Boudewijn Buckinx

Categorie:auteur, componist, hedendaagse componist, koor, hedendaagse muziek
Lommel, 28.03.1945
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags

Biografie

In 1945 werd Boudewijn Buckinx geboren in Lommel. Hij studeerde aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen en aan het IPEM in Gent. Compositie volgde hij bij Lucien Goethals. In 1968 volgde hij les bij Karlheinz Stockhausen aan de Kompositionstudio in Darmstadt. Hij werkte hier mee aan het project “Musik für ein Haus.” Buckinx was zeer sterk onder de indruk van Mauricio Kagel en John Cage. In 1972 schreef hij zijn eindverhandeling musicologie aan de K.U.Leuven over de Variations van Cage.

Van 1966 tot 1974 gaf Buckinx concerten met de werkgroep WHAM (Werkgroep voor Hedendaagse en Actuele Muziek). De bedoeling van WHAM was specialisten aan te trekken uit andere disciplines zoals bijvoorbeeld filosofen en schilders. Ook amateurs die in het muziekproces betrokken waren, kwamen in WHAM aan bod. Naast Cage had de werkgroep WHAM ook aandacht voor componisten zoals Christian Wolff en Cornelius Cardew. Het laatste concert van de werkgroep vond plaats in 1974 met Buckinx’ compositie Sinfonia a quattro velocipedi. Hierna volgde een periode van vijf jaar waarin Buckinx wel componeerde maar waarin geen enkel werk uitgevoerd werd.

In 1988 was Buckinx de Belgische gast op de tweede “Week van de hedendaagse muziek” in Gent. In juni 1991 werd een concert als componistenportret in Kiel (Duitsland) gegeven. Gelijkaardige Buckinx-concerten vonden ook plaats in de Espace Delvaux in Brussel en de Club Mineral in Gent. In 1988 werd zijn reeks 1001 Sonates integraal uitgevoerd in Darmstadt. Voor “Antwerpen ’93, culturele hoofdstad van Europa” werden Buckinx’ Negen onvoltooide symfonieën gecreëerd door het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen. In 1993 werd een 9-daags Buckinx festival gehouden in De Rode Pomp in Gent. De muziek van Buckinx werd verder nog uitgevoerd op de Tampere Biennale in Finland en het North American New Music Festival in Buffalo. In 1998 werd hij samen met de componisten Gerard Ammerlaan en Jacob ter Veldhuis betrokken bij het operaproject Van alle tijden – van alle streken. In 2002 werd zijn vijfde opera Dhammapada uitgevoerd in De Rode Pomp in Gent. Tussen 2010 en 2012 werden een aantal werken van Buckinx gecreëerd tijdens het Voorwaarts Maart Festival in De Bijloke.

Van 1968 tot 1978 was Buckinx leraar aan het Provinciaal Hoger Instituut voor Kunstonderwijs in Hasselt. In 1978 werd hij producer aan de BRTN, wat hij bleef tot maart 2000. Vanaf 1981 gaf hij muziekgeschiedenis aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen. In 1991-92 verving hij tijdelijk Frederik Rzewski als compositieleraar aan het Conservatorium van Luik.

Selectieve discografie als componist

RaadselkringenRaadselkringen (1990)
20ste eeuw
Noordlimburgs Mannenkoor, Collegium Instrumentale Brugense, Boudewijn Buckinx, George De Decker, Jean-Paul Byloo, Karel Goeyvaerts, Herman Baeten

Auteur van

Aria van de diepe nootAria van de diepe noot (2001)
Boudewijn Buckinx
Prometheus zoekt AquariusPrometheus zoekt Aquarius (2000)
Blues & Roots, Dance & Electronica, Folk, Jazz, Klassiek, Pop / Rock, Populair / Varieté, overige, Soundtracks/ Musicals, Wereldmuziek
Paul Beelaerts, Konrad Boehmer, Boudewijn Buckinx, [et al.]
Muziek uit de voorbije eeuwMuziek uit de voorbije eeuw (1999)
20ste eeuw
Boudewijn Buckinx, Yves Knockaert
De kleine Pomo of de geschiedenis van het postmodernismeDe kleine Pomo of de geschiedenis van het postmodernisme (1994)
20ste eeuw
Boudewijn Buckinx

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
De sprookjestuin van de muziek (04.2007)
OORsprong (29.01.2003)
Documenten:Contemporary Music in Flanders III (boek)
Contemporary Music in Flanders I (boek)
Externe links:Componistenfiche Boudewijn Buckinx