ABN

Categorie:artiest / groep
Genre(s):hip-hop
Huidige/voormalige leden:Quinte Ridz

Biografie

Uit het Belgische pop- & rockarchief:
ABN is een van de exponenten van de opkomende golf van "Frithop" groepen aan het eind van de jaren negentig in België. "Frithop" is een term die door hen werd uitgevonden, een exploot waar ze zelf echter al lang spijt van hebben.

ABN, een afkorting voor Algemeen Beschaafd Nederlands, heeft zijn naam niet gestolen. Van de hiphopgroepen zingend in het Nederlands (zoals 't Hof Van Commerce en KIA), is ABN de enige die niet rapt in het dialect.

Van deze nieuwe groepen wordt ABN beschouwd als het meest recht door zee, het echtst, kortom "straight". Pita, de "beat creator", zei in "De Mix" (die een special aan het verschijnsel Frithop wijdden op 11 maart 1998) "Ikzelf ben al ongeveer negen jaar actief op de hiphop-scene en voor mij is het gewoon een manier van leven geworden. We worden trouwens alledrie aangesproken door de straatcultuur en volgens mij moeten wij wel hiphop brengen. Iets anders zou gewoon niet gaan, dit is wat we zijn en wat we voelen."

Het trio komt uit Mechelen, niet bepaald het voorbeeld van een voorsteedse "slum", maar toch beter voor de "street credibility" dan hun collega's frithoppers uit Izegem of Aarschot. Hoe evalueren zij de competitie ? : "In ons land zijn er maar weinig groepjes actief. We hebben wel al eens gesproken met de mannen van 't Hof Van Commerce, maar met groepjes zoals KIA voelen we ons niet direct verwant. Wat zij doen, staat eigenlijk los van wat wij doen. Zij zijn duidelijk commercieel bezig en zitten deels in het Tien om te Zien-milieu. Ze doen dat wel met een knipoog, maar voor ons zie ik zo'n evolutie toch niet direct mogelijk."

Over de kansen dat hiphop bij ons nu eindelijk gaat doorbreken : "We krijgen het voorbeeld van over de taalgrenzen. We hebben contacten met de Nederlandse, Duitse en Franse scene en wat daar lukte, moet ook ons lukken."

Hun debuut album "ABnormaal" werd door de pers goed ontvangen en hun single "Algemeen Beskaafd Nederlandz" (een samenwerking met de Nederlandse Nederhop-formatie Osdorp Posse) kwam onmiddellijk binnen in de Afrekening (Luisteraars- hitparade) van Studio Brussel.

De groep mocht in juli 1998 ook de eerste dag van het beroemde Torhout-Werchter festival openen, maar voor dat optreden kregen ze niet bepaald veel lovend kritieken.

In 1999 verliet Pita de groep, maar Quinte betoonde zich nadien nog tweemaal zo actief als tevoren. Hij bracht de derde ABN-single "Vet and Fonky" (mét A-team sample, niet geboycot, en dus opnieuw in de Afrekening). Hij was ook succesvol in zijn pogingen een Vlaamse hiphop-scene van de grond te krijgen met de compilatieplaat "Frithop is dood" op zijn eigen platenlabel. Deze compilatie betekende een springplank voor een aantal nederlandstalige rappers zoals de Antwerpse Sint-Andries MC's (via het nummer "Represent 2000 Antwaarpe" op deze cd) of de Leuvense Phillybustaz.

In April 2000, kwam ABN naar buiten met een tweede CD op het nederlandse DJAX-label genaamd "Seriewoordenaar". Met gastbijdragen van Adriaan van Hoof (nog nen tango?), Luc Devos (van Gorki), Sint-Andries MC's, Phillibustas (rock-rally finale), Ya Kid K (bekend van Technotronic) en Def P (Osdorp Posse), was dit de eerste ABN-release zonder Pita, die ondertussen een eigen crew had met Nest. Dezer dagen bestaat het ABN-collectief uit Quinte, MC LVA, Popol en DJ Money Pi. Een krachtige en boze single die dit uit de plaat werd gegrokken was de track "'k geef gene fok". Later zouden ook de verassende samenwerking met Gorki's Luc de Vos op ex-Liefdadigheid en "Alo, Wa?" op single belanden, nadat de groep een rap-award van TMF had ontvangen.

Voor de opvolger werd er niet de kans gegeven ergens gras over te laten groeien, want die lag onder de titel "Nachtschade" al in april van het volgende jaar op de planken. Met Quinte zelf achter de producersknoppen, beats geproduceerd door P. Van Buyten en Money P werd er op deze CD getracht weinig mogelijk te samplen, maar zelf de nummers in te spelen.

Gastbijdrages waren er deze keer van Mental MC's (Phillibustas & Sint-Andries MC's), Leverancier (Filip Kowlier van 't Hof van Commerce), Pieter Embrechts (Kakkewieten, El Tattoo del Tigre) en Rudeboy (Urban Dance Squad). Deze laatste was te horen op de eerste single uit deze cd werd getrokken: "xxtralarge" , tevens voorzien van een extra-xxx videoclip.

Leden :
- Quinte (raps)
- Pita, DJ Flip (ten tijde van Abnormaal)
- MC LVA, Popol, DJ MOney Pi (ten tijde van Seriewoordenaar)

(Auteur: Dirk Houbrechts)

Selectieve discografie

BatterijzuurBatterijzuur (2009)
hip-hop
ABN
Het beste van ABNHet beste van ABN (2007)
hip-hop
ABN
KanonnevleesKanonnevlees (2003)
hip-hop
ABN
NachtschadeNachtschade (2001)
hip-hop
ABN
SeriewoordenaarSeriewoordenaar (2000)
hip-hop
ABN

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Het land van nooit (08.02.2012)
Boudewijn De Groot en K's Choice grote publieksfavorieten op Marktrock (16.08.2003)