagwerk of Arthur Honneger en Béla Bartók in 'Two Contrasts'. Hieruit blijkt dat hij niet behoort tot de experimenterende nieuwlichters maar zich laat inspireren door klinkende namen om die dan op een persoonlijke manier een andere muzikale dimensie te geven.

Selectieve discografie als componist

Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 5Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 5 (2007)
20ste eeuw
Luk Vaes, Hans Ryckelynck, Frank Agsteribbe, Marcel Ketels, Philippe Souvagie, Peter Pieters, Jan Devlieger, Herman Roelstraete (...)
In Flanders' Fields: Songs on poems by Guido GezelleIn Flanders' Fields: Songs on poems by Guido Gezelle (2004)
20ste eeuw
Freddy Coppé, Jan Huylebroeck, Hilde Coppé, Willy Carron, Reinhilde Weytjens, Yves Bondue, Dirk Verbrugghe, Hans Aerts (...)
ContrumporaryContrumporary (2000)
20ste eeuw
Flanders Trumpet Quartet, Peter Lejaeghere, Marc Van Cleemput, Raymond Decancq, Jan Van Landeghem, Jan Huylebroeck, Frank Nuyts, Christian-Adolphe Wauters (...)
Liederen op gedichten van Guido gezelleLiederen op gedichten van Guido gezelle (1999)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Lotustrio, Hilde Coppé, Reinhilde Weytjens, Freddy Coppé, Dirk Verbrugghe, Jan Huylebroeck, Willy Carron, Yves Bondue (...)
Made in BelgiumMade in Belgium (1993)
Klassiek
Beaux-arts Koperkwintet, Jef Maes, Raymond Decancq, Marinus de Jong, Peter Welffens, Raymond Schroyens, Jan Van Der Roost, Frits Celis (...)
In Concert vol. 1In Concert vol. 1 (1991)
Klassiek
Het Vlaams Klarinettenkwartet, Raymond Decancq, Scott Joplin, David Bennett, George Gershwin, Stewart Smith, Clare Grundman, Kenneth A. Wilson (...)

Verwante items in de databank

Externe links:Componistenfiche Raymond Decancq