Luc De Winter

Categorie:componist
Wilrijk (Antwerpen), 07.10.1966
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):orgel

Biografie

Luc studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven waar hij  eerste prijzen behaalde voor orgel (bij Luk Bastiaens), muziekgeschiedenis, harmonie, contrapunt en fuga, en de Meestergraad compositie in de klas van Luc Van Hove.

Sinds 1994 geeft hij aan de academies van Diest, Geel en Dendermonde orgel, begeleidingspraktijk en AMT/MT.

Hij werkte samen met regisseur Tom Hannes, choreograaf Alexander Baervoets en geluidskunstenaar Ward Weis aan de muziektheatervoorstelling "Liffey", (Gent, Kunstencentrum Vooruit – Minard Schouwburg, 2003). Hiervoor schreef hij arrangementen, een collage en originele muziek.

Hij schreef muziek voor en in opdracht van verscheidene ensembles (Carré, Trio Aura, Ictus Ensemble, I Fiamminghi) en solisten (Lucy Grauman, Paul De Clerq, Frederik Croene), die werd uitgevoerd op festivals als November Music, I Fiamminghi in Campo, De Gentse Feesten en het Festival Van Vlaanderen en werd uitgezonden door VRT radio en televisie en Radio Deutschland.

Luc is sinds geruime tijd aktief in het Zenboeddhisme: na een eerste wijding in 1997 werd hij in 2003  zenleraar en verantwoordelijke voor Ho Sen Dojo, een centrum in Antwerpen waar hij meerdere malen per week meditatiesessies, introducties, workshops en lezingen geeft; hetzelfde jaar ontving hij de priesterwijding in de Soto-Zen traditie. Sinds een aantal jaren leidt hij 5 daagse workshops in het Engels en in het Frans tijdens het Internationale Zomerkamp te Maredsous en in de Tempel van La Gendronnière, de oudste en grootste zentempel van Europa.  Hij wordt regelmatig uitgenodigd voor lezingen en workshops over zen en boeddhisme, o.a. door de Stad Antwerpen (lezing "Boeddhisme en Wellness: het Grote Misverstand"), De Stedelijke bibliotheek Permeke (open meditatiesessie in de bibliotheek),  de KU Leuven ("Inleiding tot het zenboeddisme" voor de faculteit Theologie), en diverse scholen en verenigingen zoals de Kunsthumaniora Antwerpen  (workshops "zen uitgelegd aan jonge musici").

Hij componeerde de muziek voor de produktie "Sandokai - Zen & Polyphony", een uur muziek voor vocaal ensemble a capella. Hiervoor baseerde hij zich op nieuwe Engelse vertalingen van klassieke teksten uit het Zenboeddhisme; deze teksten werden vertaald door de Amerikaanse Zenmeester Joan Halifax Phd., abdis van het Upaya Zen Center in Santa Fe, New Mexico, en Kazuaki Tanahashi (°1933), meester-kalligraaf, gerenommeerd vertaler van klassieke Chinese en Japanse teksten, aikidomeester en milieu- en vredesactivist. De muziek werd uitgevoerd door Ensemble Polyfoon o.l.v. Lieven Deroo; projecties op 7 schermen tijdens het concert waren van de hand van lichtkunstenaar Tom Lagast. Tijdens de concerten was er ook een tentoonstelling met werk van Tanahashi. De produktie "Sandokai" verscheen op CD in april 2011.

Andere recente werken zijn het tweede strijkkwartet "Aigo - a ceremony for Consort" (voor gamba's, ca 60') en "Kannon's Pillow", een reeks van 7 pianowerken (ca 67'). Beide zullen worden gecreëerd tijdens het seizoen 2011-12, respectievelijk door een gambakwartet o.l.v. Piet Stryckers en door pianiste Veerle Peeters. Tevens is er een avondvullende liederencyclus "Songs from Five Scoop Hut", op poëzie van de 18e eeuwse zenmeester Ryokan Taigu in nieuwe Engelse vertaling van Kazuaki Tanahashi.

 

Selectieve discografie als componist

Luc De Winter: Kannon's PillowLuc De Winter: Kannon's Pillow (2012)
21ste eeuw / hedendaags
Veerle Peeters, Luc De Winter
Sandokai - Zen and PolyphonySandokai - Zen and Polyphony (2011)
21ste eeuw / hedendaags
Luc De Winter, Ensemble Polyfoon, Lieven Deroo