Robin Verheyen NY Quartet

Toon enkel: Robin Verheyen NY Quartet, Robin Verheyen

Categorie:groep / artiest
Genre(s):Jazz, free & experimental jazz
Huidige/voormalige leden:Robin Verheyen, Ralph Alessi, Thomas Morgan, Jeff Davis

Korte beschrijving

Kwartet van saxofonist Robin Verheyen met uitsluitend musici uit zijn nieuwe bakermat New York: Ralph Alessi (trompet), Thomas Morgan (bas) en Jeff Davis (drums).

Biografie

Saxofonist Robin Verheyen maakte in België al snel ophef als jazzsaxofonist, niet alleen door zijn dadendrang maar ook door zijn manier van spelen. Op sopraansax durft hij wilder en vuriger te zijn dan de doorsnee saxofonist, maar op tenorsaxofoon is hij bedachtzamer, gaat hij meer als een schilder tewerk. Verheyen woont in New York waar hij zijn New York Quartet samenstelde. In 2012 verscheen het eerste album ‘Trinity’ van deze band op 52Creations.

Omdat New York nog altijd het mekka van de jazz en geïmproviseerde muziek is, trok hij na eerst even van Amsterdam en Parijs te hebben geproefd in 2005 naar de Big Apple. Hij was al eens met een beurs in New York geweest, toen hij aan de Manhattan School of Music kon studeren, met Dave Liebman en Phil Markowitz.

Met zijn New Yorks kwartet probeert hij een brug te slaan tussen de traditie van blues, bop en swing met improvisatie en nieuwe klanken. Met Ralph Alessi heeft hij een schitterende trompettist als sparringpartner; verder bestaat het kwartet uit bassist Thomas Morgan en drummer Jeff Davis (Ron Miles, Tony Malaby).Verheyen gaat nooit voor het opzichtige, de spanning zit vaak onderhuids in deze vindingrijk verweven muziek.

© Gentjazz 2012

Selectieve discografie

The Bach RiddlesThe Bach Riddles (2021)
Jazz
Robin Verheyen
When the birds leaveWhen the birds leave (2018)
Jazz
Robin Verheyen
A look beyond (Cap-Vert illuminations)A look beyond (Cap-Vert illuminations) (2015)
Jazz
Robin Verheyen
AleatoricAleatoric (2013)
Jazz
Aki Rissanen, Robin Verheyen, Markku Ouanaskari
TrinityTrinity (2012)
Jazz
Robin Verheyen NY Quartet
SempliceSemplice (2009)
Jazz
Aki Rissanen, Robin Verheyen

Verwante items in de databank

Nieuws:Gent Jazz Festival en Jazz Middelheim vieren verjaardag in New York (25.05.2016)