Walter De Buck

Categorie:artiest / groep, muzikant
Gent, 13.07.1934
Genre(s):kleinkunst, traditionele folk
Instrument(en):zang

Biografie

Uit het Belgische pop- & rockarchief:
Welbekende folkartiest uit Gent.

Zijn faam in de muziekwereld is wellicht evenveel of meer gebaseerd op zijn activiteiten als organizator van de ongelooflijke "Gentse Fieste" (10 dagen muziek, theater, straattoneel, drank en andere vertier in het historische stadscentrum van Gent) dan voor de muziek die hij op plaat heeft gezet, maar het is zo dat hij eind jaren zestig gekend werd.

Hij starte met deze festiviteiten rond Sint-Jacobs (of beter : hij herstartte ermee, want ze waren een negentiende-eeuwse traditie) in 1970. Langzaamaan zijn zijn gegroeid van een bescheiden volksfeest tot een commercieel massagebeuren dat heel Gent in lichterlaaie zet.

De Buck is een heel veelzijdig artiest : tekeningen, schilderijen, beeldhouwwerk, muziek, toneelstukken ... hij doet het allemaal.

Zijn interesse voor muziek werd gewekt na een paar jaren zestig trips naar India. Zijn inspiratie kwam vanuit zijn engagement, met oude werkmansliederen, en van de werken van Karel Waeri (1842-1898, een volkszanger die het lot van de wevers in de negentiende eeuw bezong). Hij heeft verschillende platen met het werk van deze Waeri opgenomen (de Volkszanger, 1976 - Karel Waeri , 1986).

Hierboven staat "Het vliegerke" gelinkt, een goed - en wellicht het meest gekende - voorbeeld van de muziek zoals Debuck ze maakt : volks, traditioneel en folkloristisch, met oude instrumenten en in het "plat Gents". Zijn liedjes (en zijn ander werk) zijn vaak anti-autoritair, of zoals hier een beetje "scabreus".

In 1999 nam hij min of meer afscheid van zijn Gentse Feesten, maar werd wel opeens terug erg actief op het vlak van nieuwe platenreleases : eerst was er immers de cd "Den Doender", en nauwelijks een half jaar later volgde de cd "Te Land en Te Water". Dit laatste was een initiatief van het Gentse Havenbedrijf, die de haven in een ander licht wilde stellen. Kapitein De Wilde, directeur-generaal van het havenbedrijf GAB vroeg Walter De Buck immers een cd samen te stellen met oude folkliedjes over de haven, maar de ba(a)rd ging verder en schreef ook nieuwe liedjes over de zee, matrozen, eenzame vrouwen, vissers. Naast zijn gewone begeleidingsgroep met Clee Van Herzeele (zie Clee's Five) en Oswin Catteeuw, kreeg hij ook assistentie van Jeroen Van Herzeele, Hendrik Braekman, Christof Steenhaut en Hans Van Oost in de Home Studio van Philippe de Chaffoy.

(Auteur: Dirk Houbrechts)

Selectieve discografie

Master SerieMaster Serie (2005)
kleinkunst, Folk
Walter De Buck
Het beste van Walter De BuckHet beste van Walter De Buck (1997)
kleinkunst
Walter De Buck
PortretPortret (1994)
kleinkunst
Walter De Buck
BokkesprongenBokkesprongen (1991)
kleinkunst
Walter De Buck

Auteur van

Walter De Buck - Partituur van een Gentsch rebelWalter De Buck - Partituur van een Gentsch rebel (2004)
Folk
Walter De Buck
Walter De Buck zingtWalter De Buck zingt ()
kleinkunst
Walter De Buck

Verwante items in de databank

Nieuws:Walter De Buck overleden (21.12.2014)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Vos en Walter krijgen eerbetoon (04.06.2015)
'Als tweelingen die elkaar amper zagen' (23.12.2014)
Volkszanger en vrijbuiter (22.12.2014)
'Ik zou nog altijd willen leven in een wereld zonder geld' (16.07.2014)
Moza├»ek van de Vlaamse muziek (05.2013)
Het fenomeen van de folkrevival (deel 3) (06.2012)
Een ode aan Walter De Buck (24.07.2004)
De piraten van Gent (17.07.2004)
Gentse ba(a)rd wordt zeventig (10.07.2004)
Gentse Feesten vieren verjaardagen (17.06.2004)

nog 3 resultaten op het documentatieplatform

Documenten:Walter De Buck - Partituur van een Gentsch rebel (muziek- of liedjestekstboek)