Rocco Granata

Categorie:groep / artiest, muzikant
Figline Vegliaturo, 16.08.1938
Genre(s):pop/populair, kleinkunst, Folk, chanson
Huidige/voormalige leden:Rocco Granata
Huidig/voormalig lid van:Rocco Granata

Biografie

Uit het Belgische pop- & rockarchief:

Rocco Granata, zoon van italiaanse immigranten in Limburg, had niet erg veel zin om zoals zijn ouders en vrienden om ook in de mijnschachten af te dalen. Zijn hoofd stond meer naar de meisjes en de manier om hun hart week te maken : muziek maken. Met een koppel vrienden vormt hij een groepje en trekt door de provincie met een programma van sentimentele italiaanse liedjes en vrolijke accordeonnummers. Het succesnummer is een liedje genaamd "Manuela". Toen een dancinguitbater Rocco plotseling de kans gaf om een opname te maken van dit nummer, schrijft Rocco gehaast een B-kantje bijeen, en noemt het ding "Marina".

40 jaar later staat de balans van deze liefdesode aan een imaginair "zwartje" op meer dan honderd miljoen verkochte exemplaren. Het liedje is dan ook een wereldwijde "evergreen". Er bestaan inmiddels ook ongeveer duizend coverversies van (onder andere van grote artiesen zoals Dalida en Louis Armstrong).

In 1989 liet hij Serge Ramaeker (Dee-jay van de Club Confetti's en de man achter het succesvolle new-beat project met de zelfde naam - herinner u "C in China" en andere ongein) een remix maken van zijn "Marina". De succesvolle producer neemt de taak ter harte en zorgt ervoor het nummer opnieuw op nummer 1 in de hitparade beland, meer dan 30 jaar na het orgineel. De ge-remixte song werd ook opnieuw een monsterhit in Italië (12 weken op nummer 1) en in Duitsland (meer dan 2.000.000 verkochte exemplaren).

Alhoewel hij zijn hele verdere leven muziek is blijven maken en ook nog serieus wat van zijn andere nummers aan geïnteresseerde publieken allerhande heeft weten te slijten (alles tesamen heeft hij maar liefst negen keer in de top 10 van de Belgische hitparade gestaan), heeft de enormiteit van het succes van "Marina" de arme man eigenlijk de facto tot een "one-hit wonder" gereduceerd.

Rocco Granata werd ook een alom gerespecteerde muziekproducer. Hij had zijn eigen platenlabels (Cardinal Records en Granata Records) en deed de productie van he werk van Vlaamse zangers en kleinkunstartiesten als Marva, Louis Neefs, Miel Cools, De Elegasten .... In het boek "Big in Belgium" werd zelfs het verhaal uit de doeken gedaan dat Rocco Granata de ontdekker kan genoemd worden van het talent van Sarah Bettens : Rocco's dochter was een vriendien van Sarah en liet haar vader naar een tape luisteren. Rocco hoorde blijkbaar het talent, want hij bracht haar in contact met Double T-music. Van dan af was de carrière van Sarah Beth en K's Choice vertrokken.

Rocco Granata treedt nog altijd zeer regelmatig op, is een veelgeziene gast op de Vlaamse Televisie en kreeg in 1998 zelfs serieus wat media-aandacht met zijn speciale kerstshow waarmee hij in de Ancienne Belgique stond.

In maart 2000 kreeg Rocco Granata een "Zamu Lifetime Achievement Award" (van de Belgische muzikanten) voor zijn hele carrière (een titel die hij deelt met groten als Will Tura, Wannes Vandevelde, Roland, Toots Thielemans & Arno). Later dat jaar werd zijn "Marina" dan weer bijgezet in de "eregallerij van het Vlaamse lied", samen met opnieuw Tura & Toots, maar ook met La Esterella en Bobbejaan Schoepen.

(Auteur: Dirk Houbrechts)

Selectieve discografie

Rocco 80 (Ik deed mijn best)Rocco 80 (Ik deed mijn best) (2019)
Populair / Varieté
Rocco Granata
Back to BackBack to Back (2015)
Populair / Varieté
Dean Martin, Rocco Granata
The very best ofThe very best of (2013)
Populair / Varieté, Folk, Pop / Rock
Rocco Granata
ArgentinaArgentina (2013)
Latijns-Amerikaans
Rocco Granata, Enrique Noviello
Rocco con BuscemiRocco con Buscemi (2011)
Dance & Electronica
Rocco Granata, Buscemi
Rocco - Zijn story in 21 liedjesRocco - Zijn story in 21 liedjes (2010)
Populair / Varieté, chanson, levenslied
Rocco Granata
RicominciamoRicominciamo (2008)
vocale jazz
Rocco Granata
Paisellu MiuPaisellu Miu (2007)
chanson
Rocco Granata

Auteur van

Mijn LevenMijn Leven (2013)
Populair / Varieté
Rocco Granata
RoccoRocco (2009)
Populair / Varieté
Rocco Granata

Verwante items in de databank

Nieuws:Stromae grootste prijsbeest op de MIA's (09.02.2014)
MIA Lifetime Achievement Award voor Rocco Granata (21.01.2014)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
De Balans: Rocco Granata (24.05.2014)
'Dit is mijn mooiste prijs ooit' (08.02.2014)
"Geïmproviseerd met straatmuzikanten" (19.06.2013)
Het meisje achter de song: 'Jessica' van Rocco Granata (31.07.2011)
"Goeie reacties in de discotheek" (09.06.2011)
Rocco Granata opgenomen in 'De Eregalerij' van Radio 2 (12.11.2008)
'Ik heb mijn kind teruggekregen' (29.10.2008)
'Het is allemaal dezelfde Rocco' (24.09.2008)
Rocco Granata naar de Eregalerij (10.09.2008)
Rocco's leven wordt film (13.06.2008)

nog 2 resultaten op het documentatieplatform