Lucien Goethals

Categorie:componist, hedendaagse componist, koor
Gent, 26.06.1931 - Gent, 12.12.2006
Genre(s):20ste eeuw

Korte beschrijving

In de muziek van Lucien Goethals is het melodische aspect zeer uitgesproken, zelfs in Zuid-Amerikaanse zin omdat hij daar zijn jeugd doorbracht. De naam van Goethals was jarenlang verbonden met de leidinggevende studio voor elektronische muziek te Gent, het IPEM, waar onderzoek en compositie hand in hand gingen. (Yves Knockaert)

Biografie

Lucien Goethals werd geboren op 26 juni 1931 te Gent. Zijn voornaamste vormingsjaren bracht hij door in Argentinië, waar hij les volgde aan het Dima-conservatorium van Buenos Aires (1933-1946). Eénmaal terug in België, zette hij zijn studies voort aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent tot 1956. Hier behaalde hij eerste prijzen orgel, muziekgeschiedenis, contrapunt en fuga. Ondanks het conservatieve klimaat van het Vlaamse muzieklandschap, ging Goethals’ muzikale interesse in toenemende mate uit naar de nieuwe internationale ontwikkelingen (serialisme, elektronische muziek, aleatoriek). Deze interesse werd nog gestimuleerd door Norbert Rosseau, die hem inleidde in de dodecafone techniek.

Toch was Goethals grotendeels autodidact in zijn evolutie naar en doordenken van het integraal serialisme. Als componist en BRT-producer was hij, net als Louis de Meester, van bij de oprichting in 1963 verbonden aan het IPEM (Instituut voor Psychoakoestika en Elektronische Muziek van de Rijksuniversiteit te Gent). Dit bood hem de mogelijkheid tot experimenteren met toonband en elektronische klankgeneratoren. Hij bleef er werkzaam tot 1987. De jarenlange inzet voor het IPEM verklaart het ruime aandeel elektro-akoestische composities in zijn oeuvre. Samen met andere jonge componisten en musicologen, maakte hij deel uit van de werkgroep SPECTRA (1963-67).

Goethals’ nauwe betrokkenheid met de muzikale avant-garde van de jaren ’60 blijkt verder uit zijn deelname aan cursussen te Darmstadt en te Bilthoven. Naast studies bij Gottfied Michael Koenig bekwaamde hij zich in Utrecht (Instituut voor Sonologie) tevens in het gebruik van de computer als compositorisch medium. Vanaf 1971 doceerde hij muziekanalyse aan het conservatorium van Gent. Onder zijn leerlingen bevinden zich componisten als Filip Rathé, Petra Vermote en Frank Nuyts.

In 1996 werd de Stichting Lucien Goethals opgericht. Deze stichting concentreerde zich zowel op de verspreiding van de muziek van Goethals en generatiegenoten, als op het promoten van hedendaagse muziek in het algemeen. In 2008 werd de stichting opgeheven. Goethals werd bekroond met verschillende prijzen, waaronder de ANV-Visser Neerlandiaprijs in 1999. Lucien Goethals overleed te Gent op 12 december 2006. Zijn plan om een opera te schrijven op tekst van Miguel de Cervantes werd nooit voltooid.

 

Selectieve discografie

Hedendaagse Belgische MuziekHedendaagse Belgische Muziek (1970)
20ste eeuw, electro-akoestische muziek
Louis De Meester, Herman Sabbe, Emmanuel Van Weerst, Pierre Bartholomée, Didier Gazelle, Lucien Goethals, Lucien Goethals, Henri Pousseur (...)
Goethals Lucien - Espacios y tiempos, Electronica partGoethals Lucien - Espacios y tiempos, Electronica part
20ste eeuw
Lucien Goethals, Lucien Goethals

Selectieve discografie als componist

Pluriversum - Over Lucien GoethalsPluriversum - Over Lucien Goethals (2016)
20ste eeuw
Spectra Ensemble, Lucien Goethals
IPEM. 50 years of electronic and electroacoustic music at the Ghent universityIPEM. 50 years of electronic and electroacoustic music at the Ghent university (2013)
electro-akoestische muziek
Diverse uitvoerders, Louis De Meester, Lucien Goethals, Didier Gazelle, David Van De Woestijne, Stefan Beyst, Helmut Lachenmann, Boudewijn Buckinx (...)
Musica Gandaviae: Organa, ArtificesMusica Gandaviae: Organa, Artifices (2007)
20ste eeuw
Frank Heye, Adolph d'Hulst, Gabriël Verschraegen, Lucien Goethals, Julien Mestdagh
Al Amin DadaAl Amin Dada (2007)
21ste eeuw / hedendaags
Françoise Vanhecke, Lucien Goethals
Residentieconcerten Den Haag 2004-2005Residentieconcerten Den Haag 2004-2005 (2005)
20ste eeuw, classicisme
Aram Van Ballaert, Spectra Ensemble, Het Collectief, SimoensTrio, Lucien Goethals, Joseph Haydn, Miroslav Tadic, Jean-Luc Fafchamps (...)
Gouden Vleugels: Jong talent & klassieke muziek 2004-2005Gouden Vleugels: Jong talent & klassieke muziek 2004-2005 (2004)
20ste eeuw, romantiek
La Folata, anoniem, SimoensTrio, Johannes Brahms, Duo XXI, Frédéric Devreese, Robert J. Rosen, Lucien Goethals (...)
Lucien GoethalsLucien Goethals (2001)
20ste eeuw
Lucienne Van Deyck, Ex Tempore, Spectra Ensemble, Lucien Goethals, Filip Rathé
Lucien GoethalsLucien Goethals (1999)
20ste eeuw
Spectra Ensemble, Rolande Van der Paal, Harry Sparnaay, Polo de Haes, Lucien Goethals, Filip Rathé
Nieuwe Muziek in VlaanderenNieuwe Muziek in Vlaanderen (1998)
20ste eeuw
Anne Cambier, Henk Lauwers, Johan Van Cauwenberge, Ludo Mariën, Werner van Mechelen, BRTN Koor, BRTN Filharmonisch Orkest, Geoffrey Madge (...)
The thrilling trombone of FlandersThe thrilling trombone of Flanders (1996)
Wim Becu, Koen Severens, Claude Coppens, Joris De Laet, Lucien Goethals, Janpieter Biesemans, Wilfried Westerlinck, Raoul De Smet (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Over het sculpteren met klanken - De gentse IPEM studio (01.05.2011)
Tijd in noot - Lucien Goethals (2007)
Componist Lucien Goethals overleden (14.12.2006)
IPEM 40! (15.10.2003)
Organisaties:IPEM - Instituut voor Psycho-akoestische en electronische muziek (bibliotheek, archief, studiecentrum, muziekorganisaties, lab voor hedendaagse muziek, hedendaagse muziek)
Documenten:Contemporary Music in Flanders I (boek)
Contemporary Music in Flanders VI (boek)
Externe links:Componistenfiche Lucien Goethals