Romanesque

Categorie:ensemble (vocaal-instrumentaal)
Genre(s):oude muziek

Korte beschrijving

Romanesque interesseert zich vooral voor Vlaamse muziek uit de renaissance en in het bijzonder voor de minder gekende meesters.

Biografie

Het ensemble Romanesque legt zich toe op muziek uit de renaissance. Naast programma’s gewijd aan Firenze, Spanje en Engeland interesseert Romanesque zich vooral voor Vlaamse muziek en in het bijzonder voor weinig gekende componisten. Dit resulteerde in cd-opnamen met profane muziek van Adrian Willaert, Johannes Ockeghem en Alexander Utendal, allen bekroond door de internationale muziekpers. Het aparte klankbeeld van Romanesque is het gelukkige gevolg van de combinatie van tokkelinstrumenen (luit, gitaar, harp, cister) met gamba’s en blokfluiten. Zonder hun bronnen te verloochenen, maken de musici toch ruimte voor improvisatie en versieringen. Door de persoonlijke inbreng van elke musicus plaatst Romanesque deze oude muziek in de context van zijn tijd. Romanesque concerteerde op de grote muziekfestivals (Festival van Vlaanderen Brugge, Utrecht, Laus Polyphoniae, Hohenloher Musiksommer…) en is regelmatig te gast bij VRT en RTBF

Selectieve discografie

Willaert Adriaen - Chansons, Madrigali, VillanelleWillaert Adriaen - Chansons, Madrigali, Villanelle (2012)
oude muziek
Romanesque, Adriaen Willaert, Philippe Malfeyt
Alexander UtendalAlexander Utendal (2003)
oude muziek
Philippe Malfeyt, Piet Stryckers, Liam Fennelly, Hannelore Devaere, Bart Coen, Katelijne Van Laethem, Romanesque, Alexander Utendal (...)

Selectieve discografie als medewerker

La polyphonie FlamandeLa polyphonie Flamande (2011)
oude muziek
Johannes Ockeghem, Johannes Brassart, Etienne de Li├Ęge, Johannes Ciconia, Nicolas Grenon, Johannes Franchois, Arnold De Lantins, Guillaume Dufay (...)

Verwante items in de databank

Nieuws:Diapason d'or voor heruitgave cd Adriaan Willaert (10.01.2013)