Bart Defoort Quartet

Toon enkel: Bart Defoort Quartet, Bart Defoort

Categorie:groep / artiest
Genre(s):Jazz
Huidige/voormalige leden:Hans Van Oost, Yves Peeters, Bart Defoort, Piet Verbist

Korte beschrijving

Het Bart Defoort Kwartet speelt recente composities van saxofonist Bart Defoort en gitarist Hans Van Oost: van ritmische stukken boordevol bop-achtige uitdaging en energie tot modale bluesy melodie├źn en harmonisch rijke ballads.

Biografie

Bart Defoort wordt beschouwd als één van de leidinggevende tenoristen op de Belgische jazzscène. Met zijn bijzondere kwartet blaast hij de traditie van de fifties- en sixtiesjazz nieuw leven in. Nu eens stevige postbop, dan weer ingetogen ballads maar altijd met zeeën van ruimte voor improvisatie.

‘Tijdens het improviseren kan ik volledig in het heden opgaan’, aldus Defoort. ‘Een verhaal vertellen met je instrument en converseren met je medemuzikanten, daarin ligt zowel de grote uitdaging als het grote genot.’

Die medemuzikanten zijn niet min. Gitarist Hans Van Oost is een vaste waarde in het Belgische jazzcircuit en speelde onder anderen met trompettist Richard Rousselet, bassist Jean-Louis Rassinfosse en met het Brussels Jazz Orchestra. Bassist Piet Verbist is als sideman zeer in trek en toert uitgebreid met het Jef Neve Trio. Drummer Yves Peeters is één van de coming men van de Belgische jazz, en bewijst dat momenteel bij Jazzisfaction.

Het cv van Bart Defoort zelf leest als een who’s who van de Belgische jazz. Hij is lid van het BJO sinds zijn oprichting in 1993. Hij speelde bij Octurn (’92-‘00), K.D.’s Basement Party (’90-’93), Streams (’98-‘01), The Chris Joris Experience (’99-‘01).

(Auteur: Bart Cornand)

Selectieve discografie

Sharing stories on our journeySharing stories on our journey (2008)
Jazz
Bart Defoort
The lizard gameThe lizard game (2003)
Jazz
Bart Defoort Quartet

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Jazztublieft! / Vol. 3Jazztublieft! / Vol. 3 (2009)
Jazz
Diverse uitvoerders
Jazztublieft!Jazztublieft! (2005)
Jazz
Diverse uitvoerders

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Il sax fiammingho (09.2009)
'In de jazz kun je waardig oud worden' (01.10.2008)