John Terra

Categorie:artiest / groep
Maasmechelen, 21.06.1951
Genre(s):Populair / Varieté

Biografie

Uit het Belgische pop- & rockarchief:
Vlaamse charmezanger uit de jaren zeventig, die zich nadien wist op te werken tot succesvol producer van talent in het showbizz-wereldje.

Johnny Terwingen, zoals hij in 1951 in Hasselt/Maasmechelen werd geboren, begon zijn muzikale carrière bij het orkest van zijn oom "The Ramblers". Daar werd hij opgemerkt door manager Robert Bylois (manager van Adamo, Ann Christy ...). De artiestennaam Terra werd verkregen door de samentrekking van de namen van zijn ouders (Terwingen en Ramaekers). Bylois deed zijn pupil het eerst proberen op de (lucratievere) Franse markt (vb. Adieu, Fille de mes rêves). Nadien werd overgeschakeld op nederlandse "schlagers", die zorgden voor bekendheid in Vlaanderen.

Gedurende de jaren zeventig reeg hij de hits in de Vlaamse top 10 (en de Belgische top 30) aan elkaar, met als uitschieters "Iemand heeft je pijn gedaan" en "Is er een ander ?" uit 1973, toen hij samenwerkte met Jean Kluger. Nadien volgde een overstap naar Philips en nog een reeks hits in 1976 ("Verliefd voor de eerste keer", "Als je de taal van de liefde verstaat"). Hierna raakte de carrière van de zanger echter in het slop.

In 1981 maakte hij een verrassende comeback via de Baccarabeker (een wedstrijd waarbij ploegen van artiesten het tegen elkaar opnemen) en de single "De dag dat het zonlicht niet meer scheen" (een door Johnny Hoes vertaalde Duitse schlager). Deze song werd een grote hit (7 weken op 1 in de Vlaamse top 10), maar zorgde ook voor een ander soort bekendheid : de groep Arbeid Adelt! maakte een soort prettig gestoorde punkparodie "De dag dat het zonlicht ..."op het nummer (met als refrein "de dag, de dag, dat het zonlicht, zonlicht niet meer scheen, dat was de dag de dag dat John, John met mijn vriend verdween"). De - al dan niet gespeelde - woede van de Vlaamse zanger zorgde voor een mini-rel.

Vanaf eind jaren tachtig kwam John Terra minder en minder omwille van eigen muzikale prestaties in het nieuws (in 1996 legde hij trouwens definitief de microfoon neer), maar wist hij wel een lucratief bedrijf uit te bouwen met zijn fijne neus voor "vlaams talent". Als kapitein van de Limburgse Baccarabeker draagt hij zo de historische verantwoordelijkheid de ontdekker te zijn van mensen als Dana Winner, Patrick Onzia, Erik Goossens (Leopold 3), Kim 'Kay, Lisa Del Bo (hij was mede-auteur van "Liefde is een kaartspel", de inzending voor het eurosongfestival 1996) en Vanessa Chinitor (eurosongfestival 1999). Hij blijkt ook over een interessante "schuif" te beschikken met daarin hitgevoelig materiaal (zo lag de europese danshit "Lilali" er een jaar te wachten en ook de song "Like The Wind" van Emma Philippa voor Vanassa Chinitor lagen daar al drie jaar in). Wie weet wat er nog uitkomt.

(Auteur: Dirk Houbrechts)

Selectieve discografie

Even van de wereldEven van de wereld (2022)
Populair / Varieté
John Terra
Zingt Neil DiamondZingt Neil Diamond (2015)
Populair / Varieté
John Terra
Songs from the Brill BuildingSongs from the Brill Building (2011)
Pop / Rock
Patrick Riguelle, John Terra
Hit collectionHit collection (2008)
schlager / smartlap
John Terra

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Radio 2 en Sabam lauweren twee oude muziekrotten (03.02.2012)
Vanavond wordt John Terra gevierd in de Eregalerij van Radio 2 (02.02.2012)
Goed in beeld of recht uit de ziel? (21.09.2010)
'Ik moest toch nog iets doen met mijn talent' (18.09.2010)
John Terra, Willy Sommers & Paul Severs (17.08.2010)
Zweden geven plagiaat van 'Liefde is een kaartspel' toe (08.08.2003)