Duo XXI

Categorie:ensemble (instrumentaal)
2002
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Huidige/voormalige leden:Elke Tierens, Jan Cherlet

Korte beschrijving

Duo XXI is meer dan een fluit-slagwerkduo. In hun projecten gaan ze op zoek naar een unieke klankbeleving. Op ons repertoire staan dan ook de werken die de wereld van slagwerk en fluit verruimen tot een boeiende, afwisselende klankenwereld.

Biografie

Bezetting: Elke Tierens (fluit), Jan Cherlet (percussie).

Duo XXI is een ensemble dat met een zeer originele instrumentencombinatie de wereld van de hedendaagse muziek wil verkennen, uitdiepen en met energie uitvoeren. Fluit en percussie behoren tot de alleroudste instrumenten van de mensheid. In oude beschavingen werden ze gebruikt voor het doorgeven van boodschappen, voor lokroepen en voor de begeleiding van rituelen. Duo XXI gaat de uitdaging aan om, met de 21ste-eeuwse mogelijkheden van fluit en percussie, het publiek weer in contact te brengen met de oerbeginselen van de muziek: communicatie, reacties uitlokken en ontroeren. Bij gevolg werd al snel de traditionele weg van musiceren verlaten, maar vaak leiden zijdelingse wegen naar verrassende uitzichten. Het wordt een tocht van creatief musiceren en
experimenteren, waarbij ook wordt samengewerkt met Vlaamse componisten. Het accent komt te liggen op poëtische werken en composities met een sterk visueel-theatraal karakter. In 2002 werd Duo XXI winnaar van de Internationale Orpheus-wedstrijd voor hedendaagse kamermuziek 2002. In 2003 ontving het ensemble de Pelemans-Prijs voor hun bijdragen tot de verspreiding van het Belgische repertoire 2003. Als laureaat van “Gouden Vleugels” werd Duo XXI gekoppeld aan BL!NDMAN

Selectieve discografie

Walking ThroughWalking Through (2011)
21ste eeuw / hedendaags
Duo XXI, Jan Cherlet
PolypoetryPolypoetry (2005)
20ste eeuw
Duo XXI, Dirk Veulemans, Kristof Lauwers, Jelle Meander
Kamermuziek in Vlaanderen 2005Kamermuziek in Vlaanderen 2005 (2005)
20ste eeuw
Ictus, Duo XXI, Zefiro Torna, BL!NDMAN, SimoensTrio, Triatu, Frans Geysen, Josquin Desprez (...)
Gouden Vleugels: Jong talent & klassieke muziek 2004-2005Gouden Vleugels: Jong talent & klassieke muziek 2004-2005 (2004)
20ste eeuw, romantiek
La Folata, anoniem, SimoensTrio, Johannes Brahms, Duo XXI, Frédéric Devreese, Robert J. Rosen, Lucien Goethals (...)
[Toucher][Toucher]
20ste eeuw, romantiek
Duo XXI, Giacinto Scelsi, Lucien Goethals, Vinko Globokar, Jan Van Landeghem, Robert J. Rosen, Claude Debussy, Frank Nuyts (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Gouden Vleugels verzamelt talent (26.11.2003)