Derek De Blauwe

Categorie:muzikant, componist, muziekleraar
Bonheiden, 12.04.1972
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):piano

Biografie

Hij studeerde aan het KVCA bij Levente Kende en aan het LI te Leuven bij Jan Vermeulen. Onder hun leiding behaalde hij respectievelijk in 1994 en 1995 een eerste prijs piano en kamermuziek. Hij volgde verder compositie en piano bij Günther Kootz aan de Müsikhochschule 'F.Mendelssohn - Bartholdy' te Leipzig (1992-1993) en bij de Bulgaarse pianiste Dora Milanova (1990) en de Braziliaanse pianiste Eliane Rodrigues (1996). Via de Centrale Examencommissie behaalde hij in 2003 een meestergraad met specialiteit piano en aan het LI het aggregaatsdiploma (initiële lerarenopleiding).

Als pianist concerteerde hij in België, Nederland, Duitsland, Polen, Italië en Frankrijk en werkte als solist met dirigenten als D. Boiy, Fl. Van de Vondel, Ed. Saveniers, J. Van den Hauwe en M. Tilkin. Hij verleende als freelance-pianist zijn medewerking aan de musical 'Blanche Neige' en werkte mee aan de productie 'Santa' van het Amerikaanse productiehuis 'In The Wings' (New York).

Derek De Blauwe behaalde de tweede prijs voor compositie in de 'Cantabile compositiewedstrijd Antwerpen 2001 met publicatie van de werken Toccata en 3 Humoresken voor piano. In 2001 won hij de X-session remixwedstrijd die uitging van Radio Contact en EMI. Ook is hij laureaat van de compositiewedstrijd 'Muizelhuiskoncerten, 2002' met het werk 3 Mouvements Pittoresques voor viool en piano. Hij werd uit 70 inzendingen geselecteerd tot finalistlaureaat van de internationale ISME-compositiewedstrijd 2004 wat resulteerde in een CD opname en de publicatie van HallowTale voor piano.

De Blauwe schreef o.a. 2 vioolconcerti, 3 pianoconcerti, 6 pianotrio's, Wiersze Milosne op. 40 voor groot symfonisch orkest, mannenkoor en een kinderstem; Suite op. 44 voor vierhandig klavier; 12 Capricen voor vioolsolo; 12 miniaturen 'in popular style' voor viool en piano; Colours op. 42 voor piano; Sonate op.45 voor piano; Pantomime op. 46 voor piano; Trois mouvements Pittoresques voor viool en piano; Six Epigrammes Fugitives voor viool en piano; Zes Zencirkels voor cellokwartet; CirCleXtension voor hobotrio en piano; Klokstrofobia op. 28; Thrilogy op. 33 voor beiaard; en tal van kleinere werken voor piano en kamermuziek. Behalve klassieke- en filmmuziek (o.a. Dean (2000), MON (2001), ANIMATIC (2006)) schreef hij ook veel populaire songs. (pop, rock, jazz, salsa, funk, e.d.).

Bron: Derek De Blauwe, februari 2006.

Selectieve discografie als componist

Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)
Uit de schaduwUit de schaduw (2005)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Jonathan Anderson, Olivier Berten, Noémie Schellens, Hans Aerts, Line Vanderkerhover, Octaaf Van Geert, Julien Beurms, Geert Van Der Straeten (...)