Paul Bruyland

Categorie:componist, hedendaagse componist
Dendermonde, 23.06.1944
Genre(s):Klassiek

Biografie

Paul Bruyland werd geboren te Oudegem. Tijdens zijn middelbare studies volgde hij zijn eerste lessen piano. Hij behaalde het diploma koster-organist aan de Bisschoppelijke normaalschool te Sint-Niklaas, om daarna zijn muziekstudies verder te zetten aan het Lemmensinstituut te Mechelen. In 1965 verhuisde hij naar Gent en volgde er les aan het Koninklijk Muziekconservatorium. Daar behaalde hij de eerste prijs voor notenleer, harmonie, praktische harmonie, contrapunt, fuga en compositie.

Ondertussen was Paul Bruyland ook verbonden als organist aan de Sint-Michielskerk te Gent en later aan de O.-L.-Vrouwkerk van Mariakerke. Van 1971 tot 1981 doceerde hij praktische harmonie aan de pedagogische afdeling van het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent.

Bruyland was werkzaam als leraar notenleer, harmonie en begeleidingspraktijk aan de muziekacademie van Gentbrugge. Hij is ook organist te Mariakerke en dirigent van het kamerensemble Animando.

In 1973 won hij de Tenuto compositiewedstrijd met Orkeststudie voor symfonisch orkest. In datzelfde jaar, evenals in het jaar 1979, ontving de componist een aanmoedigingspremie van de provincie Oost-Vlaanderen. Met Vlaamse Dansen voor Harmonieorkest won Bruyland in 1990 de SABAM-prijs. Hij kreeg compositieopdrachten van BRT 3, Fedekam en de Rode Pomp.

Selectieve discografie als componist

Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)

Verwante items in de databank

Externe links:Componistenfiche Paul Bruyland