Benjamin-Joseph Steens

Categorie:solist
Genre(s):20ste eeuw, romantiek, classicisme, barok

Korte beschrijving

Organist Steens is titularis van het groot "Cattiaux-orgel 2000" van de basiliek Saint-Remi van Reims.

Biografie

Benjamin-Joseph Steens werd geboren in Bonheiden (België). Hij studeerde musicologie aan de Katholieke Universiteit van Leuven en aan de Sorbonne in Parijs-IV, waar hij in 1994 zijn "master" behaalde. Tegelijkertijd zette hij zijn muzikale vorming verder aan zowel het Lemmensinstituut (Leuven) als aan het Conservatorium van Orléans. Deze studies baanden de weg naar het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse van Parijs waar hij verscheidene hogere diploma's en eerste prijzen behaalde in orgel (onder Michel Bouvard en Olivier Latry), klavecimbel (onder Pierre Hantai en Olivier Baumont) en basso continuo. Bovendien verwierf hij er eveneens het "Certificat d'Aptitude" voor orgel (departement van pedagogie, 2004).

Zijn liefde voor oude klavierinstrumenten werd gevoed door het contact met Jos van Immerseel, bij wie hij zich aan het Conservatorium van Antwerpen vervolmaakte. Vanaf dat ogenblik begon hij steeds meer en meer clavichord te spelen en hij is een van de weinige hedendaagse klavierspelers die het instrument geregeld op recitals bespeelt en het gebruikt in kamermuziek (in het bijzonder met Jacques-Antoine Bresh, traverso).
Zijn aangeboren nieuwsgierigheid leidde tot een grote interesse voor de muziek van de 19de, 20ste en 21ste eeuw en was eveneens de aanzet tot de samenwerking met hedendaagse componisten en de uitvoering van verschillende creaties, zoals bijvoorbeeld het Ricercar voor orgel van Bert van Herck (uitgevoerd op 11 juni 2006 in de Saint-Remi Basilique van Reims).

Als eerste organist titularis van het Cattiaux-orgel in de Saint-Remi Basilique van Reims, waar hij eveneens curator is, en als verantwoordelijke voor het Bernard Aubertin-orgel in Vertus (Marne), treedt Bejamin-Joseph Steens regelmatig op als solist in het kader van kamermuziekconcerten of orkestrale producties binnen Europa. Bovendien worden zijn uitvoeringen geregeld opgenomen voor radio en televisie. Hij geeft les in orgel, klavecimbel en basso continuo aan het Nationaal Regionaal Muziek- en Dansconservatorium van Reims en aan het conservatorium van Levallois (Parijse regio).

Selectieve discografie

Bach and sons - clavichord and fluteBach and sons - clavichord and flute (2011)
barok
Benjamin-Joseph Steens, Johann Christoph Friedrich Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, Jacques-Antoine Bresch, Johann Sebastian Bach, Wilhelm Friedemann Bach
Bach Johann Sebastian - Goldberg VariationenBach Johann Sebastian - Goldberg Variationen (2010)
barok
Benjamin-Joseph Steens, Johann Sebastian Bach
Bach - BuxtehudeBach - Buxtehude (2008)
barok
Benjamin-Joseph Steens, Johann Sebastian Bach, Dietrich Buxtehude

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Benjamin-Joseph Steens (05.2010)
Bach & Buxtehude (09.2008)