La Caccia

Categorie:ensemble (vocaal-instrumentaal)
1995
Genre(s):oude muziek, barok
Huidige/voormalige leden:Patrick Denecker

Korte beschrijving

Het ensemble La Caccia diept de alta-capellabezetting uit. Dit is een combinatie van riet-en koperblazers (schalmei, pommer, trombone, dulciaan), de standaard bezetting in de 15de eeuw en de 16de eeuw. La Caccia focust ook op het repertoire van de late middeleeuwen en renaissancerepertoire voor alta, bassa en a capella-formaties.
Het ensemble kreeg een pendant in La Caccia Consort dat het instrumentale en vocale renaissance- en barokrepertoire uitdiept voor strijkers, zonder de alta capella.

Biografie

La Caccia ontstond in 1995. Blokfluitist Patrick Denecker stichtte het ensemble La Caccia met de bedoeling muziek uit de late middeleeuwen en de renaissance te bestuderen en uit te voeren.
In de loop der jaren heeft LA CACCIA zich gaandeweg ook verdiept in de muziek uit de 17e en 18e eeuw, met daarbij meestal één constante in de programma’s: de blokfluit als solo-instrument.

La Caccia verwezenlijkte ondermeer programma's met muziek uit het zogenaamde Montecassino-manuscripten uit het Aragonese koninkrijk Napels. Voor het Festival van Vlaanderen bracht La Caccia een bundel chansons van Benedictus Appenzeller, een leerling van Josquin Desprez. Op hetzelfde festival brachten zij het programma ‘Vita et Fortuna’ met "biografische" muziek uit de tijd van Johannes Ockeghem en ook een concert met Spaanse muziek uit de 16e eeuw.

In 1998 verleende La Caccia zijn medewerking aan concerten in Wenen ter gelegenheid van 'Musica Imperialis', een viering naar aanleiding van de oprichting van de Habsburgse Hofkapel in 1498.
In juli 2001 werden zij uitgenodigd in Noord-Duitsland om de muziek te verzorgen bij het ‘Redentiner Osterspiel’, een Middelnederduits passiespel uit 1460.
In de loop der jaren heeft La Caccia zich gaandeweg verdiept in de muziek uit de 17e en 18e eeuw, met daarbij meestal één constante in de programma’s: de blokfluit als solo-instrument.
Het ensemble heeft meerdere opnames gerealiseerd en verleent ook regelmatig zijn medewerking aan opnames met andere ensembles.

Op het label Ricercar verscheen er van La Caccia de CD 'Salve Antverpia' met muziek rond de Antwerpse stadsspeellieden van de 16de eeuw. Verder zijn zij te horen op andere opnames waar zij het alta capella aandeel voor hun rekening nemen zoals ‘The A-La-Mi-Re Manuscripts’ (Naxos) en een dubbel CD uitgebracht door de Oostenrijkse radio met muziek rond Maximiliaan I.

Selectieve discografie

De zeven zonden van Jeroen Bosch, Wereldlijke en kerkelijke muziek uit 1450-1520De zeven zonden van Jeroen Bosch, Wereldlijke en kerkelijke muziek uit 1450-1520 (2009)
oude muziek
Camerata Trajectina, La Caccia, Patrick Denecker, Louis Peter Grijp
The Walsingham Consort BooksThe Walsingham Consort Books (2008)
oude muziek
La Caccia, Philippe Malfeyt, Liam Fennelly, Thomas Baeté, Frank Liégeois, Wim Maeseele, Guy Penson, Susan Hamilton (...)
Thomas MorleyThomas Morley (2007)
oude muziek
Philippe Malfeyt, Liam Fennelly, Wim Maeseele, Guy Penson, Patrick Denecker, La Caccia, Thomas Morley, Peter Philips (...)
Loeillet Sonatas & TriosonatasLoeillet Sonatas & Triosonatas (2006)
barok
Patrick Denecker, Jean-Baptiste Loeillet de Gand, Marcel Ponseele, Jacques Loeillet, Guy Penson, John Loeillet, La Caccia, Mirella Ruigrok (...)
Clemens Non Papa - Priest and Bon VivantClemens Non Papa - Priest and Bon Vivant (2005)
oude muziek
Capilla Flamenca, La Caccia, Jacobus Vaet, Jacobus Clemens Non Papa
Jacob Obrecht - De wereldlijke werkenJacob Obrecht - De wereldlijke werken (2005)
oude muziek
Camerata Trajectina, La Caccia, Brisk Recorder Quartet, Patrick Denecker, Jacob Obrecht
Bellissimo SplendoreBellissimo Splendore (2005)
barok
Patrick Denecker, Simen Van Mechelen, Wim Maeseele, Guy Penson, La Caccia, Andreas Pevernage, Nicolaus a Kempis, Orlandus Lassus (...)
Margarete. Maximilian I.Margarete. Maximilian I. (2001)
oude muziek
Capilla Flamenca, Dirk Snellings, La Caccia, Michaël Ghijs, Schola Cantorum Cantate Domino, Frans Mariman, Schola Gregoriana Lovaniensis, Joris Verdin (...)

Selectieve discografie als medewerker

Clemens Non Papa - Priest and Bon VivantClemens Non Papa - Priest and Bon Vivant (2005)
oude muziek
Capilla Flamenca, La Caccia, Jacobus Vaet, Jacobus Clemens Non Papa