Henk Lauwers

Categorie:muzikant
Ieper, 1956
Genre(s):20ste eeuw, romantiek, classicisme, barok, oude muziek, opera
Instrument(en):zang (bariton)

Korte beschrijving

Concert-en operazanger, bariton.

Biografie

Henk Lauwers stamt uit een Ieperse muzikale familie en werkte als jeugdige sopraan mee aan bv. de continentale première van het War Requiem van Benjamin Britten onder diens leiding.
Hij studeerde aanvankelijk dwarsfluit bij Barthold Kuijken aan de Kunsthumaniora van Brussel en behaalde eerste prijzen en Hogere Diploma's dwarsfluit, kamermuziek en zang aan de Koninklijke Conservatoria van Bergen en Brussel bij achtereenvolgens de heren Michel Lefebvre, Paul Vanwolleghem, Arie Van Lysebeth en Louis Devos.

Hij won de Alpaertsprijs voor kamermuziek en de prijs Emma Luart voor zang.
Halve finale in het Bellini-concours in Italië.

In 1976 en '77 was hij solo-fluitist van het Belgo-Hollands Jeugdorkest en gastfluitist op het Internationaal Harpfestival van Rolduc, in 1978 fluit-solo van het Wereldorkest van Jeugd en Muziek olv. Lawrence Foster en in '79 olv. Marcello Viotti met tournées in Engeland, Zwitserland en Italië. Geruime tijd was hij eveneens fluitsolo van het Kamerorkest van Brussel en Het Nieuw Belgisch Kamerorkest.

Hij treedt op met de meest uiteenlopende ensembles en gerenommeerde orkesten voor o.m. het Festival van Vlaanderen, le Festival de Wallonie en diverse festivals in Frankrijk, Nederland, Duitsland, Oost-Europa en Azië.

Zijn repertorium beslaat zo ongeveer alle pagina's van de muziekliteratuur :
barok, zoals het Weihnachtsoratorium van Bach met I Fiamminghi,
de klassieken, zoals de titelrol in Mozarts Don Giovanni,
de belcanto, zoals L'Inganno Felice van Rossini met Prima la Musica, regie Harry Kümmel,
de hoogromantiek, zoals Mephisto in Berlioz' Faust in de Westergasfabriek te Amsterdam,
de operette, zoals Graaf Danilo in Die Lustige Witwe van Lehàr,
de musical, zoals de titelrol in de Mikado van Gilbert & Sullivan,
de twintig-eeuwse en contemporaine muziek zoals Des Esels Schatten van Richard Strauss met Opera Mobile,
The Mad King George III van Peter Maxwell Davies met Orpheus en Ian Burton,
de tango-operita ‘ Maria de Buenos Aires ‘ van Astor Piazzolla met I Fiamminghi, Covent Garden Festival 2000, het Hong-Kong Arts Festival 2001 en in 2002 in het Nationaal Theater Chiang Kai-Shek in Taiwan,
een vijftigtal opvoeringen van Carmina Burana,
de requiems van J.Brahms, G.Fauré, C.H.Graun,
creaties zoals Je Pleure des Bananes van Arne Sierens, Empedocles' Turm (Cees Nooteboom) met Sinfonia Amsterdam en het Angermuseum in Erfurt, Flamma Flamma en Terra Terra van Nicholas Lens in Hamburg en Keulen, Torre de Canela van Federico Garcia Lorca en Hans Rotman met Sinfonietta Nova Arnstadt en Opera Mobile in Düsseldorf en Vlaanderen, en een niet onaanzienlijke hoeveelheid Belgische muziek zoals Cantate aux étoiles van André Waignien, Jonker Lichthart van Jef Van Hoof, Ulrike van Raoul Desmet, De Grote Verzoeking van Sint-Antonius van Louis De Meester met het BRT-orkest en -koor, de Johannespassie en de Decapproductie van Johan Desmet in Vlaanderen en Nederland (2000-2001), de opera ‘ Welp’ en de reuzenopera ‘ Urt ‘ van Johan Desmet voor anno ’02, opname van Joseph Ryelandt met de Tjechische Philharmonie van Budejovice.
In 1997 ontving Henk Lauwers de Victor Legley-prijs voor zijn bijdrage aan hedendaags Belgisch werk.
Talrijke opnames voor binnen- en buitenlandse radio- en televisiestations, de platenlabels Antler, Naxos, Erato, Classic Talent, Sony, BMG Ariola Classic, het BRT-feuilleton het Gewoel en de films De Leeuw van Vlaanderen van Hugo Claus, Cruel Horizon van Guy Lee Thys, Marie-Antoinette van Irma Achten en Torre de Canela ( Garcia Lorca) in een filmversie van Jacques Servaes.

Selectieve discografie

Wilt thou be my dearie and other Scottish songs by Leopold KozeluchWilt thou be my dearie and other Scottish songs by Leopold Kozeluch (2002)
romantiek
Henk Lauwers, Diane Andersen, Leopold Kozeluch
Puccini - Manon Lescaut (Highlights)Puccini - Manon Lescaut (Highlights) (2000)
romantiek
BRTN Filharmonisch Orkest, Giacomo Puccini, Alexander Rahbari, Miriam Gauci, Vincente Sardinero, Kaludi Kaludov, Henk Lauwers
Nieuwe Muziek in VlaanderenNieuwe Muziek in Vlaanderen (1998)
20ste eeuw
Anne Cambier, Henk Lauwers, Johan Van Cauwenberge, Ludo Mariƫn, Werner van Mechelen, BRTN Koor, BRTN Filharmonisch Orkest, Geoffrey Madge (...)
Hans Rotman - Turm aus ZimtHans Rotman - Turm aus Zimt (1997)
20ste eeuw
Henk Lauwers, Hans Wilbrink, Gudrun Vercampt, Hans Rotman
Puccini - Manon LescautPuccini - Manon Lescaut (1992)
romantiek
BRTN Filharmonisch Orkest, Giacomo Puccini, Alexander Rahbari, Miriam Gauci, Vincente Sardinero, Kaludi Kaludov, Henk Lauwers
Er zit een worm in de appelEr zit een worm in de appel (1992)
20ste eeuw, kindermuziek
Klip Klap, Jojan Eeckels, Henk Lauwers, Erik Melaerts, Jojan Eeckels

Selectieve discografie als medewerker

The Accacha Chronicles Part IIIThe Accacha Chronicles Part III (2010)
20ste eeuw
Gondwana Orchestra, Nicholas Lens
Cruel horizonCruel horizon (1989)
filmmuziek
Nicholas Lens