Arcane

Categorie:ensemble (instrumentaal), groep / artiest
1985
Genre(s):20ste eeuw, romantiek, classicisme
Huidige/voormalige leden:Francis Poskin, Piet Van Bockstal, Miek Laforce, Paul Everaert

Korte beschrijving

Blaaskwintet dat de literatuur voor houtblaaskwintet zo breed mogelijk uitdiept.

Biografie

Samenstelling: Francis Poskin (fluit), Piet Van Bockstal (hobo), Philippe Saucez (klarinet), Miek Laforce (hoorn), Paul Everaert (fagot)

Het ensemble Arcane ontstaat in september 1985 uit het teloorgegane 'Ensemble Instrumental de Borinage'. Na enkele wijzigingen wordt in oktober 1987 de definitieve "line-up" van het ensemble gevormd : Francis Poskin (fluit) ,Piet Van Bockstal (hobo) , Philippe Saucez (klarinet) , Christophe Feron (hoorn) en Paul Everaert (fagot).
Van bij aanvang worden diverse accenten gelegd : kwaliteit primeert, onmiddellijk gevolgd door een originele, gedurfde en ambitieuze programmatie met als bedoeling de literatuur voor houtblaaskwintet zo breed mogelijk uit ter diepen.
Kenmerkend hierbij is dat jaarlijks gewerkt wordt rond een thema dat na grondige research tot een stevig uitgebalanceerd programma leidt waarmee dan diverse podia bespeeld worden.
Thema's die de laatste jaren aan bod kwamen: het Frans Impressionisme, Amerikaanse muziek (in het kader van het Columbusjaar), bizarrerieën voor houtblaaskwintet met originele en bizarre transcripties voor kwintet, onbekende meesterwerkjes uit de romantiek, muziek uit de Baltische staten, Le groupe des Six,...
Deze 'andere' aanpak legt Arcane geen windeieren: van bij aanvang spelen zij gemiddeld een 25-tal concerten per seizoen: optredens voor o.a. het Festival van Vlaanderen (Brakel-1992,Dendermonde-1995,Merelbeke-1995),het Festival de Wallonie (Péruwelz-1994),quasi alle culturele centra, Radio 3 en RTBF 3...
In het seizoen 1997-1998 worden zij "ensemble in residence" in een nieuwe kamermuziekserie te Sint-Niklaas.
Ook de hedendaagse muziek wordt gekoesterd door het Arcane-ensemble: verscheidene Belgische componisten schreven in opdracht van het ensemble (Jean-Louis Poliart, Alain Craens, August Verbesselt...). Daarbij worden de grote coryfeëen uit de hedendaagse muziek niet uit de weg gegaan: representatief hierbij is zeker de integrale voor houtblazers en piano van de Amerikaanse komponist Elliott Carter die Arcane in samenwerking met de Braziliaanse pianist Paulo Alvares bracht in diverse steden (Brussel,Gent,Köln...).
Als solist treedt Arcane op met het Brussels International Youth Orchestra in de concertante symfonie voor 4 blazers en orkest van W.A.Mozart (eveneens CD-opname)en met het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie in de concertante symfonie voor blaaskwintet en strijkers van Jean Absil.
Internationaal werden zij gewaardeerd in o.m. de Franse Antillen (1990), Nederland(1991), Brazilië(1994 en 2001) en Duitsland (1996,2001,2002).
In oktober 1997 maakt Arcane zijn debuut in Wenen.
Als resultaat van het "Bizarrerieën"-programma ontstond hun eerste CD "Blended" die zeer lovend onthaald werd. Twee jaar nadien werd "Scarlet" op de markt gebracht, een weergave van het programma rond onbekende meesterwerkjes uit de romantiek. Ook werd deze nieuwe CD unaniem geprezen in pers en op radio.

Selectieve discografie

Arcane - ScarletArcane - Scarlet (1995)
romantiek
Piet Van Bockstal, Arcane, Paul Everaert, Max Laurischkus, Julius Röntgen, August Klughardt, Giulio Briccialdi
BlendedBlended (1994)
romantiek
Arcane, Gioachino Rossini, Anatoly Lyadov, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Edvard Grieg, Johannes Brahms, Claude Debussy