Rolande Van der Paal

Categorie:solist, muzikant
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Instrument(en):zang (coloratuur)

Korte beschrijving

Coloratuur sopraan gespecialiseerd in hedendaagse muziek.

Biografie

De Belgische dramatische coloratuur sopraan Rolande Van der Paal behaalde naast haar opleiding als ballerina eerste prijzen voor zang en lyrische kunst aan het Antwerpse koninklijk Conservatorium.
In 1986 werd ze geselecteerd voor de Internationale Opera en Belcanto Wedstrijd van de Vlaamse Televisie en maakte ze haar debuut als Musetta in La bohème aan de Vlaamse Opera. Ze schitterde in rollen als de Koningin van de nacht (De toverfluit), Amina (La sonnambula), Elvira (I puritani) en Mireille in de gelijknamige opera.
Rolande Van der Paal is een bekende en erg gevraagde vertolkster van hedendaagse muziek en veel componisten schreven speciaal werk voor haar.
Zo verbaasde ze iedereen met haar vertolking in Ligeti's 'Mysteries of the Macabre' en 'Adventures et nouvelles Adventures', een productie van Walpurgis en de Muntschouwburg. Ze zong tevens in 'Aquarius' van Karel Goeyvaerts, 'Feuillage du coeur' van Serge Verstockt en 'Manifest' van Rolf Wallin en Jacob Schokking.


Internationaal werkte ze in Rotterdam 2001 in de productie van het Holland House (Kopenhagen) en in 'Nuit des hommes' en met het Freies Musiktheater Düsseldorf voerde ze in 2002 Peter M. Davies kameropera 'Mr. Emmet takes a walk' uit.
Ze werkt met dirigenten als Diego Mason, James Wood, Peter Rundell, Stefan Soltesz, Silvio Varviso, Yuri Simonov, Rolf Gupta..en het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, het Tippett Ensemble en Champ d'Action.

Selectieve discografie

O' Beata MaterO' Beata Mater (2005)
Jan Van Mol, Rolande Van der Paal, Vlaams Radiokoor (VRK), August de Boeck, Peter Benoit, Lodewijk Mortelmans, Frans Dubois
Lucien GoethalsLucien Goethals (1999)
20ste eeuw
Spectra Ensemble, Rolande Van der Paal, Harry Sparnaay, Polo de Haes, Lucien Goethals, Filip Rathé
Goeyvaerts Karel - LitaniesGoeyvaerts Karel - Litanies (1994)
20ste eeuw
ChampdAction, Kristina Van Damme, Rolande Van der Paal, Janna Van Mechelen, George Van Dam, Jaap Kruithof, Christine Wauters, BRT filharmonisch orkest (...)
Champ d'action plays Karel GoeyvaertsChamp d'action plays Karel Goeyvaerts (1992)
20ste eeuw
Rolande Van der Paal, Kristina Van Damme, ChampdAction, Karel Goeyvaerts, Alain Franco
Mozart Wolfgang Amadeus - Lo sposo Deluso : L'Oca del CairoMozart Wolfgang Amadeus - Lo sposo Deluso : L'Oca del Cairo (1992)
classicisme
Rolande Van der Paal, Herman Bekaert, Greetje Anthoni, Muziektheater Transparant, Hans Rotman
Vlaamse Hedendaagse MuziekVlaamse Hedendaagse Muziek
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Claude Coppens, ChampdAction, Rolande Van der Paal, Vlaams Radio Orkest, HERMESensemble, Apsara, Vlaams Radiokoor (VRK), Jan Michiels (...)

Selectieve discografie als medewerker

Vanhecke Bart - Close my willing eyesVanhecke Bart - Close my willing eyes (2008)
21ste eeuw / hedendaags
Het Collectief, Walpurgis, Bart Vanhecke, Robin Engelen
Goeyvaerts Karel - AquariusGoeyvaerts Karel - Aquarius (1997)
20ste eeuw
Koninklijk Filharmonisch Orkest Van Vlaanderen, Karel Goeyvaerts, Grant Llewellyn