Luc Bataillie

Categorie:componist, muziekleraar, hedendaagse componist, hedendaagse muziek
Kortrijk, 24.06.1958
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw

Biografie

Luc Bataillie, geboren op 24 juni 1958 in Kortrijk, studeerde viool aan de Hogeschool Gent departement Conservatorium (het huidige Koninklijk Conservatorium in Gent), waar hij eerste prijzen behaalde voor notenleer, muziekgeschiedenis, geschreven harmonie, contrapunt en fuga. Tegelijkertijd vulde Bataillie zijn muziekstudies aan met pedagogische diploma’s voor AMV, harmonie en muziekgeschiedenis. In 1999 studeerde hij af als meester in de muziek, optie muziektheorie.

Van kinds af was Bataillie als muzikant actief in het West-Vlaamse Jeugdorkest en nadien in het WVO. In 1978 richtte hij samen met trombonist Herbert Matton het toenmalige Orchidee Ensemble op, waarin hij eerste viool speelde. Daarnaast was hij ook actief als koordirigent, lid van het Goeyvaerts Consort tot 2011 en is hij nog steeds kerkorganist in de parochiekerk van de Pinte en altviolist in het Mechels Kamerorkest. Vanaf 1986 breidde Bataillie zijn carrière als muzikant en componist uit tot leerkracht: hij gaf harmonie aan het Lemmensinstituut in Leuven tot 1988 en begon als leerkracht voor muziektheoretische vakken aan de muziekacademies van Tielt en Sint-Pieters-Woluwe, waar hij nog steeds actief is. Samen met onder andere voormalig directeur van de academie van Sint-Pieters-Woluwe, Carl Verbraeken is Luc Bataillie sinds 1989 lid van de ‘Woluwse Componisten’. Tussen 1988 en 1991 was hij bovendien directeur van de Gemeentelijke Muziek Academie van Oud-Heverlee (de huidige Academie De Vonk).

De prijzen die Luc Bataillie als componist ontving, benadrukken zijn veelzijdig oeuvre. Driemaal won hij het VerDi-Keurmerk met Het Warm Onthaal voor trompet en piano (2006), Memento voor blokfluit en piano (2013) en Eén Minuutjevoor viool en piano (2018). In 2007 kreeg hij ook een eervolle vermelding in de compositiewedstrijd georganiseerd door het Nederlands tijdschrift Mens en Melodie  met Introductie & tango voor saxofoonkwartet en in 2017 won hij de compositiewedstrijd van het Algemeen Nederlands Zangverbond met Mijn Prachtig Vlaanderen waar ik zo van hou voor zang en piano.

Selectieve discografie als componist

Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)