Paul Beelaerts

Categorie:muzikant, componist
Oostende, 19.07.1949
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):barokhobo

Biografie

Paul Beelaerts studeerde aan de Koninklijke Conservatoria van Gent en Brussel waar hij eerste prijzen voor notenleer, muziekgeschiedenis en Engelse hoorn behaalde, naast hogere diploma's voor hobo en kamermuziek. Daarna volgde hij nog meestercursussen bij Heinz Holliger en Maurice Bourgue en een aanvullende studie van de barokhobo in samenwerking met Paul Dombrecht en Helmut Hucke. Hij werd eerste laureaat en behaalde de Europa Prijs van de Pro Civitate wedstrijd in 1971 en in 1973 werd hij laureaat van de Tenuto 73 wedstijd voor hobo. Als componist is hij volledig autodidact. Hij was gastcomponist op het ISCM-festival 1983 te Aarhus (DK). In 1977 behaalde hij nogmaals de Tenuto Prijs maar deze maal voor compositie, met het werk Permutaties op een thema van Martinu. In 1980 werd hem de Nausika-compositieprijs uitgereikt voor zijn Oppervlakkige Charleston. Dikwijls componeert hij in opdracht van ensembles en koren.

Tegenwoordig doceert hij hobo en literatuur voor houtblazers aan het Koninklijk Conservatorium van Gent en kamermuziek aan het Lemmensinstituut te Leuven.

Selectieve bibliografie:
- Art. Beelaerts, Paul, in Algemene Muziekencyclopedie, dl. 1, uitg. dr. J. ROBIJNS en M ZIJLSTRA, Amsterdam, 1980
- M. DELAERE, Y. KNOCKAERT en H. SABBE, Nieuwe Muziek in Vlaanderen, Brugge, 1998, p. 120


Partituren en Uitgevers zijn te raadplegen bij Matrix      http://www.matrix-new-music.be

Selectieve discografie als componist

Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 4Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 4 (2006)
20ste eeuw
Eline Groslot, Bram Nolf, Ebony kwartet, Viviane Spanoghe, HERMESensemble, Less is more, Geert Callaert, Quintessens (...)
New Chamber Music from Flanders by the winners of the international Orpheus-Prijs Antwerpen Live !New Chamber Music from Flanders by the winners of the international Orpheus-Prijs Antwerpen Live ! (1991)
21ste eeuw / hedendaags
Hans de Jong, Rudi Tas, Tosiya Suzuki, André Van Belle, Luk', Janpieter Biesemans, Janna Van Mechelen, Paul Beelaerts (...)

Auteur van

Prometheus zoekt AquariusPrometheus zoekt Aquarius (2000)
Blues & Roots, Dance & Electronica, Folk, Jazz, Klassiek, Pop / Rock, Populair / Varieté, overige, Soundtracks/ Musicals, Wereldmuziek
Paul Beelaerts, Konrad Boehmer, Boudewijn Buckinx, [et al.]