Quadrant

Categorie:ensemble (instrumentaal)
1994
Genre(s):Klassiek
Huidige/voormalige leden:Tom Van Eygen, Roland Broux, Emmanuel Sarens, Andy Waeyaert

Korte beschrijving

gitaarkwartet

Biografie

Bezetting: Roland Broux, Emmanuel Sarens, Peter knockaert en Tom Van Eygen

Het gitarenkwartet Quadrant ontstond in 1994 aan het muziekconservatorium van Antwerpen in de kamermuziekklas van David De Groodt. Vier gepassioneerde gitaristen gingen op zoek naar een geschikt repertorium voor gitarenkwartet, maar al gauw werd duidelijk dat voor deze bezetting weinig originele werken te vinden waren. De oplossing: eigen composities en eigen bewerkingen schrijven. Deze aanpak werkte en het kwartet kreeg meteen een unieke identiteit en uitstraling.
In 1995 en 1996 behaalde Quadrant de kamermuziekprijzen Alpaerts en Linssen-Tervooren. Vele concerten volgden en in 1997 verscheen een eerste CD. Van dan af kwam alles in een stroomversnelling terecht. De CD oogstte in de nationale en internationale pers lovende kritieken.

In het najaar van 1999 verscheen een tweede CD met als thema: “DANZAS”. In april 2002 speelden zij als solisten het “Concerto Andaluz” van Joaquin Rodrigo uitvoeren samen met het Symfonieorkest van Vlaanderen in verschillende belangrijke steden van België.

Op uitnodiging van KLARA werd in een derde CD, “Viaje Al Sur”, opgenomen. In het programma “Viaje al Sur” wordt muziek, die door verschillende componisten van eigen bodem speciaal voor Quadrant is geschreven, afgewisseld met het werk van toonaangevende gitaarcomponisten uit zuiderse landen. Naast Jan Van der Roost die een prachtige driedelige Partita schreef, togen ook Peter Knockaert en Roland Broux, beiden lid van Quadrant, aan het werk en ze leverden beklijvende muziekstukken af. Verder zorgen de componisten Andrew York (Los Angeles Guitar Quartet), Olivier Bensa (Frankrijk), Heitor Villa-Lobos en Paulo Bellinati (Brazilië) en Sefa Yeprem (Turkije) voor de zuiderse toets in dit uiterst gevarieerd en stevig gekruid menu.

Selectieve discografie

Viaje al SurViaje al Sur (2003)
20ste eeuw
Quadrant, Jan Van Der Roost, Roland Broux, Heitor Villa-Lobos, Paulo Bellinati, Jan Van Der Roost, Peter Knockaert, Olivier Rensa (...)
QuadrantQuadrant (1996)
Quadrant, Tom Van Eygen, Andy Waeyaert, Bert Verschueren, Helmut Keustermans, Georges Bizet, Bert Verschueren, Federico Moreno Torroba (...)

Selectieve discografie als medewerker

Klara op cd - Wagner °1813Klara op cd - Wagner °1813 (2003)
20ste eeuw, romantiek, barok
Georg Philipp Telemann, Diverse uitvoerders, Joseph Jongen, Robert Schumann, Peter Knockaert, Flor Peeters