Diederik Glorieux

Categorie:componist, muziekleraar
Gent, 08.07.1976

Biografie

Diederik Glorieux werd op 8 juli 1976 geboren in Gent. Zijn hogere muziekopleiding volgde hij aan het Lemmensinstituut in Leuven. In 1997 behaalde hij zijn kandidaatsdiploma muziekpedagogie optie muziektheorie-schriftuur met C. Vereecke als docent harmonie. In 2001 volgde het meesterdiploma muziekagogiek optie muziektheorie-schriftuur, finaliteit schriftuur-compositie. Docenten waren C. Vereecke voor contrapunt en fuga, L. Van Hove voor hogere analyse en W. Henderickx voor compositie.

Eveneens aan het Lemmensinstituut behaalde Diederik in 2002 het kandidaatsdiploma blokfluit bij B. Coen. Hij behaalde ook het diploma geaggregeerde voor het onderwijs. In de jaren die daarop volgden vervolmaakte Diederik zich in de opleiding blokfluit en volgde hij de opleiding koorleiding.

De compositieopdrachten van Diederik zijn uiteenlopend. In 2011 componeerde hij voor Els Mondelaers het Ave Mater Dolorosa, een compositie voor mezzo-sopraan en orgel. Ray voor althobo, slagwerk en strijkers werd in datzelfde jaar gecreëerd door Dimitri Mestdag. Vorig jaar componeerde hij o.a. Collateral Murder voor kopersextet en slagwerk en dit jaar staan Adamas voor hobotrio, het luisterspel het lelijke eendje en Kandahar voor quatuor op het programma.

De huidige beroepsactiviteiten van Diederik zijn divers. Als leerkracht algemene muzikale vorming & samenzang(AMV & SZ), algemene muziekcultuur (AMC), algemene muziektheorie (AMT), muziektheorie (MT) en muziekgeschiedenis (MG) is hij verbonden aan de Stedelijke Academie “Peter Benoit” in Harelbeke en de kunstacademie Zwevegem. In deze laatste is hij tevens aangesteld als beleidscoördinator muziek. Hij is artistiek coördinator in de vzw Vonder en als dirigent verbonden aan Ars Vocalis Kortrijk en The Chamber Players & Singers. Tenslotte verzorgt hij de muzikale opluistering in de St. Augustinuskerk, Harelbeke.

Als muzikaal assistent van Wim Henderickx was hij actief betrokken bij de totstandkoming van onder andere de muziektheaterproducties Een totale Entführung (2006), Void (2007) en Medea (2011), de werken voor ensemble Disappearing in Light (2008) en Mudra (2010), het orkestwerk Tejas (2009), het concerto voor percussie en orkest GROOVE! (2010) en symfonie nr.1 (2011).

In 2014 wint hij de Prijs van West-Vlaanderen voor ensemble.

Hij werkt aan een creatie voor het Festival van Vlaanderen Kortrijk 2015 en zal in juli 2015 een compositiestage geven in Soundmine.

Selectieve discografie als componist

Kaleidoscope IIKaleidoscope II (2017)
21ste eeuw / hedendaags
Arco Baleno, Erik Desimpelaere, Eddy Desnijder, Diederik Glorieux, Hans Cafmeyer, Marc Matthys

Verwante items in de databank

Nieuws:Diederik Glorieux wint Prijs Muziek 2014 voor Ensemble van de Provincie West-Vlaanderen (13.11.2014)