Stefan Meylaers

Categorie:solist, muzikant, componist, dirigent, hedendaagse componist
01.12.1970
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags, filmmuziek
Instrument(en):piano

Korte beschrijving

componist, pianist, muziekleraar.
Meylaers’ compositiestijl kadert in een vrije tonaliteit. Essentieel uitgangspunt is het creëren van een toegankelijke muziektaal, waarbij het lyrisch aspect gekoppeld wordt aan de essentie van de emotie, ingenieus in balans gehouden door de ratio.
(F. Waltmans)

Biografie

Intro:
Als begingedachte hanteert Stefan Meylaers de kunst (waarbij de muziek gezien wordt als de hoogste) als een gegeven dat de mens in al zijn facetten verrijkt en hem leidt tot de poorten van het mystieke.

Kunst is een geschenk dat vertelt over het waar en waarom en het gene dat uiteindelijk nog maar ruimte laat voor de beschrijving. Muziek, als onderdeel van de kunst, is daardoor logischerwijze een communicatiemiddel, een abstracte taal, tegengesteld met de eenduidige conventionele taal, die het bestaansrecht haalt uit het meest essentiële van het menselijke zijn: de wisselwerking tussen spanning en ontspanning, de spanning die verlangt naar de ontspanning. Om deze wisselwerking te kunnen projecteren in de muziek moeten volgens de componist de diverse perceptiewetten moeten worden gerespecteerd zodat de initiële herkenningen tijdens het beluisteringproces kunnen gegarandeerd blijven.

Stefan Meylaers opteert voor een taal waarbij het gegeven spanning-ontspanning zich in het complexe scala van parameters op een persoonlijke, dus unieke, manier kunnen ontluiken.

Het resultaat is een vrij-tonale, of tonaal georiënteerde taal met een bijzondere metrische en ritmische stuwing en aantrekkelijke melodische structuur. Inhoud en vorm, wat en hoe, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De zingeving ervan bepaald de lengte.

Profiel:
Stefan Meylaers, lid van de Belgische componistenorganisatie ComAV, behoort tot de jonge generatie van Belgische componisten. Hij wordt beschouwd als een kosmopolitische componist die muzikale uitingen en strekkingen probeert op te nemen, te verwerken en tenslotte om te buigen tot een persoonlijke taal. Een taal waarbij het doel is emotie en ratio zorgvuldig in evenwicht te houden om zo tot een directe aansprekingkracht te komen. Zijn stijl kadert in een vrije tonaliteit. Talrijke vooraanstaande vertolkers tonen hun interesse voor het werk van Stefan Meylaers. Naast de verschillende opdrachtwerken, kozen in de loop van de jaren verschillende muziekacademies en conservatoria een compositie van Stefan Meylaers als verplicht werk. Zijn muziek werd reeds uitgevoerd in België, Nederland, Duitsland, Polen, Hongarije, Italië, Oostenrijk, Frankrijk, Brazilië, Verenigde Staten, Japan, Canada, Rusland, Cuba en Zuid-Afrika en door het publiek met groot enthousiasme onthaald.


Biografie:
Stefan Meylaers ( °1970 ) studeerde aan het Lemmensinstituut en behaalde er zijn Specialisatiediploma piano met grote onderscheiding en het Meestergraad-diploma piano en kamermuziek, eveneens met grote onderscheiding. Hij volgde les bij gerenommeerde docenten zoals Alan Weiss en Zoltán Kocsis ( piano ), Guido De Neve ( kamermuziek ), György Ligeti ( compositie ) en David Jackson (operacoaching). Hij is actief als concertpianist, begeleider, componist en pedagoog en werd daar meermaals voor gelauwerd.

In 1996 werd hij als enige Belgische pianist geselecteerd om mee te werken aan de operastudio van de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel en in 1999 werd hij winnaar van de tweejaarlijkse DMP-Compositiewedstrijd voor Belgische componisten. De bekroonde compositie werd "An Hungarian Summer" en staat volgens de jury symbool voor het hoge artistieke gehalte van het gehele oeuvre. Zijn muziek wordt in binnen- en buitenland erg gewaardeerd en wordt door vooraanstaande musici uitgevoerd.

In 2000 stichtte hij het New Art Trio. In 2001 verscheen er onder het label Phaedra en in de reeks " In Flanders’ Fields" de CD " Stefan Meylaers- portrait of a composer" met daarop een selectie van vijf jaren (1995-2000) compositie arbeid. Prominente Vlaamse musici werkten hier aan mee. De CD werd verkozen tot Vlaamse CD van de week bij Klara en dit van 15/10/01 t.e.m.19/10/01.

In 2002 verscheen de tweede CD, ditmaal met het New Art Trio, met als thema "Concert music of film composers". Een CD die officieel werd voor gesteld op het Internationaal Filmfestival van Gent en gemaakt werd onder de vleugels van Phaedra,in coproductie met Klara en het Internationaal filmfestival van Gent. De kritieken van de nationale en de internationale pers waren eenzijdig lovend.

In 2004 werd, ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de Noord-Limburgse academie voor muziek en woord, het werk Black and White ( Rock&roll en Ballet) opgenomen. In het zelfde jaar verscheen er ook het werk Face of roads op een CD rond Vlaamse componisten van José Eduardo Martins.

In 2005 werd Stefan Meylaers o.a.uitgenodigd om te concerteren in de concertzaal van de Verenigde Naties in New York en werd er werk van hem gespeeld tijdens de Musical days of Flanders in Sint-Petersburg. Tevens werd het eerste deel uitgegeven van "Caravan", zijn nieuwe pianomethode.

Highlights voor 2006 waren ondermeer het verschijnen van het tweede, internationaal zeer gewaardeerde, componistenportret "Stefan Meylaers, portrait of a composer II" onder het label Phaedra en het concerteren in Carnegie Hall in New York.

In samenwerking met Braziliaanse autoriteiten, WWF en ARPA speelde hij samen met de legendarische pianist en dirigent João Carlos Martins in januari 2007 de wereldcreatie van “Amazonas”, een suite voor piano en orkest, in een uitverkocht Carnegie Hall, New York. Als een vicieuze cirkel sloot Stefan Meylaers het jaar af met de uitvoering van datzelfde werk op de plaats waarvoor hij het bedoeld had, namelijk in een tweemaal uitverkocht Teatro Amazonas in Manaus, hartje Amazonewoud. Beide gebeurtenissen zijn een unicum in de Belgische geschiedenis. In mei 2007 speelde hij in New York een exclusief concert met eigen werk voor de Rainforest Alliance.

in 2012 werd hij genomineerd voor de Hollywood Music in Media Awards.

Stefan Meylaers is als leraar verbonden aan het conservatorium en de muziekhumaniora van Hasselt en de Noord-Limburgse muziekacademie. Hij is artistiek directeur van het project “Dancing with the notes” van het Limburgs Symfonie Orkest (Maastricht). Hij werd daarnaast ook o.a. reeds gevraagd als gastdocent in Zuid-Afrika en Brazilië en als jurylid op het Internationaal Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt.


Voor meer info en muziek zie: www.luckyrecords.be

Uitgeverij:
De meeste composities zijn uitgegeven bij Lantro Music (www.lantromusic.be) en DMP (www.dmp.be)

Selectieve discografie

Cinematic Dreams 2012 - Stefan MeylaersCinematic Dreams 2012 - Stefan Meylaers (2012)
21ste eeuw / hedendaags, filmmuziek, populair / licht klassiek
Stefan Meylaers, Stefan Meylaers
Stefan Meylaers - portrait of a composer IIStefan Meylaers - portrait of a composer II (2006)
20ste eeuw
Frank Hendrickx, Françoise Vanhecke, Geert Callaert, Stefan Meylaers, Stefan Meylaers
Stefan Meylaers, portrait of a composerStefan Meylaers, portrait of a composer (2000)
20ste eeuw
Piet Van Bockstal, New Art Trio, Luc Bergé, Marc Vertessen, Kurt Gysen, Vera Baliko, Koen Kessels, Stefan Meylaers (...)

Selectieve discografie als componist

Cinematic Dreams 2012 - Stefan MeylaersCinematic Dreams 2012 - Stefan Meylaers (2012)
21ste eeuw / hedendaags, filmmuziek, populair / licht klassiek
Stefan Meylaers, Stefan Meylaers
Stefan Meylaers - portrait of a composer IIStefan Meylaers - portrait of a composer II (2006)
20ste eeuw
Frank Hendrickx, Françoise Vanhecke, Geert Callaert, Stefan Meylaers, Stefan Meylaers
New Belgian EtudesNew Belgian Etudes (2002)
20ste eeuw
Boudewijn Buckinx, Yves Bondue, Stefan Van Puymbroeck, Raoul De Smet, Daniel Gistelinck, Roland Coryn, Frédéric Devreese, Hans Cafmeyer (...)
Stefan Meylaers, portrait of a composerStefan Meylaers, portrait of a composer (2000)
20ste eeuw
Piet Van Bockstal, New Art Trio, Luc Bergé, Marc Vertessen, Kurt Gysen, Vera Baliko, Koen Kessels, Stefan Meylaers (...)

Selectieve discografie als medewerker

Jizo & other concert works by film composersJizo & other concert works by film composers (2002)
Klassiek
New Art Trio, Frédéric Devreese, Nina Rota, Astor Piazzolla, Adrian Williams, Ennio Morricone

Verwante items in de databank

Nieuws:Stefan Meylaers genomineerd voor de Hollywood Music in Media Awards (13.11.2012)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Hasselaar genomineerd voor filmmuziekprijs (08.11.2012)
Componist van de Amazone (12.01.2007)
Neerpeltenaar speelt compositie voor Braziliaans regenwoud in Carnegie Hall (08.11.2006)
Neerpeltse componist Stefan Meylaers gaat optreden in Carnegie Hall (24.05.2006)
Organisaties:Lantro Music Belgium (uitgever, muziekorganisaties)