Dirk Blockeel

Categorie:componist, muziekleraar, hedendaagse componist, hedendaagse muziek, oude muziek
Roeselare, 29.06.1955
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Instrument(en):orgel

Biografie

Dirk Blockeel werd geboren in 1955 in Roeselare. In het Roeselaarse Colliemando-koor kwam hij als jongeling voor het eerst in contact met klassieke muziek, waarna lessen fluit en orgel aan de muziekacademie volgden. Na regentaatstudies talen (Nederlands, Engels en Duits) aan de Normaalschool in Torhout, volgde hij lessen aan het Lemmensinstituut in Leuven en het Koninklijk Muziekconservatorium in Gent. Daar waren onder meer Dirk Brossé en Lucien Posman zijn studiegenoten en behaalde Blockeel eerste prijzen notenleer, praktische en geschreven harmonie, fuga, contrapunt, orgel, klavecimbel en muziekgeschiedenis. In 1994 behaalde hij de tweede prijs compositie bij zijn leraar Roland Coryn.

Tussen 1983 en 1990 doceerde Blockeel harmonie en contrapuntische analyse aan het Conservatorium van Gent. Verder werkt Dirk Blockeel als begeleider en als leraar orgel, klavecimbel, samenspel en begeleidingspraktijk aan de academies van Izegem en Harelbeke. Hij geeft ook voordrachten over de cantates van J.S. Bach. Deze intense Bachstudie laat ook zijn sporen na in zijn composities. Blockeel springt op een creatieve manier om met de relatie tussen tekst en muziek, en daagt vormstructuren uit. Hij houdt er ook van om bij bestaande stukken van Bach een extra stem toe te voegen.

Naast zijn liefde voor muziek blijft Blockeel ook intens met taal en literatuur bezig. Zo schrijft hij onder het pseudoniem Jacob Baert literair-kritische en beschouwende teksten die voornamelijk in het tijdschrift Ambrozijn verschijnen, een driemaandelijks artistiek tijdschrift. Daarnaast schreef hij ook artikels voor het maandblad Kunst & Cultuur, een uitgave van het Paleis voor Schone Kunsten. Voor Blockeel vloeien schrijven, lezen en componeren samen. In 2010 verscheen zijn eerste dichtbundel Blauw Verklaarde Lichtmuziek.

Als uitvoerend musicus speelt Blockeel het liefst samen met bevriende muzikanten en brengt hij barokmuziek samen met hedendaagse werken. Sinds november 1992 is hij organist van de Sint-Maartenskerk in Kortrijk, waar hij ook kamermuziekconcerten organiseert.

Dirk Blockeel schreef een indrukwekkend groot aantal composities bij elkaar, waaronder veel Bach-bewerkingen en vocale werken. Hij componeert vaak op teksten van bevriende dichters, met het oog op concrete uitvoeringen.

Selectieve discografie als componist

Contemporary Music in Flanders VIIContemporary Music in Flanders VII (2011)
20ste eeuw
Walter Boudreau, Dirk Blockeel, Jan Wauters, Roland Coryn, Isabelle Brys, Jean Louel, Bart Bouckaert, Frederik Neyrinck (...)
Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)
Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 4Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 4 (2006)
20ste eeuw
Eline Groslot, Bram Nolf, Ebony kwartet, Viviane Spanoghe, HERMESensemble, Less is more, Geert Callaert, Quintessens (...)

Auteur van

Roland Coryn zeventig
Roland Coryn zeventig

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Tijd van bezinning (07.2011)
Documenten:Contemporary Music in Flanders VII (boek)
Externe links:Componistenfiche Dirk Blockeel