Narcissus Quartet

Categorie:groep / artiest
Genre(s):Jazz, free & experimental jazz
Huidige/voormalige leden:Robin Verheyen, Clemens van der Feen, Flin van Hemmen, Jozef Dumoulin

Korte beschrijving

Narcissus improviseert zich naar grote hoogte. We zijn een viertal muzikanten die elkaar de ruimte laten en elkaar inspireren. Het is een intiem proces waarbij rollen als beleider en solist nagenoeg vervallen.

Biografie

De line-up van het Narcissus Quartet is er eentje om van te smullen. Stuk voor stuk hebben de leden van dit Belgisch-Nederlandse collectief hun strepen al verdiend in het jazzwereldje, wat hen zelfs lovende woorden van en samenwerkingen met grootheden als Toots Thielemans en Branford Marsalis opleverde. Grootste blikvanger onder hen is saxofonist Robin Verheyen, de jonge Belg die al een aardige reputatie heeft opgebouwd als begenadigd solist in meerdere collectieven, en daar al de nodige prijzen mee heeft vergaard.
 
Toch draait het bij het Narcissus Quartet niet alleen maar om de begenadigde saxofoonvirtuoos. Ook pianist Harmen Fraanje (°1976), drummer Flin van Hemmen (°1982) en bassist Clemens van der Feen (°1980) krijgen ruimschoots de mogelijkheid om hun talenten aan de dag te brengen, en doen dat met verve.  Sinds 2008 vergezelt ook Jozef Dumoulin Narcissus. Samen brengen ze uitsluitend eigen composities, waarbij ze de raakvlakken aftasten tussen Wayne Shorter en Magic Malik.

Een opwarmertje van gemoedelijke, rustieke nachtclubjazz, wordt ingeruild voor Mingus’ getinte cool jazz en nerveuze bebop om uiteindelijk hun toehoorders mee te lokken naar een bijna buitenaardse dimensie van zinnenprikkelende muziek. Ogenschijnlijke chaos waardoor oorstrelende melodieën doorbarsten. Het Narcissus Quartet improviseert zich naar grote hoogte.

Selectieve discografie

Narcissus n°2Narcissus n°2 (2010)
Jazz
Narcissus Quartet
NarcissusNarcissus (2006)
Jazz
Narcissus Quartet

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Jazztublieft! / Vol. 2Jazztublieft! / Vol. 2 (2007)
Jazz
Diverse uitvoerders

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Robin Verheyen (06.2006)
Much ado about Robin (29.03.2006)
Narcissus Quartet *** (08.03.2006)
Over de grens! (2006)