Kamiel D'hooghe

Categorie:muzikant
Beveren-Waas, 17.11.1929
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):orgel

Biografie

Kamiel D'Hooghe kreeg zijn opleiding bij Flor Peeters, Marinus De Jong, Jules Van Nuffel en Prosper Van Eechaute.
Aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen behaalde hij het Hoger Diploma Orgel met de grootste onderscheiding.

Op 22-jarige leeftijd werd hij benoemd tot organist van de Sint-Salvatorskathedraal te Brugge, waar hij later, ter gelegenheid van de 10de verjaardag van de Orgelconcerten, de eerste Internationale Orgelweek organiseerde, die opgenomen werd in het Festival van Vlaanderen (1964). Het daaropvolgende jaar adviseerde hij de eerste Internationale Clavecimbelweek, die intussen een wereldwijde bekendheid geniet.
In 1964-67 was hij directeur van de Stedelijke Muziekacademie Adriaan Willaert te Roeselare en van 1967 tot eind 1994 directeur van het Koninklijk Conservatorium te Brussel.

Als docent orgel aan het Lemmensinstituut en het Conservatorium te Maastricht vormde hij talrijke organisten in binnen-en buitenland.

Hij gaf talrijke concerten en cursussen in alle continenten: Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Japan, Afrika, Nieuw-Zeeland en Rusland en is een regelmatig gevraagd jurylid op internationale concours.
Als solist trad hij op in verschillende festivals o.l.v. A.Brico, A. Ephrikian, J.F. Paillard, H. Winschermann, I. Markovski, J. C. Zorzi en talrijke Belgische dirigenten w.o. G. Octors, G. Maes, A. Van Der Noot, D. Sternefeld, R. Zollman, A Van Lysebeth e.a.

Plaatopnamen werden door Philips, Decca, Arcophon, CBS, Documentatiecentrum Veurne en R. Gailly gerealiseerd. Hierbij werden verschillende historische orgels op plaat gezet. (Stalhille, Denderbelle, Aspelare, Nederzwalm, Onkerzele, Impde-Wolvertem, Moere-Gistel, Haringe, O.-L.-V.- St- Pieters Gent en Vlaardingen).
Op het orgel van de abdij van Male werd het manualiteroeuvre van Buxtehude uitgebracht en op het gerestaureerd historisch orgel te Tienen realiseerde hij een CD met Bachwerken. Hij reconstrueerde op het Van Peteghemorgel te Bertem een orgelmis - met alternatimpraktijk - van François Joseph Fétis.

In de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen deed hij grote inspanningen voor het behoud van het historisch orgelerfgoed. Vanuit deze bezorgdheid werd op zijn initiatief in 1978 het tijdschrift Orgelkunst opgericht.
Hij lag mee aan de basis van het eerste artisanaal gemaakte orgel in Vlaanderen, (abdij Male,1972), het eerste Bach-orgel te Brugge, (Sint-Gilliskerk,1976), het eerste 'Sweelinck'orgel (1981) en het eerste nieuw Zuid-Nederlands orgeltype in barokke stijl (2000) te Grimbergen.

Thans is hij organist aan de abdijkerk te Grimbergen en was gedurende 27 jaar hoofdredacteur van het tijdschrift Orgelkunst (tot 31/12/2004) en samensteller, auteur en co-auteur van verschillende artikels en publicaties w.o. Het rococo-orgel in Vlaanderen (1972), West-Vlaamse Orgelklanken (1997), Hedendaagse artisanale muziekinstrumentenbouw in Vlaanderen (1999), Over orgels in de lage landen (2001).

Selectieve discografie

Lambert Van Peteghem orgel - Sint-Pieterskerk - BertemLambert Van Peteghem orgel - Sint-Pieterskerk - Bertem (2002)
barok, romantiek
Kamiel D'hooghe, Dirk Snellings, Johann Sebastian Bach, François-Joseph Fétis, Justin Heinrich Knecht, J.T. Cramer, Jan Van Landeghem, Johann Christoph Oley (...)
EucharistieEucharistie (2001)
gregoriaans
Gregoriaans Abdijkoor Grimbergen, Kamiel D'hooghe, Gereon van Boesschoten
The organ of the St. Germanus Church in TienenThe organ of the St. Germanus Church in Tienen (1990)
barok
Kamiel D'hooghe, Johann Sebastian Bach
Van Peteghem OrgelsVan Peteghem Orgels (1977)
romantiek, classicisme
Kamiel D'hooghe, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig Van Beethoven, François-Joseph Fétis, Domenico Scarlatti, Jean-Jacques Robson, Matthias van den Gheyn, anoniem (...)
Organ MusicOrgan Music (1975)
classicisme, romantiek
Kamiel D'hooghe, anoniem, François-Joseph Fétis, Charles-Joseph van Helmont, Joseph Haydn, Ludwig Van Beethoven
Rococomuziek op Vlaamse orgelsRococomuziek op Vlaamse orgels (1972)
Kamiel D'hooghe, Carl Philipp Emanuel Bach, Petrus Josephus Van Belle, Josse Boutmy, Matthias van den Gheyn

Auteur van

Interview met Joris Potvlieghe, clavichordenmaker en orgelbouwer/restaurateur
Interview met Joris Potvlieghe, clavichordenmaker en orgelbouwer/restaurateur

Selectieve discografie als medewerker

Rococomuziek op Vlaamse orgelsRococomuziek op Vlaamse orgels (1972)
Kamiel D'hooghe, Carl Philipp Emanuel Bach, Petrus Josephus Van Belle, Josse Boutmy, Matthias van den Gheyn

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Kristiaan Van Ingelgem e.a. (04.2010)
Flor Peeters - Vlaamse orgelmuziek uit de 20e eeuw (06.2009)
Interview met Joris Potvlieghe, clavichordenmaker en orgelbouwer/restaurateur (11.2008)