Filip Bral

Categorie:componist, dirigent, hedendaagse componist
Kortrijk, 1966
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, kindermuziek, muziektheater
Instrument(en):hoorn

Biografie

Filip Bral is dirigent, componist en drijvende kracht achter het muziektheatergezelschap Pantalone.

Filip Bral sloot zijn studies aan het Lemmensinstituut af met onder meer de diploma's voor hoorn, fuga en orkestdirectie bij respectievelijk Piet Dombrecht, Christian Vereecke en Edmond Saveniers. Hij was ook leerling van componist Luc van Hove. Deze jonge dirigent vervolmaakte zich als dirigent aan de Musikhochschule in Wenen bij Karl Österreicher en Leopold Hager. In 1993-94 was hij postgraduate conductor aan de Guildhall School of Music and Drama in London. Tijdens zijn studies nam Filip Bral met succes deel aan meestercursussen met o.a. Sergiu Celibidache, Peter Eötvös en Julius Kalmar.
In 1996 dirigeerde hij als finalist van het Tanglewood Music Center het Boston Symphony Orchestra en werd hij door Seiji Ozawa uitgenodigd om er samen te werken met de dirigenten Bernard Haitink, Seiji Ozawa, Reinbert de Leeuw, Gustav Meier en Rober Spano. Filip Bral is ook laureaat van de Kirill Kondrashin Masterclass in Hilversum. Hij behaalde studiebeurzen voor de Salzburger Festspiele en het Aspen Music Festival. Een Europalia Nippon Kinen Grant liet hem tweemaal toe om in Tokyo bij Morihiro Okabe te studeren.

In het academiejaar 1998-99 was hij Visiting Fellow aan Harvard University in Cambridge (MA), waar hij samen met Robert D. Levin aan het boek Pieter van Maldere, A noted 18th century composer uncovered schreef. The Academy of Ancient Music nam onlangs onder zijn leiding een reeks minder bekende werken van deze Brusselse componist op. Als artistiek leider van het Vienna Consortium di Archi e Fiati nam hij ook werk op van Joseph Fiala en Franz Krommer.

Filip Bral dirigeert zowel in binnen- als buitenland. Hij verzorgde opnames voor de Vlaamse Radio en Televisie en leidde ook verschillende operaproducties: in London o.a. Mozarts La Finta Giardiniera en Brittens Tea-Party Scene uit de opera Albert Herring. Sinds 1996 werkt hij regelmatig als assistent voor de Munt en de Vlaamse Opera. Hij assisteerde o.a. Peter Eötvös, Antonio Pappano, Yuri Simonov en Silvio Varviso. In 2000 leidde Filip Bral voor de Munt de kinderopera Brundibár van Hans Krasa.
In maart 2001 werd zijn muzikaal sprookje Luna van de boom, een compositie voor verteller en kamermuziekensemble dat in samenwerking met Bart Moeyaert en Gerda Dendooven tot stand kwam, bekroond met de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs. Zijn twee muzikale beeldverhalen Mijn hart is een pinguïn & Klein Verhaal over Liefde reizen binnenkort naar Oostenrijk, Italië, Zweden, Luxemburg, Spanje en Nederland.
Filip Bral werd  eerste laureaat van het Silva Pereira-concours voor jonge dirigenten en dirigeert concerten met o.a. het Gulbankian Symphony Orchestra, het Collegium Instrumentale, het Nationaal Orkest van Porto en het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen.

Filip Bral is artistiek en zakelijk leider van de organisatie Pantalone.

Pantalone verenigt kunstenaars uit verschillende disciplines in creaties die vele vormen kunnen aannemen; van een muzikaal prentenboek tot een multimediale kinderopera of een beeldend concert. Rode draad is de muziek van waaruit Pantalone een wereld vol poëzie, kleur, vorm, beweging en spel oproept, een wereld die zowel kinderen als volwassenen kan beroeren.

 

Selectieve discografie

Pieter van Maldere - SinfoniePieter van Maldere - Sinfonie (2011)
barok, classicisme
The Academy Of Ancient Music, Pieter van Maldere, Filip Bral
Pieter van Maldere - SinfoniePieter van Maldere - Sinfonie (2000)
classicisme, barok
The Academy Of Ancient Music, Pieter van Maldere, Filip Bral
Bonjour Monsieur EnsorBonjour Monsieur Ensor (1999)
20ste eeuw
Vlaams Radio Orkest, Raymond Chevreuille, Filip Bral, Luc Van Hove, Koen Kessels, Renier Van der Velden, Michel Tilkin, Jules Strens (...)

Auteur van

Dag MaanDag Maan (2006)
Soundtracks/ Musicals
Filip Bral, Axel Jacobs
Luna van de boomLuna van de boom (2006)
Bart Moeyaert, Filip Bral
Le conte de lunaLe conte de luna (2003)
Bart Moeyaert, Filip Bral
Mijn hart is een pinguïnMijn hart is een pinguïn (2002)
Chiharu Sakazaki, Bart Moeyaert, Filip Bral

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Boulevard van goede smaak (16.04.2005)
Europese radioprijs voor Filip Bral (21.02.2002)
Filip Bral maakt klassieke muziek voor kinderen (29.08.2001)