La Folata

Categorie:ensemble (vocaal-instrumentaal)
Genre(s):oude muziek
Huidige/voormalige leden:Thomas Baeté, Katelijne Lanneau

Korte beschrijving

La Folata is een jong ensemble dat zich toelegt op laatmiddeleeuwse muziek, de muziek van de zogenaamde ars nova en ars subtilior.

Biografie

De leden ontmoetten elkaar aan de Escola Superior de Música de Catalunya in Barcelona, waar ze studeerden bij gerenommeerde muzikanten als Jordi Savall, Pedro Memelsdorff en Béatrice Martin.

Ze delen interesse en bevlogenheid voor het muzikale erfgoed uit de Middeleeuwen. Over de uitvoeringspraktijk van de ars nova en ars subtilior is niet zo veel informatie overgebleven, maar dat ziet La Folata niet als een beperking: eerder als een vraag om inventiviteit en verbeelding bij de uitvoerders van vandaag. Daarom maakt het ensemble reconstructies van niet-genoteerde partijen en gaat het op zoek naar boeiende instrumentaties.

De verscheidene combinaties van blokfluit, psalterium, vedel, luit, klavecimbel en orgel creëren verrassende, tot de verbeelding sprekende klankkleuren. Bruisende estampies, etherische melodieën en virtuoze diminuties uit het Italië van de 14de eeuw.

Selectieve discografie

Gouden Vleugels: Jong talent & klassieke muziek 2004-2005Gouden Vleugels: Jong talent & klassieke muziek 2004-2005 (2004)
20ste eeuw, romantiek
La Folata, anoniem, SimoensTrio, Johannes Brahms, Duo XXI, Frédéric Devreese, Robert J. Rosen, Lucien Goethals (...)
IsabellaIsabella (2003)
oude muziek
La Folata

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Zapdagje oude muziek (29.06.2004)
Gouden Vleugels verzamelt talent (26.11.2003)