Sospiri Ardenti

Categorie:ensemble (vocaal-instrumentaal), oude muziek
Borgerhout (Antwerpen), 1998
Genre(s):barok, oude muziek
Huidige/voormalige leden:Ellen Delahanty, Geert Van Gele, Jurgen De bruyn, Julie Comparini

Korte beschrijving

Het ensemble legt zich toe op de muziek van de laatrenaissance en barok. Ze werken niet alleen het muzikale maar ook de enscenering uit zodat de muziek een context met bijhorende dramatiek en theatraliteit krijgt.

Biografie

Het ensemble Sospiri Ardenti specialiseert zich in de muziek van de late renaissance en vroege barok was een periode waarin heel wat werd gediscussieerd over de richting(en) die de muziek zou moeten uitgaan. In deze boeiende is het ensemble Sospiri Ardenti gespecialiseerd. De naam (letterlijk: hartstochtelijke zuchten) is afgeleid van een liedtitel uit Giullio Caccini's verhandeling Le Nuove Musiche (1602). Het humanistische onderzoek naar het belang van de tekst tijdens de renaissance en de hartstocht voor het reciteren van deze tekst tijdens de vroege barok waren inspirerende factoren voor de vorming van dit ensemble. De leden van het ensemble zijn stuk voor stuk bezig met historische muziekpraktijken, en verleenden hun medewerking aan gerenommeerde ensembles zoals het Flanders Recorder Quartet, de American Bach Soloists, Artek, Philharmonia Baroque Orchestra, Mark Morris Dance Group en anderen. In 1998 werd Sospiri Ardenti de International Young Artist Presentation te Antwerpen. Sindsdien volgden optredens in Belgie, Nederland en de VS.
Bezetting: Julie Comparini (zang), Ellen Delahanty (zang), Jurgen Debruyn (luit), Geert Van Gele (blokfluit).

Selectieve discografie

Sospiri Ardenti: Some Strange felicitySospiri Ardenti: Some Strange felicity (2011)
oude muziek
Sospiri Ardenti, Matthew Locke, Pietro Reggio, John Banister (senior), William Shakespeare, Robert Johnson, Henry Purcell, Nicola Matteis (...)

Verwante items in de databank

Externe links:Sospiri Ardenti op Facebook