Toon Daems

Categorie:componist
23.06.1952
Genre(s):musical, Klassiek, filmmuziek, pop

Biografie

Al vrij jong werd Toon geboeid door de muziek. Hij kreeg gitaar-en orgelles en volgde harmonieleer bij Wolfgang Gebhard die verbonden was aan de Halewijnstichting in Berchem.

Toon Daems schreef tal van kerkliederen, bewerkingen, zettingen en composities voor uiteenlopende gelegenheden. In 1989 moest hij wegens ziekte (Multiple Sclerose) zijn werkzaamheden als transportcoördinator bij een chemische multinational stopzetten. Hij is nu rolstoelgebruiker.

Toon schrijft teksten en muziek om de liturgie op te luisteren maar ook voor piano, film en toneel. Hij heeft gedurende anderhalf jaar een lokale popgroep (M'pire) geïnspireerd en begeleid en schreef er een twintigtal nummers voor.

Hij schreef reeds verschillende musicals voor jongeren en een suite voor fluit en mandolineorkest, luisterliedjes op eigen tekst en muziek, een kerstevocatie dat door het jeugdkoor De Glimwormen in 1988 werd uitgevoerd en een passieconcert, ' Jezus lijden dood en verrijzenis '. Dit werk voor twee koren en orkest werd door de koren Cantilene en Cantando o.l.v. Luc Anthonis in 1993 werd gecreëerd en in 1994 nogmaals uitgevoerd.

In 1995 voltooide hij een oratorium ' Nooit meer oorlog ' voor twee koren en orkest dat tot op heden nog niet werd uitgevoerd. In 1996 schreef hij een mis voor 2 koren, orgel, orkest en volkszang ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de Heilig-Hart parochie Schoten-Deuzeld waar hij momenteel woonachtig is. Voor het Koninklijk en jubilerende koor ' Alamire ' uit Schoten schreef Toon de muziek voor de jubelmis van 18/10/1997. In het totaal heeft hij tot op heden tien missen geschreven.

In 1999 werd 'De Gouden Stemvork', een kindermusical, gecreëerd door de Lambertijnen, een kinderkoor uit Ekeren en wegens het succes schreef hij een tweede kindermusical 'Lachen is Gezond' die in 2001 eveneens door de Lambertijnen werd uitgevoerd. In 2001 voltooide hij het liturgische werk 'Drie Psalmen' voor sopraan, mezzo-sopraan en alt, 4-st. koor, orgel en kamerorkest dat in november 2002 werd gecreëerd door het Sint-Cecilakoor uit Merksem olv Leo Wuyts.

In november 2003 werd zijn Requiem uitgevoerd in de Carrolus Borromeuskerk door het jeugd en muziek orkest olv Ivo Venkov met medewerking van het radiokoor van de VRT, het Middelburgs kamerkoor en Helikon. Het Requiem is een werk voor twee sopranen, twee koren en symfonisch orkest.

Eind januari 2005 werd een derde kindermusical getiteld: 'De kerstman is het beu', uitgevoerd door de Lambertijnen uit Ekeren. In maart 2006 werd de kindermusical 'Roger de leeuw gaat met pensioen' uitgevoerd door de lagere school van Virgo Maria te Merksem.

Hij won in 2005 de Klara compositiewedstrijd voor pianotrio naar aanleiding van 75 jaar radio met als thema 'Hommage aan Mozart'.

In datzelfde jaar voltooide hij een muzikaal sprookje voor symfonisch orkest, ballet, sopraan en jeugdkoor getiteld: 'Het meisje dat zo vrolijk danste'. Dit werk werd in april 2007 gecreëerd door dansgroep Chara uit Schoten en het junior Jeugd en Muziekorkest van Antwerpen met medewerking van het jongerenkoor Neurimee en sopraan Ann Callens-Janssens. In maart 2007 werd een nieuwe kindermusical 'De academie voor dierenmanieren uitgevoerd door de Lambertijnen uit Ekeren.

 

Partituren : de bibliotheek van Koor&Stem vzw

Selectieve discografie als componist

75 jaar radio75 jaar radio (2005)
Klassiek
More Maiorum, Huelgas ensemble, Zefiro Torna, Vlaams Radio Orkest, Pianotrio Arthur Grumiaux, Marc Matthys, Toon Daems, Pierre De la Rue (...)