Apsara

Categorie:ensemble (instrumentaal), hedendaagse muziek, oude muziek
2000
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags, oude muziek
Huidige/voormalige leden:Ines Rasbach, Tomma Wessel, Katelijne Lanneau

Korte beschrijving

Het Apsara blokfluitenkwartet brengt voornamelijk hedendaags werk met veel aandacht voor Vlaamse componisten.

Biografie

samenstelling: Nathalie Houtman, Ines Rasbach, Tomma Wessel en Julia Whybrow.

A New Broken Consort:
Sinds eeuwen is kamermuziek het eigenlijke domein van de blokfluit. Tijdens haar bloeiperiode in de 16de eeuw speelde de blokfluit zowel in de ‘whole consort’ als in de ‘broken consort’ een uiterst belangrijke rol. The ‘whole consort’ bestond uitsluitend uit blokfluiten van verschillende registers terwijl de ‘broken consort’ instrumenten van verschillende families combineerde. Deze traditie wil APSARA nu als A New Broken Consort voortzetten en verder uitbouwen.

De kern van APSARA zijn de blokfluitistes Ines Rasbach, Tomma Wessel en Katelijne Lanneau. Gedreven door hun grenzeloze enthousiasme en brede belangstelling voor hedendaagse muziek zijn de musici steeds op zoek maar ongehoorde klanken en nieuwe combinaties met andere instrumenten.
APSARA voert sinds zijn oprichting in 2000 blokfluitmuziek uit, waarbij alle aspecten van het hedendaagse repertoire aan bod komen. Zo werden er al werken uitgevoerd van o.a. Alvin Curran, Moritz Eggert, Jennifer Fowler, Geert Logghe, Frans Geysen, Dominique Pauwels, Aldo Platteau, Lucien Posman, Serge Verstockt, Errollyn Wallen. Er staan dan ook regelmatig nieuwe creaties op het programma. Het ensemble is steeds op zoek naar nieuwe klanken, uitdagingen en verrassingen. APSARA hecht groot belang aan kleurrijke en afwisselende programma’s.

Selectieve discografie

Vlaamse Hedendaagse MuziekVlaamse Hedendaagse Muziek
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Claude Coppens, ChampdAction, Rolande Van der Paal, Vlaams Radio Orkest, HERMESensemble, Apsara, Vlaams Radiokoor (VRK), Jan Michiels (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Er is geen zuivere muziek, we zijn allemaal bastaards' (09.12.2003)