Pianotrio Arthur Grumiaux

Categorie:ensemble (instrumentaal), pianotrio
1992
Genre(s):20ste eeuw, romantiek, classicisme
Huidige/voormalige leden:Luc Devos, Philippe Koch, Luc Dewez

Korte beschrijving

Het zwaartepunt van het repertoire van het Arthur Grumiaux Pianotrio ligt in de romantische periode: Beethoven, Saint-Saëns, Lekeu, Arensky en Brahms.
Daarnaast brengen ze ook werk van Martinu en Sjostakovitsj.

Biografie

Bezetting: Luc Devos (piano), Philippe Koch (viool), Luc Dewez (cello)

De Baron Arthur Grumiaux Stichting geeft aan dit trio toestemming de naam van de wereldberoemde Belgische violist te dragen.

Onmiddellijk na hun oprichting in 1992 neemt het trio muziek op voor Radio Suisse Romande, Radio-France, radio Canada en RTL en onderneemt het zijn eerste buitenlandse tournées naar Zwitserland en Duitsland. Het wordt ook uitgenodigd door de meeste Belgische festivals (o.a. Festival van Vlaanderen en Festival de Wallonie). Meermaals worden de musici ook door de Filharmonische Vereniging van Brussel uitgenodigd. Sinsdien traden zij op in het Festival d'Eté van Québec, in Salzburg, in de Tonhalle van Zürich, in Parijs (Musée d'Orsay), het Festival van Echternach, de Singel Antwerpen, De Doelen Rotterdam en verscheidene malen in de VS en Spanje. Het trio wordt ook uitgenodigd om te concerteren met orkest. Zo waren zij te horen in het "Tripelconcerto" van L. van Beethoven, onder meer met het Nationaal Orkest van België en het Orchestre Philharmonique de Liège.


De Arthur Grumiaux Stichting heeft voor het trio twee werken in opdracht laten componeren door toondichters met internationale faam. De wereldcreaties en CD-opnames werden in Zwitserland uitgevoerd ter gelegenheid van hedendaagse muziek-festivals. In 2000 werd terug een creatie gebracht met een werk van Frédéric Van Rossum in het kader van het Festival van Vlaanderen Brussel.

Sedert enkele jaren werkt het Trio Arthur Grumiaux ook samen met gerenommeerde artiesten, zoals Gérard Caussé (altviool), Ronald Van Spaendonck (klarinet) om het publiek met nieuwe programma's te laten kennismaken. Op die manier kan het trio, met dezelfde klankhomogeniteit, het repertoire voor klavierkwartet en -kwintet verkennen.

Selectieve discografie

75 jaar radio75 jaar radio (2005)
Klassiek
More Maiorum, Huelgas ensemble, Zefiro Torna, Vlaams Radio Orkest, Pianotrio Arthur Grumiaux, Marc Matthys, Toon Daems, Pierre De la Rue (...)
Fauré - Debussy - JongenFauré - Debussy - Jongen (2003)
20ste eeuw, romantiek
Pianotrio Arthur Grumiaux, Gabriel Fauré, Claude Debussy, Joseph Jongen
Camille Saint-Saens - Two Piano TriosCamille Saint-Saens - Two Piano Trios (2001)
romantiek
Pianotrio Arthur Grumiaux, Philippe Koch, Luc Devos, Luc Dewez, Camille Saint-Saëns
Brahms - Dvorak - MartinuBrahms - Dvorak - Martinu (1995)
20ste eeuw, romantiek
Pianotrio Arthur Grumiaux, Luc Devos, Luc Dewez, Philippe Koch, Johannes Brahms, Antonín Dvořák, Bohuslav Martinů
Anton Arensky - Bedrich SmetanaAnton Arensky - Bedrich Smetana (1994)
romantiek
Pianotrio Arthur Grumiaux, Philippe Koch, Luc Dewez, Luc Devos, Anton Arensky, Bedřich Smetana