Free Desmyter Quartet

Categorie:groep / artiest
2004
Genre(s):Jazz
Huidige/voormalige leden:Free Desmyter, John Ruocco, Manolo Cabras, Marek Patrman

Korte beschrijving

Het kwartet rond pianist Free Desmyter met John Ruocco (sax), Manolo Cabras (bas) en Marek Patrman (drums). Ze spelen muziek die over de maatstrepen heen zweeft, wat avontuurlijke en veelzijdige ritmes oplevert.

Biografie

Desmyter is een eigenzinnige improvisator met een originele en herkenbare sound. Zijn composities zijn nooit gecompliceerd of revolutionair, maar toch eigentijds en vernieuwend. Hij speelt wars van holle virtuositeit en ijdele navelstaarderij, maar zoekt doelbewust de gemikte aarzeling op. Elke noot, elk akkoord telt.

Misschien is die aarzeling de reden dat pas op zijn veertigste zijn debuut verscheen als bandleider? Maar “Something to Share” was meteen een schot in de roos. De cd werd in binnen- en buitenland op lovende kritieken onthaald. Er is de meest gesmeerde ritmetandem van het vasteland, bassist Manolo Cabras en drummer Marek Patrman. Cruciaal is echter de bijdrage van éminence grise John Ruocco, de peetvader van de jazz in de Lage Landen. Met diens onopgesmukte speelstijl zet hij het geheel onder hoogspanning. Er is ruimte voor collectieve improvisaties waarbij de aandacht voor een aantrekkelijke melodievoering nooit verslapt.

Het Free Desmyter Quartet bestaat uit een Belg, een Amerikaan, een Sard en een Tsjech die samen één hecht geheel vormen; vier meesters op hun instrument, vier eeuwige zoekers die geen enkele piste onbewandeld laten.

(c) JazzLab Series 2009

Selectieve discografie

Something to shareSomething to share (2007)
Jazz
Free Desmyter Quartet

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Jazztublieft! / Vol. 3Jazztublieft! / Vol. 3 (2009)
Jazz
Diverse uitvoerders

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Flemish Jazz Meeting 2009, IIIe ├ędition (26.10.2009)
Flemish Jazz Meeting 2009 (2009)
Introduzione al Gent Jazz Festival 2009 (2009)
Gent Jazz Festival (2009)