George De Decker

Categorie:componist, docent
Asse, 31.08.1951
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, filmmuziek
Huidig/voormalig lid van:iNtertidal

Biografie

George De Decker studeerde aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen en behaalde er eerste prijzen voor notenleer (1971), piano (1975) en harmonie (1977) en een getuigschrift voor kunstgeschiedenis (1975).

De Decker volgde compositie bij Willem Kersters in Antwerpen en bij André Laporte in Brussel. In de jaren 1975-1980 componeerde hij een aantal werken in het Instituut voor Psychoacoustica en Elektronische muziek (IPEM) in Gent onder leiding van Lucien Goethals. Met Lineas y puntos, een werk voor groot orkest en tape, werd hij in 1980 laureaat van de Tenuto compositiewedstrijd.

De Decker doceerde gedurende 17 jaar piano en harmonie aan het conservatorium van Mechelen en aan de muziekacademie van Asse, maar stopte daarmee in 1987 om zich verder toe te leggen op compositie.

Hij componeert voor theater, dans en in opdracht, richtte een eigen ensemble op -iNtertidal- en is ook actief als componist en uitvoerder bij "The Other Two".

George De Decker's composities omvatten zowel solistisch werk (meestal met klankband ) als werken voor groot symfonisch orkest. Tevens componeerde hij voor verschillende kunstdiscipline zoals: Film & Televisie (Drama series en kunstdocumentaires voor VRT) / Theater (voor o.a.Theater De Tijd) /Dans (voor o.a. Bud Blumenthal/ Fernando Martin). Doceert Sound design aan de Koninklijke Academie Schone Kunsten Antwerpen (dko) en is gastdocent aan het Koninklijk conservatorium van Antwerpen.

In mei 2013 koos een professionele jury uit inzendingen van 194 composities de unieke Music for Car Parks soundscape van George De Decker met als titel 'Avec le bruit d'un vol d'oiseaux de nuit qui passe'.

 

Selectieve bibliografie
- G. DEDECKER, To write is to rewrite, in Documenta Belgicae II, Archennes, 1985, p. 53-81
- M. DELAERE, Y. KNOCKAERT en H. SABBE, Nieuwe muziek in Vlaanderen, Brugge, 1998


Werklijst en werkbespreking: www.matrix-new-music.be

partituren: zie eigen website

Selectieve discografie als componist

George De Decker - Wit in WitGeorge De Decker - Wit in Wit (2019)
21ste eeuw / hedendaags
Geert Callaert, George De Decker
MermaphiliaMermaphilia (2002)
oude muziek
Zefiro Torna, George De Decker
RaadselkringenRaadselkringen (1990)
20ste eeuw
Noordlimburgs Mannenkoor, Collegium Instrumentale Brugense, Boudewijn Buckinx, George De Decker, Jean-Paul Byloo, Karel Goeyvaerts, Herman Baeten

Selectieve discografie als medewerker

MermaphiliaMermaphilia (2002)
oude muziek
Zefiro Torna, George De Decker

Verwante items in de databank

Nieuws:George De Decker winnaar Music for Car Parks (10.05.2013)