Tricycle

Categorie:groep / artiest
Genre(s):Wereldmuziek, Europese folk, Jazz
Huidige/voormalige leden:Tuur Florizoone, Philippe Laloy, Vincent Noiret

Korte beschrijving

Is het musette? Is het jazz? Is het klezmer? Is het chachacha? Het is alles van dat, versneden, verpakt en gepresenteerd à la façon de Tricycle. Tricycle is een muzikale driewieler die, met jazz en wereldmuziek in de benen, een frisse neus haalt op vertrouwd terrein, en vervolgens enthousiast het avontuur tegemoet fietst.

Biografie

Tuur Florizoone, Vincent Noiret en Philippe Laloy, respectievelijk accordeon, contrabas en sopraansaxofoon, zijn oud-studenten van het Brusselse conservatorium die ondertussen al meer dan een decennium geleden samen speelden als begeleidingsgroep van een circusvoorstelling. Sindsdien laat deze gesmeerde drie-eenheid het succes naar hen toewaaien.

Florizoone, oprichter van de groep, schrijft de meeste composities die volgens luisteraars een hoog ‘visueel’ gehalte hebben. Het is begrijpbare muziek, toegankelijk voor een breed publiek, een avontuurlijk publiek dat graag reist, nieuwsgierig en een beetje nostalgisch is. Het houdt van de oude clichés, die subtiel worden aangekaart, vermomd, vernieuwd en net op tijd worden vermeden.

Eind 2004 verscheen hun eersteling, Orange for Tea, de bevestiging dat ze tot meer in staat zijn dan amusante achtergrondmuziek. In 2006 bewees opvolger King Size dat ze ondertussen een vaste waarde zijn geworden in België, maar ook in Frankrijk en Canada. Hun derde album Queskia? dat in 2011 uitkwam, was een schot in de roos. Deze werd live akoestisch opgenomen en elk stuk ervan is net de muziek voor een situatie of een scène.

In jazz vinden we de accordeon nog al te vaak onder ‘miscellaneous instruments’ terug, maar iedereen weet dat België doorgaans hoog scoort in die categorie. Zelden zo veel feest en tristesse in één band gehoord.

Selectieve discografie

ZoomZoom (2019)
Jazz, hedendaagse folk
Tricycle
Queskia?Queskia? (2011)
Jazz
Tricycle
King sizeKing size (2006)
Jazz
Tricycle
Orange for teaOrange for tea (2004)
Jazz
Tricycle

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Jazztublieft! / Vol. 2Jazztublieft! / Vol. 2 (2007)
Jazz
Diverse uitvoerders
Flamundo! / Vol. 2Flamundo! / Vol. 2 (2006)
Wereldmuziek
Diverse uitvoerders

Verwante items in de databank

Nieuws:Nouvel An Belge in 4 Franse steden (20.09.2012)