Louis De Meester

Categorie:componist, hedendaagse componist
Roeselare, 28.10.1904 - Gent, 12.12.1987
Genre(s):20ste eeuw, electro-akoestische muziek

Biografie

Op 28 oktober 1904 werd Louis August Edmond Hendrik De Meester geboren in een Franstalig liberaal gezind gezin in Roeselare. Van jongsaf aan leerde hij viool en piano spelen en noten lezen, hoewel hij nooit een traditionele opleiding heeft gehad.

Vanaf 1923 ging de componist de kost verdienen door in cafés te spelen. Ook speelde hij muziek bij de stomme film en zorgde hij voor de opluistering van bals en feestjes wat zijn latere voorkeur voor functionele muziek, film- toneel- en balletmuziek zou kunnen verklaren.

In 1927 ging hij om diezelfde redenen naar Frankrijk en twee jaar later naar Marokko. Daar zou hij een contract aangeboden krijgen in het “Café de la paix” waar hij jazzmuziek speelde. Hij deed ook administratief werk in een muziekschooltje in Meknès, waar hem een baan werd aangeboden als muziekleerkracht. De Meester had nooit een muziekopleiding gekregen maar leerde zichzelf in zes weken notenleer. Na twee weken les te hebben gegeven werd hij er ook directeur. In deze positie ontmoette hij onder meer de componisten Sergei Prokofiev, Maurice Ravel en Francis Poulenc. In dezelfde periode schreef hij zich in bij SABAM dat toen nog Navea (Nationale Vereniging voor Auteursrecht) heette.

In 1937 kwam hij naar België terug om zich te vervolmaken als componist. Hij volgde les in contrapunt bij Jean Absil, de enige vorm van muzikale opleiding die hij ooit genoot.

Via een toegangsexamen kwam De Meester op het einde van de Tweede Wereldoorlog werken bij de NIR als muziekregisseur. Hij heeft er de Groupe des Six – Darius Milhaud, Francis Poulenc, Georges Auric, Louis Durey, Germaine Tailleferre en Arthur Honnegger – en Igor Stravinsky ontmoet. Toch hadden deze componisten geen echte invloed op hem. In het NIR, dat zijn naam na de oorlog in BRT veranderde, experimenteerde Louis De Meester, die ondertussen zijn pseudoniem Louis Master van zich had afgezet, met David Van de Woestijne in de BRT-studio’s met elektro-akoestische middelen.
Zijn eerste grote prijs won De Meester in 1954 met Le soleil se lève sur un monde, namelijk de Italiaprijs voor documentaire. Drie jaar later sleepte hij de Italiaprijs weer in de wacht in de categorie radio met zijn radio-opera De Grote Verzoeking van Sint-Antonius, waarbij electro-akoestische middelen worden gebruikt.

In 1961 werd De Meester aangezocht om de artistieke leiding van het I.P.E.M. op zich te nemen. Een jaar later had dan de officiële opening plaats van dit Instituut voor Psycho-akoestische Muziek.
In 1963 richtte hij mee de componistengroep SPECTRA op. Met de opera Twee is te weinig, drie is te veel won De Meester in het kader van de Italiaprijs de Siciliëprijs.
Vanaf 1969 ging De Meester officieel met pensioen, maar bleef hij actief op het I.P.E.M.
In 1970 en 1973 viel hem tweemaal de Visser-Neerlandiaprijs te beurt, respectievelijk met Marine en Concertino.
Zes jaar later schreef hij zijn laatste werk met de symbolische titel Point Final dat opgedragen is aan Herman Sabbe. In datzelfde jaar 1979 won hij de Vijfjaarlijkse staatsprijs voor compositie en in het jaar daarna werd hij doctor honoris causa aan de RUG.
De laatste activiteiten van De Meester beslaan de periode 1984-1987, waarin hij bewerkingen maakte voor de Nieuwe Muziekgroep, een ensemble onder leiding van Mark De Smet, een oudleerling van de componist. Louis De Meester overleed op 12 december 1987.

Selectieve bibliografie
- Louis De Meester, uig. dr. DE NIEUWE MUZIEKGROEP VZW (o.m. M. DE SMET), Gent, 1988
- R. ROSSON, Louis De Meester. La Grande Tentation de Saint-Antoine. De Grote Verzoeking van Sint-Antonius, onuitg. licentiaatsverhandeling RUG, Gent, 1991
- H. SABBE, art. Louis De Meester, in M. DELAERE, Y. KNOCKAERT en H. SABBE, Nieuwe Muziek in Vlaanderen, Brugge, 1998, p. 79-80

©2001 Heleen Persoons en Pieter Van Tichelen, voor Muziekcentrum Vlaanderen en MATRIX

Werkbespreking en werklijst te vinden bij Matrix
Partituren: Universiteit van Gent, ipem

Selectieve discografie

De Meester Alpha RecordingsDe Meester Alpha Recordings (2013)
20ste eeuw, electro-akoestische muziek
Louis De Meester, Louis De Meester
Elektronische productie van het I.P.E.M. - L. de Meester - P. Beyls - R. De Smet - L. GoethalsElektronische productie van het I.P.E.M. - L. de Meester - P. Beyls - R. De Smet - L. Goethals (1978)
20ste eeuw, electro-akoestische muziek
Oswald Van Olmen, Louis De Meester, Paul De Wilde, Peter Beyls, Louis De Meester, Raoul De Smet, Lucien Goethals
C. Brewaeys - Messe de Minuit à 'Notre Dame de la paix'C. Brewaeys - Messe de Minuit à 'Notre Dame de la paix'
20ste eeuw, koormuziek
Jules Bastin, Charles Brewaeys, Daniel Sternefeld, Maria Ceuppens, Louis De Meester, Jean-Jacques Schreurs, René Mazy, Charles Hens (...)

Selectieve discografie als componist

Louis De Meester - MimesLouis De Meester - Mimes (2017)
20ste eeuw
Tina Fux, Louis De Meester, Christophe Deckers
De Meester Alpha RecordingsDe Meester Alpha Recordings (2013)
20ste eeuw, electro-akoestische muziek
Louis De Meester, Louis De Meester
IPEM. 50 years of electronic and electroacoustic music at the Ghent universityIPEM. 50 years of electronic and electroacoustic music at the Ghent university (2013)
electro-akoestische muziek
Diverse uitvoerders, Louis De Meester, Lucien Goethals, Didier Gazelle, David Van De Woestijne, Stefan Beyst, Helmut Lachenmann, Boudewijn Buckinx (...)
Jongen - Ysaÿe - De Meester - String TriosJongen - Ysaÿe - De Meester - String Trios (2006)
20ste eeuw
Kristien Roels, Kris Matthynssens, Pieter Stas, Goeyvaerts Strijktrio, Louis De Meester, Eugène Ysaye, Joseph Jongen
Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 1Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 1 (2001)
20ste eeuw
Herman Roelstraete, Victor Legley, Elias Gistelinck, Louis De Meester, Willy Ostijn, Jan Decadt, Jules Bouquet, Georges Maes (...)
Nieuwe Muziek in VlaanderenNieuwe Muziek in Vlaanderen (1998)
20ste eeuw
Anne Cambier, Henk Lauwers, Johan Van Cauwenberge, Ludo Mariën, Werner van Mechelen, BRTN Koor, BRTN Filharmonisch Orkest, Geoffrey Madge (...)
Louis De Meester. De Grote VerzoekingLouis De Meester. De Grote Verzoeking (1998)
20ste eeuw
BRTN Koor, Louis De Meester, Hans Rotman, Brussels Jazz Orchestra, BRTN Filharmonisch Orkest
Chant d'amourChant d'amour (1994)
romantiek, 20ste eeuw
Paul Klinck, Katrijn Friant, Heleen Van Haegenborgh, Johan De Smet, Benoni Lagye, Rik Verstrepen, Paul Miry, Dirk Brossé (...)
Virtuoze MiniaturenVirtuoze Miniaturen (1990)
21ste eeuw / hedendaags, barok, 20ste eeuw, oude muziek
Tielman Susato, Koperkwintet Theo Mertens, Anthony Holborne, Claude Le Jeune, Franz Schöggl, Françis Poulenc, Enrique Granados, Béla Bartók (...)
Virtuoze MiniaturenVirtuoze Miniaturen (1990)
oude muziek, barok, 20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Tielman Susato, Koperkwintet Theo Mertens, Anthony Holborne, Claude Le Jeune, Franz Schöggl, Françis Poulenc, Enrique Granados, Béla Bartók (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
De sprookjestuin van de muziek (04.2007)
Vlaamse Opera wil schitteren ondanks verbouwingen (31.03.2004)
IPEM 40! (15.10.2003)
Dialogen (21.03.2001)
Komponist Louis De Meester overleden (14.12.1987)
Documenten:Contemporary Music in Flanders VI (boek)
Contemporary Music in Flanders IV (boek)
Louis De Meester: Biografische schets & belangrijkste werken (personalia)
Externe links:Componistenfiche Louis De Meester