Bach Concentus

Categorie:kamerorkest
2007 - 2018
Genre(s):barok, classicisme
Huidige/voormalige leden:Ewald Demeyere

Biografie

Bach Concentus werd in 2007 opgericht door Ewald Demeyere (artistiek leider) en Giulio D'Alessio. Dit orkest on period instruments legt zich toe zowel op het instrumentale als op het vocale barokke en klassieke repertoire, met speciale aandacht voor de Bach-dynastie (Johann Christoph, Johann Bernhard, Johann Sebastian, Wilhelm Friedemann, Carl Philipp Emanuel, Johann Christoph Friedrich en Johan Christian). Hiernaast wordt er ook kwalitatief hoogstaand repertoire van relatief onbekende componisten (Arne, Becker, G. Benda, Böhm, Furchheim, Meder, Penzel, Platti, Roman,...) of minder bekend werk van bekende componisten (Haendel, Mozart, Salieri, Telemann, Vivaldi,...) uitgevoerd.

Historische authenticiteit toegepast op alle parameters van de uitvoering is hét handelsmerk van Bach Concentus. Aan de basis van een dergelijke historisch verantwoorde uitvoering ligt een grondig, contextueel vergelijkend onderzoek van de diverse bronnen en (moderne) uitgaves, wat een zo 'correct' mogelijke notentekst oplevert.
Om het originele klankbeeld en uitvoeringspraxis van de uit te voeren barok- en klassieke muziek zo dicht mogelijk te benaderen, wordt exclusief een beroep gedaan op het historische instrumentarium, zowel voor strijkers als voor blazers. De vaste kern van Bach Concentus bestaat dan ook uit internationaal gerenommeerde specialisten op het gebied van de authentieke historische uitvoeringspraktijk. Een essentieel aspect van dit historische klankbeeld is de centrale positie van de basso continuo, zowel ruimtelijk als conceptueel; een barokensemble in de 18de eeuw werd geleid vanuit het klavecimbel of orgel (de basso continuo), en niet door een dirigent zoals we dat nu kennen.

Bach Concentus wil eveneens de laatste musicologische bevindingen, dit zowel op het gebied van dispositie als van uitvoeringspraktijk, omzetten in de praktijk. Bij het uitvoeren van het vocale barokke repertoire wordt dan ook niet voorbij gegaan aan de meest opzienbarende ontdekking van de laatste jaren: Joshua Rifkin en Andrew Parrott hebben op overtuigende wijze aangetoond dat koormuziek in het Duitsland van de 17de en de eerste helft van de 18de eeuw, onder andere de vocale werken van Johann Sebastian Bach, niet werd uitgevoerd met een 'koor' in de ons bekende betekenis maar met een gespecialiseerd vocaal kwartet en aangepaste instrumentale bezetting.

Hoewel al deze aspecten cruciaal zijn voor een historisch verantwoorde uitvoering van barok- en klassieke muziek, wordt nooit vervallen in dogmatisch academisme; de toepassing van de kunst van de retoriek immers zorgt voor een directe, levende en dynamische communicatie met het publiek.

In november 2007 debuteerde Bach Concentus succesvol in Bozar (B).
Volgende projecten zijn: tournee in België met integrale klavecimbelconcerti van Johann Sebastian Bach, tournee in België met orkestraal werk van Georg Friedrich Haendel (oktober-november 2008), tournee in Spanje (kathedraalconcerten) met cantates van Johann Sebastian Bach (december 2008).


Bach Concentus realiseerde drie CD-opnames bij ACCENT. In maart 2008 verscheen een eerste dubbel-CD met ouvertures van Johann Bernhard Bach en Georg Philipp Telemann. In januari 2010 kwam de CD getiteld La Bouffonne uit, met vocaal en orkestraal werk van Georg Philipp Telemann geïnspireerd op de commedia dell'arte (met Dorothee Mields, sopraan). In mei 2012 verscheen Symphonies of the Bach Sons met symfonieën van Carl Philipp Emanuel, Johann Christoph Friedrich en Johann Christian Bach, een CD die de prestigieuze CHOC kreeg in het Franse tijdschrift Classica (juni 2012)

© Ewald Demeyere, 2012.

Selectieve discografie

Telemann Philipp - Les Nations - Ouvertures & Oboe ConcertiTelemann Philipp - Les Nations - Ouvertures & Oboe Concerti (2015)
barok
Bach Concentus, Ewald Demeyere, Georg Philipp Telemann
Symphonies by the Bach SonsSymphonies by the Bach Sons (2012)
barok
Bach Concentus, Ewald Demeyere, Johann Christoph Friedrich Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Christian Bach, Johann Christoph Friedrich Bach
Telemann Georg Philipp - O woe! O woe! My canary is dead!Telemann Georg Philipp - O woe! O woe! My canary is dead! (2009)
barok
Dorothee Mields, Bach Concentus, Ewald Demeyere, Ewald Demeyere
OverturesOvertures (2007)
barok
Bach Concentus, Johann Bernhard Bach, Georg Philipp Telemann, Ewald Demeyere

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Barok met de b van bas (03.11.2008)