Geert Logghe

Categorie:componist, muziekleraar, hedendaagse componist
21.02.1962
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):piano

Biografie

Geert Logghe studeerde van 1980 tot 1990 aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Gent. Naast de vakken harmonie, contrapunt, fuga, kamermuziek en muziekgeschiedenis volgde hij piano bij Claude Coppens, compositie bij Roland Coryn en experimentele en elektronische muziek bij Godfried-Willem Raes en Jan Rispens. Logghe's studie bij Coppens heeft niet enkel een impact gehad op zijn pianistieke kwaliteiten maar ook op de ontwikkeling van zijn muzikale identiteit als componist.


Van 1987 tot 1992 was hij als assistent harmonie en contrapunt (van 1987 tot 1990) en assistent avant-garde-kamermuziek (van 1989 tot 1992) verbonden aan het Conservatorium van Gent. Momenteel is hij leraar piano en begeleidingspraktijk aan de muziekacademie van Gentbrugge.
Naast zijn compositorische en pedagogische activiteiten is Logghe ook actief als gedreven pianist, waarbij hij zich als solist en kamermusicus vooral toelegt op 20ste-eeuwse muziek. Samen met blokfluitiste Tomma Wessel vormde hij tot 2000 het duo Meander, met de twintigste eeuw en muziektheater als muzikaal actieterrein. Naast werk van Mauricio Kagel, hielden zij zich bezig met creaties van (Vlaamse) componisten als Lucien Goethals, Lothar Lämmer, Boudewijn Buckinx, Frank Nuyts, Jan Rispens en Claude Coppens.
Logghe's doorbraak op compositorisch vlak kwam met de opdracht van Antwerpen '93 waarvoor hij het stuk Time before and time after schreef. Het werd gecreeërd door het ensemble Champ d'Action onder leiding van Michael Finnissy en lokte enthousiaste reacties bij het publiek uit. Daarop volgden opdrachten van onder meer Kunstencentrum Vooruit (Togaku en Temple Tunes) en Opera Mobile.


In 1999 werd Logghe benoemd tot "junior fellow" van de KBC-leerstoel Nieuwe Muziek aan de afdeling Musicologie van de K.U.Leuven. De laatste jaren doet Geert Logghe het op compositorisch vlak wat rustiger aan en legt hij zich vooral toe op het lesgeven.

 

 

Selectieve discografie als componist

Transit Festival - World premieres 2000-2003Transit Festival - World premieres 2000-2003 (2007)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Stefan Van Eycken, Diverse uitvoerders, Geert Logghe, Alvin Curran, Brian Ferneyhough
Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 4Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 4 (2006)
20ste eeuw
Eline Groslot, Bram Nolf, Ebony kwartet, Viviane Spanoghe, HERMESensemble, Less is more, Geert Callaert, Quintessens (...)
Vierkant Muziek - 2000Vierkant Muziek - 2000 (2000)
20ste eeuw, Jazz
Tom Wouters, Olla Vogala, Daan Vandewalle, ChampdAction, Geert Logghe, Walter Hus, Kaat De Windt, Iannis Xenakis (...)
Megadisc a catalogueMegadisc a catalogue (1998)
Klassiek
Karel Goeyvaerts, Geert Logghe, Thierry De Mey, Peter Vermeersch, Patrick De Clerck
Belgian Contempory Chamber MusicBelgian Contempory Chamber Music (1995)
20ste eeuw
Lucienne Van Deyck, Fran├žoise Vanhecke, Spectra Ensemble, Karel Goeyvaerts, Claude Coppens, Frank Nuyts, Geert Logghe, Lucien Goethals (...)
QuincunxQuincunx (1994)
20ste eeuw
ChampdAction, Geert Logghe, Luc Brewaeys, Eric De Visscher, Frederic D'haene, Serge Verstockt

Verwante items in de databank

Externe links:Componistenfiche Geert Logghe