Jan Vande Weghe

Categorie:solist, docent, muzikant
Genre(s):20ste eeuw, romantiek, classicisme
Instrument(en):piano

Biografie

Jan Vande Weghe ontving zijn opleiding aan het Conservatorium Brussel, het Lemmensinstituut Leuven en de Hochschule der Künste Berlin en studeerde er bij André De Groote, Daniel Blumenthal, Frans Van Beveren en Hans Leygraf. Daarnaast nam hij ook deel aan masterclasses met György Sebök, Peter Feuchtwanger en Irwin Gage.

Als solist en chambrist was hij te horen op internationale festivals in België, Frankrijk, Nederland en Kroatië. Hij trad hij op met ‘I Fiamminghi’, het Symfonisch Orkest van het Koninklijk Conservatorium Brussel, de ‘Brussels Sinfonietta’ met als dirigenten R. Zollman, D. Angus en M. Tilkin en in 2003 opende hij het concertseizoen van het ‘Symfonieorkest van Vlaanderen’ met een tournee doorheen de belangrijkste Belgische concertzalen als solist in het 5e pianoconcerto van Beethoven.
Zowel in de zangwereld als voor kamermuziek is hij een graag gezochte partner. Hij heeft samengewerkt met zangers van over de hele wereld en begeleidt vaak masterclasses met beroemdheden als Sarah Walker, Tom Krause, Sir Allen Thomas, Jard Van Nes en Udo Reinemann. In 2000 werd hij uitgenodigd als officieel begeleider voor de zangsessie van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België. Aansluitend gaf hij een reeks concerten met sopraan Olga Pasichnyk. Hij vormt ook een vast duo met pianist Peter Vanhove.
Het Festival van Vlaanderen kende hem de ‘Festival Award’ toe, hij was laureaat van de Belgische Stichting Roeping en kreeg de prijs ‘Maurice Lefranc’. Als docent is hij verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Voor de Belgische radio en televisie maakte hij talrijke opnames en hij is te horen op verschillende CD-opnames, zowel als solist als begeleider. In 2004 wijdde de Belgische radio een avondvullende uitzending aan hem met een live uitvoering van zijn recitalprogramma ‘L’Avant-guerre’ afgewisseld met interviews, opnames en gastsprekers.
Hij wordt geprezen om de poëtische dimensie van zijn pianospel en zijn geïnspireerde optredens, dit vooral in zijn Schubertvertolkingen en ook in de franse literatuur van het einde van de 19° en het begin van de 20° eeuw. Tegenwoordig werkt hij graag recitalprogramma’s uit die aan één bepaalde periode gebonden zijn.

Perscommentaren:
Jan Vande Weghe despatches Mestdagh's Chopin-derived waltz essays - glancingly gracious in every department. Ryelandt's impressionism sidles insinuatingly, slow of pulse like an exquisite music box winding down, contrasting with the Beethovenian Appassionato (… ) He is utterly convincing in music that put me in mind of Guillaume Lekeu in his cello sonata.( Rob Barnett-Musicweb)

Hij besloot zijn merkwaardig optreden met een meesterlijke uitvoering van de Préludes (1ste boek) van Debussy. Toonde Vande Weghe zich reeds groot in zijn dynamisch nuanceren in Beethoven en Chopin, dan was de subtiliteit van zijn spel naar hun pianissimo toe hier opvallend. Zelfs in een niet specifiek op muziek geconcipieerde zaal haalde hij akoestisch heerlijke en schier onaardse impressies.(Luc Schaeverbeke. Brugsch handelsblad)

Selectieve discografie

L'Avant-guerre 1911-1914L'Avant-guerre 1911-1914 (2006)
20ste eeuw
Jan Vande Weghe, Sergei Rachmaninov, Arnold Schoenberg, Maurice Ravel, Sergei Prokofiev, Gabriel Fauré
Koningin Elisabethwedstrijd voor zang 2000Koningin Elisabethwedstrijd voor zang 2000 (2000)
20ste eeuw, romantiek, classicisme, barok
Daniel Blumenthal, Symfonieorkest van de Koninklijke Muntschouwburg, Jan Vande Weghe, André Laporte
Jubileum CDJubileum CD (1997)
20ste eeuw
Ignace Michiels, Paul Dombrecht, Jan Huylebroeck, Jan Vande Weghe, Catherine Vandevelde, Louis Maes, Karel Mestdagh, Joseph Ryelandt (...)