Triatu

Categorie:ensemble (instrumentaal), trio, hedendaagse muziek, repertoire
Brussel, 2000
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):percussie
Huidige/voormalige leden:Björn Denys, Frank Van Eycken, Tom De Cock

Korte beschrijving

dynamisch hedendaags percussietrio

Biografie

Triatu is een hedendaags slagwerkensemble gevormd door Björn Denys, Dimitri Dumon en Frank Van Eycken. Hun repertorium bestaat hoofdzakelijk uit hedendaags klassieke muziek met een groot aandeel voor composities van eigen Belgische bodem.
Het trio ontstond in de zomer van 2000. Björn, Frank en Dimitri hadden toen net hun studies beëindigd aan het conservatorium van Brussel en werkten mee aan ‘De Johannespassie’ van de Gentse componist Johan Desmet. Tijdens deze samenwerking ontstond het plan om een hedendaags percussietrio op te richten. In januari 2001 was hun eerste concert een feit.

In mei 2001 werd Triatu laureaat van de Belgische kamermuziekwedstrijd "Tremplin" en in 2004 werden ze geselecteerd als een van de drie debuutensembles in de kamermuziekwedstrijd "Gouden Vleugels". Ze creëerden samen met hun mentorensemble Zefiro Torna ‘Zones’, een programma dat grenzen van tijd en ruimte overstijgt. Deze formule werd, in het kader van deze wedstrijd, bekroond met de Klara tandem trofee als zijnde het meest beklijvende koppelconcert.

Triatu speelde ondertussen op gerenommeerde festivals zoals Festival van Vlaanderen, Ars Musica, Prettig Klassiek (Rivierenhof Deurne) , Klara in Veurne, Avanti!, OdeGand, ...

Samenwerken deed Triatu onder meer met: Het Spectra Ensemble, Walpurgis, De Roovers, Josse De Pauw, Pierre Vervloesem, Het Toneelhuis Antwerpen, Muziektheater Transparant, Ania Losinger, Koen Plaetinck, Tom Decock, Els Mondelaers, David Dramm, Hendrik Leper (Boutique Vizique), ...

Triatu creëerde nieuwe werken van Pierre Vervloesem, Chris Carlier, Thomas Smetryns, Sebastian Bradt, Annelies Van Parys en Pieter Schuermans, allen Belgische componisten.


Eén van de doelstellingen van het trio is jongeren in contact te brengen met hedendaagse muziek en percussie. Hiervoor creëerden ze een educatief programma op hun maat gemaakt.
Dit programma werd in 2002 opgenomen door Les Jeunesses Musicales de la Wallonie en Jeugd en Muziek Vlaanderen. Ondertussen passeerden ze met dit programma langs scholen en culturele centra over gans het Belgische land en bereikten ze reeds duizenden jongeren.

In het voorjaar van 2009 stond ‘Dressur’ van Mauricio Kagel op de agenda. Dit programma kwam tot stand met de steun van Het Concertgebouw Brugge. Triatu werkte hiervoor samen met Josse De Pauw.

In februari 2011 verscheen hun eerste CD bij Senza Nome, opgenomen met de steun van radio Klara.

 

Selectieve discografie

TRIATUTRIATU (2011)
20ste eeuw
Triatu, Karel Goeyvaerts, Thomas Smetryns, Frans Geysen, Guo Wenjing, Živković Nebojša Jovan
Kamermuziek in Vlaanderen 2005Kamermuziek in Vlaanderen 2005 (2005)
20ste eeuw
Ictus, Duo XXI, Zefiro Torna, BL!NDMAN Collective, SimoensTrio, Triatu, Frans Geysen, Josquin Desprez (...)

Verwante items in de databank

Nieuws:'Requiem voor goden' van Joachim Brackx in première (22.05.2012)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Oorsmeer verleidt kinderen met chaos en eenvoud (08.11.2005)
Jonge ensembles slaan Gouden Vleugels uit (23.11.2004)