Ludo Mariën

Categorie:muzikant
Genre(s):Europese folk, Klassiek, Pop / Rock, Populair / Varieté
Instrument(en):accordeon
Huidig/voormalig lid van:Jean-Pierre van Hees Kwartet

Biografie

.Ludo Mariën, afkomstig uit Witgoor in de Vlaamse Kempen en wonende in Mol, werd geïnspireerd door volksmuziek toen hij op achtjarige leeftijd voor één van de meest populaire instrumenten koos: de accordeon. 27 jaar geleden was het nauwelijks denkbaar dit instrument te studeren aan een erkende muziekschool, dus… privaat onderwijs. Hein Huysmans uit Arendonk was de muziekleraar die Ludo zijn eerste stappen liet zetten in de accordeonmuziek.

In 1983 schreef hij zich in als allereerste accordeonist aan dé Antwerpse Kunsthumaniora. Vanaf dan tot in 1991 was de vermaarde accordeonist wijlen Roger Eggermont (1932-1999), toenmalig hoofddocent aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen en bekend van radio en tv, zijn leraar. In 1988, na twee jaar conservatoriumstudie, behaalde hij de Eerste Prijs Accordeon met de grootste onderscheiding met lof van de jury en in ’91 behaalde Ludo als allereerste Vlaming (samen met Jürgen Steenkiste) het fel begeerde Hoger Diploma Accordeon. Een bekroning van een intensieve studieperiode.

Vanaf 1983 was Ludo dus onder de hoede van meester en vriend Roger Eggermont, eerst als student, vanaf 1989 als assistent, tot Ludo in 1994 zijn taak overnam als hoofddocent van de accordeonklas aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen. In 2000 behaalde hij, na een extra studiejaar, het Meestergraadsdiploma accordeon en kamermuziek aan hetzelfde conservatorium.

Op dit ogenblik is Ludo Mariën reeds negen jaar hoofddocent aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen. Zes jonge virtuozen studeerden reeds af onder Ludo’s leiding, dewelke ondertussen hun eigen weg gevonden hebben in het muzieklandschap: Mike Smeulders, Freddy Caelen, Gwen Cresens, Ivan Smeulders, Cindy Michielse en Dieter Janssens. Ludo is eveneens leraar accordeon, samenspel en instrumentaal ensemble aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord van Mol, en accordeonleraar aan de Kunsthumaniora van Antwerpen. Dat het accordeononderwijs van het Deeltijds Kunstonderwijs én het Hoger Onderwijs in Vlaanderen meer dan ooit in de lift zit, bewijzen de hoge leerlingenaantallen van zijn klassen.

Ondertussen manifesteert Ludo Mariën “le piano du pauvre” op een hoog artistiek niveau. Ludo is een veel gevraagd accordeonist en chambrist voor de meest uiteenlopende stijlen; in combinatie met harmonie-, fanfare- en accordeonorkesten, als begeleider van zangstondes & zangkoren, als studiomuzikant. Maar de meest prominente rol is als solist, met een nieuw én een verrassend repertorium. Niet voor de hand liggend maar toch vrij logisch als je weet dat de eerste klassieke muziek voor soloaccordeon dateert uit 1927. Reeds meerdere malen was hij gastsolist op festivals in Rusland (o.a. Moskou, Sint-Petersburg, Yekatarineburg), waar de absolute top van internationale accordeonisten verzameld wordt.

Selectieve discografie

Scoring for scorseseScoring for scorsese (2013)
filmmuziek
Brussels Philharmonic, Dirk Brossé, Bernard Herrmann, Pietro Mascagni, Nathan Daems, Elmer Bernstein, Hanne Roos, Georges Delerue (...)
In honorem B.M.V. Causa Nostrae LaetitaeIn honorem B.M.V. Causa Nostrae Laetitae (2012)
20ste eeuw
Piet Swerts, Jan Peeters, De Kleine Cantorij Tongeren, Luc Ponet, Els Crommen, Kurt Bikkembergs, Noëlle Schepens, Jan Caals (...)
ReminiscenciasReminiscencias (2003)
20ste eeuw
Dirk Van Gorp, Ludo Mariën, Duo Ludo Mariën - Dirk Van Gorp, Marc Verhaegen, Dirk Van Gorp
Nieuwe Muziek in VlaanderenNieuwe Muziek in Vlaanderen (1998)
20ste eeuw
Anne Cambier, Henk Lauwers, Johan Van Cauwenberge, Ludo Mariën, Werner van Mechelen, BRTN Koor, BRTN Filharmonisch Orkest, Geoffrey Madge (...)
AddendumAddendum (1998)
Klassiek, Folk
Ludo Mariën
Gildebroeders maakt plezierenGildebroeders maakt plezieren (1994)
traditionele folk, 20ste eeuw
Philippe Souvagie, Ludo Mariën, Nuove Musiche Orchestra, Vic Nees, Willem Kersters, Arthur Meulemans, Hugo Roels, Marinus de Jong (...)

Selectieve discografie als componist

Gildebroeders maakt plezierenGildebroeders maakt plezieren (1994)
traditionele folk, 20ste eeuw
Philippe Souvagie, Ludo Mariën, Nuove Musiche Orchestra, Vic Nees, Willem Kersters, Arthur Meulemans, Hugo Roels, Marinus de Jong (...)

Selectieve discografie als medewerker

Keiko Harada - After the winterKeiko Harada - After the winter (2001)
20ste eeuw
Ictus, Keiko Harada, Georges-Elie Octors
Hark!Hark! (1995)
Klassiek, 21ste eeuw / hedendaags
Dick van der Harst

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Kempen meer dan ooit ‘land van de trekzak' (15.04.2011)
Na een concert ben ik stikkapot (09.03.2011)