Marc Dex

Categorie:artiest / groep, muzikant
03.03.1943
Genre(s):varieté / amusementsmuziek, schlager / smartlap
Instrument(en):zang

Biografie

Marc Dex is een charmezanger die aan het eind van de jaren zestig even aan de top in Vlaanderen stond
Geboren in Retie (3/3/1943) als Marcel Deckx, vormde hij samen met zijn broer Jules en nog drie ander mensen het orkest The Ruby's. De Deckx-brothers werden ontdekt door de Karel Van Herck, overdag legerkommandant, 's avonds showbizz-manager. Deze introduceerde de broers bij Louis van Rymenant, destijds een bekend producer. Deze lanceerde Marc met een sentimenteel nummer, broer Jules met een komische act (de Juul Kabas).
In 1967 wist hij zijn naam te vestigen met "Als wij marcheren", maar zijn grote doorbraak volgde een jaartje later, met het sentimentele "O, Clown!". Deze song was een van de drie waarmee hij optrad tijdens het Canzonissima-festival. Deze populaire liedjeswedstrijd (ook preselectie voor het Eurovisie-songfestival) was een schepping van artiest en televisieproducer Bob Boon, en betekende onder meer het begin van de carrière van Anneke Soetaert, Jimmy Frey, Johan Stollz, Samantha, Micha Marah en Kate's Kennel.
In 1968 groeide Marc Dex zo uit tot een van de populairste Vlaamse zanger en stak hij zelfs heel even Will Tura naar de kroon. Na zijn allergrootste hit "Naar Amerika" (met psychedelische teksten over monkeys en andere hele hoela's), ging het echter langzaam bergaf met de zangcarrière. Hij legde zich later toe op het verzekeringswezen, een eigen horecazaak, een theaterbureau en een gezin.

Toch duikt de naam van Marc Dex vandaag nog steeds regelmatig op, in de eerste plaats omdat hij vader is van Barbara Dex. Zij werd immers in 1993 geselecteerd voor het Eurovisie-songfestival met "Iemand als jij". Een laatste plaats in Ierland kon haar er alleszins niet van weerhouden een mooie carrière (met Engelstalig werk) uit te bouwen.

(Auteur: Dirk Houbrechts, Belgisch pop en rockarchief)

Selectieve discografie

Een leven vol muziekEen leven vol muziek (2022)
Populair / Varieté
Marc Dex
Dank voor al die jarenDank voor al die jaren (2018)
Populair / Varieté
Marc Dex
Goud van hierGoud van hier (2010)
Populair / Varieté
Marc Dex
Marc Dex 65 jaar - HerinneringenMarc Dex 65 jaar - Herinneringen (2008)
populair / licht klassiek
Marc Dex

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
«Ik ben nog niet uitgezongen» (11.04.2009)
"Ik ga nog niet met pensioen" (08.10.2008)
'Ik kan echt genieten nu' (15.02.2003)