Jan Coeck

Categorie:componist, docent
Wilrijk (Antwerpen), 20.11.1950
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw

Korte beschrijving

Vlaams componist en muziekpedagoog

Biografie

Jan Coeck (°1950) voltooide zijn middelbare studies aan het Klein Seminarie in Hoogstraten en volgde er pianolessen bij Jos Bruurs. Deze schitterende musicus inspireerde Jan om te gaan studeren aan het Lemmensinstituut in Leuven, waar hij in 1973 het diploma ‘laureaat in de muziekpedagogie’ behaalde, naast de eerste prijzen notenleer, harmonie en contrapunt.

Gedurende 40 jaar was Jan docent aan dit instituut in de afdeling muziekpedagogie, waar zijn hoofdactiviteiten voornamelijk lagen in de lerarenopleiding en in praktijkgerichte liedbegeleiding aan de piano.

In het bisdom Mechelen-Brussel werd hij pedagogisch begeleider voor het vak muzikale opvoeding in het secundair onderwijs.

Naast zijn professionele activiteit als docent gaf hij voordrachten over muzikale thema’s in binnen- en buitenland, verleende hij zijn medewerking aan verschillende handboeken voor muzikale opvoeding en was hij pianist-begeleider van de Bob Boonsingers, voor welke groep hij tal van bewerkingen schreef.   

Hij was voorzitter van de vereniging ‘Muziekleraars Vrij Onderwijs’ en van de vzw ‘Musicerende Jeugd’.

Als vlot Spaanstalige was Jan Coeck gedurende een aantal jaren jaren gastdocent aan de conservatoria van A Coruña, Salamanca en San Sebastián en aan de universiteit van Cádiz.  Hij werd in Spanje enkele malen laureaat van compositiewedstrijden voor koren.

Als componist richt zijn aandacht zich nog steeds vooral tot jongeren.  Getuige hiervan een aantal liedbundels, koorwerken en musicals op eigen teksten.

Momenteel is hij als student verbonden aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen. 

 

Uitgever

Euprint (Heverlee)

Selectieve discografie

Op enen KerstnachtOp enen Kerstnacht (2001)
Kerstlied
Clari Cantuli, Ria Van Wing, Jan Coeck

Selectieve discografie als componist

Kattenkwaad!Kattenkwaad! (2003)
20ste eeuw
Jan De Ryck, Jos Bielen, Thomas De Baets, Peter Pieters, Jan Coeck, Geert Van Der Straeten, Marc Van Den Broeck, Carl Van Eyndhoven (...)
Music for Children's and Girl's Choirs by Flemish ComposersMusic for Children's and Girl's Choirs by Flemish Composers (2001)
20ste eeuw
Oxalys, Jan Van Der Roost, Jan Coeck, Peter Pieters, Kurt Bikkembergs, Martin Valcke, Vic Nees, Johan Van Bouwelen (...)
Koor van het jaar 1997-1998Koor van het jaar 1997-1998 (1998)
20ste eeuw
Paul Steegmans, Diverse uitvoerders, Kurt Bikkembergs, Jan Coeck, André Waignein, Geert Van Der Straeten, Jacques Maertens, Lucien Posman (...)

Selectieve discografie als medewerker

Schoner dan de dagenSchoner dan de dagen (1988)
Kerstlied
Bob Boon Singers, anoniem, Jan Haspeslagh