Vier Op 'n Rij - Flanders Recorder Quartet

Categorie:ensemble (instrumentaal), kwartet
1987
Genre(s):oude muziek, 20ste eeuw, barok, 21ste eeuw / hedendaags
Huidige/voormalige leden:Paul Van Loey, Tom Beets, Bart Spanhove, Joris Van Goethem

Korte beschrijving

De gedurfde en unieke programmatie, de expressieve voordracht, virtuoze vertolking en eigenzinnige profilering van deze vier blokfluitisten wordt alom toegejuicht.

Biografie

Het ensemble Flanders Recorder Quartet, in België ook bekend als Vier op 'n Rij, bestaat in 2016 29 jaar. Het kwartet is in de laatste twintig jaar frequent op wereldtournee en heeft 52 verschillende landen op zijn kalender staan, met jaarlijks meerdere reizen naar de Verenigde staten en Azië.

In de loop van zijn bestaan heeft het kwartet baanbrekende cd-opnames gemaakt met veelal onbekend repertoire. De eerste opnamen verschenen op de labels Deutsche Grammophon en Harmonia Mundi, tot men in 1997 een verbintenis aanging met het Franse cd-label Opus 111. De drie cd's die uit deze samenwerking voortkwamen, Armonia di Flauti, Bassano en Magic, vielen een voor een in de prijzen. In 2004 werd het Duitse label Aeolus het nieuwe huismerk van het kwartet, met de verschijning van een cd met werken van Matthew Locke. Die opname werd in 2005 opgevolgd door een aan Bach gewijde cd. In 2007 verscheen Festa Musicale, ter opluistering van hun twintigjarig jubileum, in 2009 The Darke is my Delight, met sopraan Amaryllis Dieltiens en klavecinist Bart Naessens, en in 2010 het kerstproject Nowel, Nowel samen het ensemble Encantar. Vlaams toondichter Piet Swerts schreef een hedendaagse cyclus rond The six wives of Henry VIII voor FRQ, en deze werd in samenwerking met Klara opgenomen voor het cd-label Passacaille. De gedurfde en unieke programmatie, de expressieve voordracht, virtuoze vertolking en eigenzinnige profilering van de vier blokfluitisten wordt geroemd in de nationale en internationale pers, van de Standaard tot the New York Times. Hun nieuwste opnames tonen die eigenschappen in een verrassende verzameling van ‘encores' en ‘concerti'!

Het FRQ brengt een instrument dat tweehonderd jaar lang vergeten leek, weer voor het voetlicht. Op een attractieve manier toont het ensemble de melomaan de muzikale waarde ervan met een uitzonderlijke verzameling van 150 instrumenten, die ervoor zorgt dat elk concert een onvergetelijke gebeurtenis wordt. Tot de collectie behoren kopieën van een set blokfluiten naar Sebastian Virdung (1511), evenals een twintigtal instrumenten uit het bezit van de Engelse vorst Henry VIII, gebouwd door de beroemde Italiaanse dynastie Bassano en voor het kwartet gekopieerd door Bob Marvin en Adrian Brown. Daarnaast beschikt het kwartet bijvoorbeeld over de 2,30 meter hoge barokke contrabas, die door Friedrich von Huene uit Boston werd ontwikkeld en over moderne exemplaren van Hans Coolsma uit Utrecht. Deze uiterst zeldzame instrumenten zijn het fundament waarop het kwartet zijn pleidooi voor de blokfluit steunt en bovendien zijn ze een lust voor oog en oor.

De leden van het FRQ zijn zeer geregeld als docenten te gast op toonaangevende cursussen voor oude muziek in Europa, Azië en Amerika en verzorgen daar masterclasses blokfluit en ensemblespel. Het Flanders Recorder Quartet wordt geroemd om zijn smaakvol uitgewerkte arrangementen en om de meer dan vijftig composities die aan de groep zijn opgedragen.
www.flanders-recorder-quartet.be en facebook Flanders Recorder Quartet

Selectieve discografie

5 [Five]5 [Five] (2017)
21ste eeuw / hedendaags, barok
Vier Op 'n Rij - Flanders Recorder Quartet, Pieter Campo, Johann Sebastian Bach, Sören Sieg, Louis Prima, Fred E. Ahlert, Johann Hermann Schein, John Ward (...)
Final favouritesFinal favourites (2017)
Klassiek
Vier Op 'n Rij - Flanders Recorder Quartet, Johann Sebastian Bach, Robert Parsons, Hugh Ashton, Costanzo Festa, Jacobus Clemens Non Papa, Matthew Locke, Jan Van Der Roost (...)
ConcertiConcerti (2014)
barok, 21ste eeuw / hedendaags
Vier Op 'n Rij - Flanders Recorder Quartet, Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Johann David Heinichen, Henry Purcell, Piet Swerts
Encore!Encore! (2012)
20ste eeuw, romantiek
Vier Op 'n Rij - Flanders Recorder Quartet, Willem Wander Van Nieuwkerk, James V. Monaco, Jeroen D'hoe, Vittorio Monti, Jacob de Haan, Björn Hagvall, Jan Van Landeghem (...)
Contemporary Music in Flanders VIIContemporary Music in Flanders VII (2011)
20ste eeuw
Walter Boudreau, Dirk Blockeel, Jan Wauters, Roland Coryn, Isabelle Brys, Jean Louel, Bart Bouckaert, Frederik Neyrinck (...)
Nowel, nowelNowel, nowel (2010)
oude muziek
Cécile Kempenaers, Samuel Scheidt, Encantar, Jacobus Clemens Non Papa, Vier Op 'n Rij - Flanders Recorder Quartet, Tomás Luis de Victoria, Michaël Praetorius, Jacob Praetorius (...)
The dark is my delightThe dark is my delight (2009)
oude muziek
Vier Op 'n Rij - Flanders Recorder Quartet, anoniem, John Dowland, Amaryllis Dieltiens, William Byrd, Bart Naessens, Thomas Morley, Robert Parsons (...)
Banchetto musicaleBanchetto musicale (2007)
20ste eeuw
Bart Spanhove, Joris Van Goethem, Paul Van Loey, Han Tol, Vier Op 'n Rij - Flanders Recorder Quartet, Piet Swerts, Jan Van Der Roost, Frans Geysen (...)
Early Italian Recorder Music / English Consort MusicEarly Italian Recorder Music / English Consort Music (2005)
barok, oude muziek
Vier Op 'n Rij - Flanders Recorder Quartet
BachBach (2005)
barok
Vier Op 'n Rij - Flanders Recorder Quartet, Johann Sebastian Bach

Selectieve discografie als medewerker

A guide to period instrumentsA guide to period instruments (2010)
oude muziek, barok, romantiek
Diverse uitvoerders

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Beschreven schijf - Bal masqué van Bachs orgelwerk (2012)
Advent and Christmas in Boston, New York and Vancouver (02.2007)